Olasz fórum

Olasz fórum

Lavezzi, a nápolyiak szemefénye (videóval)

2008. november 12. - mbemba

Az úgy van, hogy, aki Nápolyról és fociról akar írni egy sort is, annak önkéntelenül is Maradona jut eszébe, meg, hogy: O Mamma, mamma, mamma/ O Mamma, mamma, mamma/ Sai perché mi batte il corason/Ho visto Maradona, ho visto Maradona/Eh mamma innamorato son, vagyis Maradonát meglátni és megszeretni, mennyire könnyű volt.

Lavezzi és Hamsik
A helyzet az, hogy először írogatják át ezeket a sorokat és Maradona helyére Lavezzi beceneve, az El Pocho (A Zömök, A Tömzsi) kerül. Ebből arra lehet következtetni, hogy nagy a várakozás a Vezúv alatt és ismét komolyak a nápolyiak szándékai. Ki kell mondani, a most 23 éves argentin, akkora nem lesz, mint Maradona (és ha igen, akkor mbemba örül, mert JuveInterMilan nem lesz bajnok), de sok-sok közös vonásuk van. Különbség annyi, hogy Ivan Ezequiel Lavezzi (adatlap alant) mindkét lábát használja. Meg, hogy Lavezzin van egy tetoválás Maradonáról, Maradonán pedig nincs ott Lavezzi. Talán, ha 2010-ben, Dél-Afrikában Maradona kapitánykodása alatt a döntőben Lavezzi-gólllal nyer Argentína.
 
Lavezzi és Maradona 
Lavezzi, bár nem tízessel játszik – hanem 7-essel –, de a volt 10-esekre hasonlít: kapura veszélyes, cselezik is, de tud szervezni is, meg még egyéniség is. Illetve, ami ebben az esetben külön is fontos: Lavezzi és Nápoly népe egymásra talált. Már arra is volt példa, hogy Vomeróban a pap a híveket felszólította a templomban, hogy fejezzék ki tiszteletüket egy tapssal Lavezzi és Hamsik iránt, és nem maradt csend a templomban. Aztán voltak, akik hallották, hogy a ,,Ne menj el, ne menj el!” kérésre-könyörgésre az volt az egyébként visszafogott (Maradonához viszonyítva mindenképp) Lavezzi válasza, hogy: ,,Soha nem megyek el Nápolyból!” Ami biztos az, az hogy 2007. július 5-én 5 éves szerződés alá kanyarította nevét, mely szerződéshez még egy évet hozzábiggyesztettek. Akkor együtt mutatták be Hamsikkal és volt, aki akkor elégedetlenkedett, mondván, hogy a két ifjúval nem sokat fog előre lépni az azúrkék csapat
 
Pár tett már ott van Lavezzi neve mögött: első olimpiai bajnoka a Napoli csapatának, ő az, aki második nápolyi meccsén, tizennégy év után, hivatalos meccsen ismét három gólt tudott rúgni (Pisa ellen az Olasz Kupában). Fonseca volt a korábbi triplettának a szerzője.
 
Mondtak véleményt róla már többek. Például Lippi: ,,Mindenkit meglepett a gyorsasága, fantáziája.” Chiellini, a válogatott védője tovább ment: ,,Egy veszedelem, kevés volt ilyen, akikkel már találkoztam.”
 
Nem közismert, hogy Nápoly előtt már járt Olaszországban az argentin. 2004-ben az otthoni Estudiantesben remekelt, a harmadosztályban és a Genoa kiszúrta magának, de egy évre azon nyomban kölcsön is adta a San Lorenzónak, azonban, amint a Serie A-ba jutott a Genoa vissza is rendelték. Csakhogy különböző gazemberségek miatt a ligúrok a Serie C-ben találták magukat az élvonal helyett, ott pedig nem szabad légiósnak játszania. Ismét a San Lorenzo következik, ahol klauzúra bajnok lett. Szereplései mindenkit meggyőztek. A Genoában, a 10-es mezben egy hónapot vitézkedett, gólokat rúgva, villogva.
 
Ráadásul kiderült, hogy a tizenhat éves Lavezzi próbajátékon járt a Fermananál, egy pöttöm olasz csapatnál, de mivel ott megtudták, hogy nem kettősállampolgár és arra is rájöttek, hogy annak elérése nem csak napok kérdése, akkor lemondtak az argentin srácról.
 
Jelenleg második a Napoli, a bajnoki arany, alighanem túl nagy falat lenne, de a Bajnokok Ligája helyezés, talán belefér. Talán. Reméljük. Gyerünk!
 
Szeretik, mint Maradonát!
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr25764852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása