Olasz fórum

Olasz fórum

Jár a német kárpótlás Civitellába? (Novecento 7.)

2008. november 10. - mbemba

Sokszor gondoltuk már azt, hogy a második világháború a történészek terepe. Nem így van! Ezúttal Olaszországban felmerült egy régi ügy és az ügyvédek, ismét játszani kezdtek a terepen.

Mert mi is történt? Októberben egy olasz bíróság arról döntött jogerősen, hogy Németországnak kárpótlást kell fizetnie kilenc olasz családnak, melyek érintettek az 1944-es civitellai vérengzésben. A náci csapatok 203 embert öltek meg.
 
A kárpótlási ötlet, akkor támadt, amikor tavaly decemberben egy Max Josef Milde nevű, Civitellában (Toszkána) is szolgáló őrmestert a modenai katonai bíróság elítélt. Az akkori bírósági döntés arról is szólt, hogy a vádlott maga és a német állam egyaránt, kötelezett a kárpótlás kifizetésére.
 
A német kormány azonnal válaszolt, mégpedig azt, hogy nincs szándékában fizetni, azért sem, mert magánszemélyek nem perelhetik a német államot, illetve hogy korábbi államközi szerződések rendezték ezeket az ügyeket. Angela Merkel még 2007-ben kijelentette, hogy a második világháború után Németország 64 milliárd eurónak megfelelő összeget fizetett ki kárpótlásként.
 
A civitellai tragédia 1944. június 29-én történt, előzményeit azonban június 18-ra kell tenni. Ekkor négy fiatal német katona Civitellába ment egy kis vendéglőben bort inni. Ott azonban partizánok is voltak, akik tüzet nyitottak rájuk. Három német katona vesztette életét. Amint halálhírük a német táborba jutott, a helyi német vezetőség ultimátumot intézett a falu ellen, azonban a megadott 24 óra alatt a falulakók nem segítettek a megszállóknak. Éppen ezért némiképp váratlan volt, hogy a németek az ultimátum lejártakor, arra hivatkozva, hogy a közeli harcokban már éppen elég partizán vesztette életét, semmilyen akciót nem indítottak Civitella lakossága ellen.
 
Június 29-ig békés napok voltak, azonban, akkor az ünnepnapra (Szent Péter és Szent Pál apostolok napja. A legendák szerint, ekkor végezték ki őket) hazaérkezettekre és otthonlévőkre lecsapott három század német katona. A falu lakossága teljesen gyanútlan volt, vagyis a védekezésnek a lehetősége sem volt meg. A németek a templomba, mise alatt, a házakba betörve, válogatás nélkül gyilkolták le az embereket; házakat gyújtottak fel.
 
A háborús eseményeket a Wikipédia alapján foglaltam össze. Ott 244 halottat írnak beleszámolva a szomszéd falvakban elhunytakat is (Civitella 115, Cornia 58, San Pancrazio 71).
 
Olaszországban sokak által ismert részlet a falu papjának kiállása hívei mellett: don Alcide Lazzerinek, mint vallási vezetőnek megkegyelmeztek volna a katonák, ő azonban osztozott feleinek sorsában.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr80754725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása