Olasz fórum

Olasz fórum

A Wada Olaszországban

2009. január 30. - mbemba

A Wada (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) ezúttal Olaszországban szeretne intézkedni, rendet tenni. Két olasz futballjátékost a Wada ajánlására – tiltakozása után – a Nemzetközi Sportdöntőbíróság egy-egy évre kívánja eltiltani, egész pontosan 2010. január 14-ig.

A lényeg: Daniele Mannini és Davide Possanzini 2007 decemberében késve jelent meg a Chievo-Brescia bajnoki utáni doppingvizsgálaton. A késés alighanem azért következett be, mert Luigi Corioni, a bresciaiak elnöke a 3-0-s vereség után az öltözőben marasztalta a játékosokat és az edzőt, hogy ledorongolja őket az eredményért. Ezalatt a doppingellenőrzést levezető egyik személy, akinek az a feladata, hogy a vizsgálatot lebonyolítsa, illetve, hogy ne tévessze szem elől a vizsgálatra kijelölteket nem megy be az öltözőbe. Történt ez annak ellenére, hogy a bresciaiak erre lehetőséget adtak. A Sky sportcsatorna szerint ugyanakkor itt vita volt a felek között.
 
Mannini és Possanzini pár perc késéssel jelentek meg a vizsgálaton. Márciusban a Coni (Olasz Olimpiai Bizottság) ezt a minimális késést 15 napnyi eltiltással honorálja. Az olasz szervek részéről ezzel az ügy lezárva, azonban a Wada ekkor lép akcióba és a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul. Még októberben kilencórás tárgyaláson vesznek részt a játékosok, azóta halogatás halogatást követett, mígnem tegnap robbant a hírbomba: a két játékost, a Lausanne-ban székelő Nemzetközi Sportdöntőbíróság 1-1 évre meszelte el.
 
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint: a játékosok nem működtek együtt a doppingvizsgálatért felelős személyekkel, ami egyenlő a doppingvizsgálat megtagadásával.
 
Az AIC, az Olasz Futballjátékosok Szövetsége nem vacakolt annyit a döntésével, mint a különféle nemzetközi szervezetek, hanem bejelentették, hogy tiltakoznak. Sergio Campana, az imént említett testület elnöke a hétvégi forduló teljes elhalasztására – későbbi időponton való játék – gondolt és ebben az ügyben fog egyeztetni az egyesületekkel. Több sajtótipp szerint ebből valószínű, hogy csak pár perccel, esetleg órával később történő kezdés lehet. Antonio Matarrese, a Liga elnöke is egyetért abban, hogy tiltakozni kell, azonban a meccsek elhalasztását, napokkal, esetleg hetekkel lehetetlennek tartja. Végleges döntés ma, az AIC vicenzai ülésén.
 
Corioni, aki most is a bresciaiak elnöke, disznóságnak nevezte, hogy volt játékosait eltiltották. Possanzini egyébként ma is a lombardok játékosa, míg Mannini Nápolyban szerepel. A bresciaiak igazoltja amúgy Vass Ádám és Feczesin Róbert is.
 
Mannini ügyvédje szerint az ügyben az Olasz Labdarúgó-szövetség, az Uefa (Európai Labdarúgó-szövetség), vagy a Fifa (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) léphetne.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr89911698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calogero 2009.01.30. 09:30:07

Vicces sztori és kitűnő alkalom az olaszoknak egy újabb scioperora, úgyis lételemük :-)

rexter 2009.01.30. 09:48:54

ez a wada egy szanalmas gittegylet.
ha kis okoskodo csiraknak hatalmat adunk, abbol pont ez lesz, wada.

érdeklődő 2009.01.30. 10:22:55

Nem akarok kötözködni, de a fórum dizájnja magyar vagy olasz zászlót akar idézni?

sanyikácska 2009.01.30. 10:30:25

A WADA-t felgyújthatná már valaki, hadd égjen.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 10:30:42

Hmmmmmm, jó kérdés, merthogy ez így nem az olasz, ugyebár erre gondolsz?
Majd dugiban jól kicseréljük.
Gyere vissza és érdeklődj máskor is. :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 10:31:55

@sanyikácska: Ennyire ilyet nem szeretnénk:)), de beszélgeni lenne miről.

érdeklődő 2009.01.30. 10:46:39

De tényleg nem kötözködni akartam. :D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 10:50:26

@érdeklődő: Én ha nem szeretnék, akkor a nicknévhez küldök levelet. Volt már példa rá, saz illető megköszönte.
Hát így történt! :)

MP 2009.01.30. 11:21:28

Na és ha nem lesz foci?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 11:31:20

Nem tudom mi lenne. A Wada elleni fellépésként biztos jó lenne, mert akkor előbb-utóbb újra meg lehetne beszélni a doppingellenőrzések mikéntjét. Szerintem lenne mit beszélgetni.
Amúgy, nem hiszem, hogy elmarad.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.30. 14:18:15

Itt is ki az áldozat: nem a klub, aki doppingoltat, nem a szponzorok és befektetők, akik pénzén megy ez, nem egyenlőesélyek, mert majd mindenki doppingol, hanem a sportoló, aki vásárra viszi a bőrét. És esetünkben nem is bizonyított a doppingolás hisz azért tiltanák el őket, mert negyedórát késtek a vizsgálatról mégcsak nem is saját hibájukból.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 18:32:24

@popp: Hát igen, hazai vizeken azt tudnám mondani, hogy a beépített, lásd Vikid.
Ugyanakkor megadnám az esélyt annak, hogy nem is doppingoltak. Számomra kerek a történet, vagyis, hogy a Chievo :)) lemosta őket, aztán elnök úr bement egy jót kiabálni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.30. 18:43:59

Állítólag negyedórával készőbb kezdődik az összes bajnoki a hétvégén, a játékosok így tiltakoznak Mannini és Possanzini eltiltása ellen.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 18:51:13

@popp: Ez is valami.
Szerintem jó lenne, ha a Wada végezné a munkát, amit megkezdett, de szeretném, ha rájönnének, hogy emberekkel dolgoznak. Vagyis egy kis megértés mindig kell mindenhez. UFF!:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.30. 22:38:07

Mannini a sajtónak felolvasott egy rövid levelet: Az ítélet, mint villámcsapás ért. Hatalmas igaszságtalanság. Teljesen ártatlan vagyok. Köszönöm mindenkinek a támogatást, a szolidaritást: Figc, egyesület, Liga, elnök, szurkolók. Remélem a szavak után, jönnek a tettek, azért hogy ismét játszhassak. Remélem nem csak két napig foglalkoznak az esettel. Ez bárkivel előfordulhat."
süti beállítások módosítása