Olasz fórum

Olasz fórum

Cincinnati rómaiból amerikai lett (szótörténet 8.)

2008. november 04. - mbemba

A korábbi amerikás poszt írásakor jutott mbemba eszébe, hogy a szótörténetes sorozathoz már meg is van a téma, mégpedig az olaszos hangzású Cincinnati.

 
A Földrajzi Nevek Etimológiai Szótára ezt írja az Ohio-beli városról: ,,1790-ben kapta mai nevét a függetlenségi háború tisztjeiből alakult Society of the Cincinnati (Cincinnatus-rend) tiszteletére.” Különben, a társaság alapítói többségükben franciák voltak. Cincinnatus egy latin mondás kapcsán is ismert lehet: ő volt az, akit az eke szarva mellől hívtak vissza diktátornak (Kr. 458.), mikor az aequusok és szabinusok Rómát fenyegették. Cincinnatus, miután az ellenséget megverte, amint tehette, visszatért az eke szarva mellé, vagyis a birtokára gazdálkodni. Talán Cincinnatus a legfőbb oka annak, hogy is Róma testvérvárosa, ennek a 330 ezres városnak. Amennyiben a város lakosságszámát a vonzáskörzettel együtt számoljuk, akkor már 2,1 millióról beszélhetünk.
 
Sokáig a keleti part, egyik legjelentősebb települése volt, egy ideig a Tolnai világlexikon szerint Porcopolis volt a közkeletű neve (porco=sertés, disznó olaszul), miután húsipara a legjobb volt a vidéken.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr49745076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása