Olasz fórum

Olasz fórum

Rovereto és Silanus a százévesek birodalma

2009. január 31. - mbemba
Azt, hogy mi kell a hosszú élethez azt csak sejtjük: nem jó a sok stressz; jó, ha jó a kaja; legyen munka, ameddig kell és legyen jó környezet, vagyis barátok meg zöld. Mindez sok helyütt a világban nincs az asztalon. Olaszországban ez több helyen is adott.
 
Rovereto egyike azoknak a gyönyörű városoknak, amelyeknek se szeri se száma Olaszországban. Egyvalamiben azonban most első lett közöttük: Roveretóban él a legtöbb százéves. tízen voltak 2008-ban, de idén, ha a Jóisten is úgy akarja, huszonheten töltik be a századikat.
 
Rovereto központi piazzája
A Trentino Alto-Adige tartományban fekvő Roveretót 37 ezren lakják. Itt a hegyek már szelídülnek, vagyis nem a nagyhegyek között van a kisváros, de azért tud igen zord is lenni az idő. A tiszta levegő bizonyára kellett ahhoz, hogy Anna Francescatti megérhesse a százhatot. A férfiak között Giovanni Viglione a legidősebb, ő 1907. január 2-án született. A város honlapjára írt cikk szerzője megjegyzi, hogy az idős hölgyek nevei a régmúltat idézik fel, merthogy őket úgy hívják, hogy: Clorinda, Olimpia, Filomena,… Olga.
 
A nők és a férfiak közötti arány 21-6 a gyengébbik nem:) javára.
 
Férfiak, elkeskenyedni azonban nem szabad, mert nem szentírás az, hogy a nők élnek tovább, erre van példa Olaszországban is, pontosabban Szardínián.
 
Különben, az eddigi hírek arról szóltak, hogy ott, vagyis Szardínián élnek a legidősebb emberek – tudtommal egész Európában. Szóval, ott a szigeten, egyes esetekben a nő-férfi arány – a százéveseket illetően – a férfiaknak kedvez.
 
Ott is, inkább egy Silanus nevű kisfalura összpontosul a figyelem. A falvat kétezer-négyszázan lakják és már hosszú ideje itt van a legtöbb száz éven felüli és ott az arány 2-1 a férfiak javára (egyébként a nagyvilágban 4 az 1-hez nyerik a nők ezt a párharcot).
 
Silanus falva dombvidéken van és 437 méterrel a tenger fölött, távol a nagyvárosoktól, szóval a tiszta levegő itt is biztosított. Tudósok és nagy tévétársaságok látogatják a falut, kutakodnak a titok után. Volt már ott a CNN, a BBC, a National Geographic és bemutatták a csodát. Tudósok érkeztek Németországból, Svájcból, Dél-Koreából, a sassari egyetem az AKEA program (a chent’annos szárd köszöntésből eszkábált betűszó) keretében szintén kutatja a jelenséget, de az eredményeiket nem ismerjük. Ehelyett a polgármester beszélt az Intrage nevű on-line újságnak.
 
Így látják felülről Silanust
Megkérdezték a sindacót, hogy a klíma, az étkezés, az életforma lehet-e az oka a sok-sok évnek. Természetesen azt mondta, hogy mindegyik tényezőt hasonló fontosnak gondolja. Hozzátette azt is, hogy a többségük otthon élte le életét, hosszabb távollétre csak egyikük esetében emlékszik. Az illető 10 évet élt Franciaországban.
 
Az újságíró a lényeghez megpróbált úgyis közelebb jutni, hogy rákérdezett mi az, ami összeköti ezeket az embereket. ,,Egyszerű emberekről van szó, akik szeretnek élni, egészen egyszerűen élni. Mindegyikük sokat dolgozott, többen közülük nyolcvan éves korukig, de fontos, talán a legfontosabb, hogy a közösség, mint falu, mint család működik. Sok a testvér, az unoka, a dédunoka. Soha nincs egyedül senki, nem zárják őket otthonba."
 
,,Silanusban, a faluvezetés milyen figyelemmel kíséri a százéveseket?” – szólt a kérdés. Hatalmas ünnepet rendezünk, annak, aki betölti a százat. A család fogad mindenkit, az ünnepen pedig részt vesz mindenki: rokonok, a közösség, a községvezetés is, külön ajándékkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr33913780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.31. 11:06:37

Fájdalmas poszt, ránk nézve. Mert mi van itthon? Gyermektelenség, önpusztítás, szmog, általános ember- és idegengyűlölet. Persze, azért vannak örömteli jelek, kivételek, de kevés.

Durrel-nek volt egy sorozata a Mediterráneumról, "Ez volt maga az Éden" címmel. Talán még most is az, egy kicsit. Meg hozzánk képest.

Ventura Blvd 2009.01.31. 11:11:28

A hosszú élet titkát szerintem a gének rejtik magukban. Fogantatásunk pillanatában, majdani tulajdonságaink, testfelépítésünk, tanulási képességeink, hajlamunk az elhízásra jellemünk, betegségeink jelentős részben DNS-kódunkba meg van írva. Például az, hogy hajlamosak vagyunk e pánikba esni, vagy éppen ellenkezőleg, a nehéz helyzetekben nyugodtan döntünk. Életünk hosszúságáért pedig a gének végén találhato telomeráz nevű részcske rövidülésének irama a felelős, s ez egyénileg eltérő. Persze ha szándékosan pusztítjuk magunkat, dohányzunk, drogozunk, kétfelől égetjük a gyertyát, a belénk kódolt lehetőséget nem tudjuk kihasználni, s hamarabb meghalunk. A környezeti tényezők és az életvitel is hozzájárul persze ahhoz, hogy hány évet élhetünk. Pédául a videón táncoló 87 éves hölgyet érdemes megnézni :mertmegerdemled.blog.hu/2009/01/30/a_tancolo_holgy_87_evesa Nyilvánvalóan kiderül, hogy a vidám emberek hosszabb életre számíthatnak, mint az örkké morgó, dühöngő, negatív emberek.

elinor 2009.01.31. 11:15:07

Nyilván a gének az elsődlegesek. Mivel kisebb, és (100 éve még vsz. a mainál is jobban) zárt közösségekről van szó, ezek az emberek egymás rokonai lehetnek, vagyis ha én ma beköltöznék oda, és úgy élnék, mint ők, nem lenne garanciám a 100 évre. Ezek a nénik és bácsik negyed-, ötödfokú unokatestvérek lehetnek, és ha a testvérük mondjuk nem hal meg a háborúban vagy vmi. súlyosabb járványban, akkor ma nagy valószínűséggel azok is élnének. Szerintem.

Ventura Blvd 2009.01.31. 11:19:47

@elinor: A genetikusok szerint, ha az ember nem rontja el, nem pusztítja magát, nem hal meg balesetben, akkor három évvel többre számíthat, mint a szülei.

Ventura Blvd 2009.01.31. 11:25:16

Bocsánat, ha valakit érdekel a 87 évesen salsát táncoló hölgy ( sztem döbbenetes) az előbb rosszul tettem be a linket. Helyesen így szól:
mertmegerdemled.blog.hu/2009/01/30/a_tancolo_holgy_87_eves

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.31. 11:32:59

@zsame: it.youtube.com/watch?v=sBad_cv8MiY

a blogról sajnos nem sikerült megnyitanom az említett videót, ezért tettem ide.

@G.d.Magister: a klviatúrán pötyögve folyamatosan járt a fejembe az itthoni helyzet. Jaj mennyi minden hiányzik!
Bocs, hogy magamat idézem, de ... ,,nem jó a sok stressz; jó, ha jó a kaja; legyen munka, ameddig kell és legyen jó környezet, vagyis barátok meg zöld." Ebből itthon, mindenki számára elérhetően, most legjobb esetben a barátok vannak meg. Szóval, vigyázzunk egymásra!

elinor 2009.01.31. 11:35:02

@zsame: Ez 100 generáció (kb. 2000 év) alatt kereken +300 év! Hajrá! :D

Cucchiaio 2009.01.31. 11:35:03

Biztos fontos a kaja, az élet minősége, a lakóhely stb is nagyon, de mivel gondolom ez egy elég zárt közösség, nagy részt a gének miatt lehet mindez. Mindenesetre szívesen megnézném magamnak a helyet, képek alapján elég csábító, nem egy Ózd, vagy hasonló

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.31. 11:39:23

Ne mondjátok, hogy elsősorban a gének az okai. Olaszországban általában sokkal magasabb a várható élettartam - és nemcsak Silanusban, meg Roveretóban -, mint Európa legtöbb országában, . Az nem lehet, hogy az összes olasz genetikailag sokáig él.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.31. 11:56:51

Olvasgatva a témában - az utóbbi napokra értem csak - több helyen is láttam, hogy tudósok, mindenféle orvosok tartanak attól, hogy az étkezési szokások megváltozásával az élettartamra vonatkozó adatok is megváltozhatnak. Étkezési szokások alatt a kenyeret, extraszűz olajat, pohár bort, tésztákat emlegetik. Egyébként az olasz férfiak Európában elsők az élettartamot tekintve, a nők másodikok.

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.02.01. 15:04:23

Biztosan a gének is közrejátsz(hat)nak abban, hogy ezen a vidéken ilyen sokáig élnek az emberek, de én hiszek abban, hogy az étkezési szokásaik, az életmódjuk, a szmogmentes levegő, a "természetben" való élés stb., mind mind közrejátszik abban hogy ennyit élnek.
Amúgy én ammondó vagyok, hogy lehet (sőt biztos :), hogy mi nem élünk majd 100 évet, de nagyon számít az is HOGYAN éljük meg a nekünk megadatott életet.
süti beállítások módosítása