Olasz fórum

Olasz fórum

Futsal világbajnokság: az elődöntő már megvan! (brazil-olasz, brazil kommentárral)

2008. október 15. - mbemba

Minden olasz Brazíliában született, ez az igazság a futsal (Olaszországban: calcio a 5, nálunk: futsal, népnyelven: kispályás foci) világbajnokságra utazott olasz keretet vizslatva. Erre pedig, igen haragosan, a FIFA is felkapta a fejét!

Ez – mármint az oriundók (az olasz emigráltak leszármazottjai) szerepeltetése –, azért is érdekes most különösen, mert a világbajnokság éppen Brazíliában zajlik, ahol a hazaiak egyértelműen esélyesek és ezt sorozatos győzelmekkel bizonyítják, a közönség pedig óriási lázban ég és űzi-hajtja zsenijeit. A sorozat immár az elődöntőknél tart, és Olaszország is ott van, bár minden mondható csak az nem, hogy hengereltek volna eddig az olaszok – kétszer is kikaptak. Amikor lehetett, akkor azonnal takarékos üzemmódra váltottak, spóroltak. Így volt az első csoportkörben, amikor a harmadik meccsen Paraguay verte a brazíliai olaszokat 4-2-re. Előtte: Olaszország-Thaiföld 1-0, Egyesült Államok-Olaszország 1-6, Olaszország-Portugália 3-1.
 
Majd következett a második csoportkör: Ukrajna-Olaszország 0-4, Olaszország-Brazília 0-3, illetve Olaszország-Irán 5-5. Utolsó két meccsről kicsit bővebben:
 
A Maracanzhinónak keresztelt csarnokban 8 ezren várták az olasz-brazil derbit. A szurkolók sokkal higgadtabbak voltak, mint a pályán és mellette lévők. Merthogy félidőben dulakodtak, lökdösődtek játékosok és a brazil másodedző is, aki, ha minden igaz kiszúrta az olaszok legjobbját, Fogliát és meccs közben telebeszélte a fejét, vagyis folyamatosan provokálta. Az olaszok edzője, Nuccorini – ne felejtsük el megjegyezni, hogy ő az egyetlen olaszolasz – a meccs után megjegyezte, hogy: ,,Könnyű rosszat mondani bírókról, ha veszít a csapat. Nem korrekt dolog!”, vagyis rövidre zárta a vitát és megpróbált a sorsdöntő, Irán elleni találkozóra figyelni. A lényeg: 2-0 után a taljánok feladták a küzdelmet, a küszködést és a következő meccsükre koncentráltak.
 
A brazil-olasz 3 gólja
 
Azért is fontos volt az összpontosítás, mert többen is hiányoztak vagy félig-meddig sérültek voltak a gárdából, de még méginkább azért, mert az irániak jó csapatot alkotnak (spanyolokkal 3-3, brazilok ellen 0-1, ukránokat 5-4-re verték), immár hagyományosan. Aztán úgy nézett ki az olaszok is megemlegetik, hogy összehozta őket a sors az ázsiaiakkal. Az 51 másodperccel a vége előtt egyenlítő Bertoni például azt mondta: ,,Már láttam, hogy a gépünk hazatér!” Az említett újtalján 5-5-re egyenlített; mivel Grana bement mozgókapusnak, így sikerült emberfölényben játszani, ekkor. Nuccorini, aki 1997 júliusa óta gardírozza a válogatottat, azt mondta a sajtónak, hogy elégedett volt a támadójátékkal, viszont csapnivaló volt a védelem, meg, hogy: ,,Valószínűleg ez volt a világbajnokság legszebb mérkőzése.”
 
Ami viszont biztos: csütörtökön az elődöntők következnek, vagyis, Spanyolország-Olaszország és Brazília-Oroszország.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr17715049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása