Olasz fórum

Olasz fórum

Büszke szárdok (Juventus-Cagliari 2-3, videó)

2009. február 01. - mbemba

Jelentsük ki, nem lesz bajnok a Cagliari! :) Pedig a Juve elverése Torinóban komoly fegyvertény (2-3). Azonban, ha lenne egy olyan táblázat is, ahol a terméket befektetett pénz/elért eredmény szerint rangsorolnák, akkor a szárdok, a büszke szárdok, ott lennének a dobogó tetején. Vagy rögtön utána.

 
Egy másik vonatkozás, amelyik miatt tiszteletreméltó a Cagliari: csupa olasz volt a tizennégy győztes vitéz. Na jó, Jeda brazil,… de neki is van olasz útlevele, mivel már 10 éve Olaszországban rúgja a lasztit. Amúgy a keretükben van argentin, uruguayi, kolumbiai is, de az kijelenthető, hogy az olaszok tartják a frontot, ráadásul Cossu, Pisano, Pani, Fini, Burrai szárdok, az első három egyenest Cagliariban született, akárcsak a fiatal cserekapus Aresti.
 
A csapat erőssége – amint az kiderült a Juve ellen is – a támadóalakulat. Azonban mi kezdjük az alapoktól és itt nem a védelemre gondolok, hanem a megbízható pontra, a balanszra. Bár Torinóban nem ő volt a legjobb ember, mégis kitűnt, hogy ez az ember Daniele Conti, a csapat legdrágábbja (350 ezer euró körül kap idényenként). Nettunói, mint édesapja, de fontosabb, hogy tud küzdeni, szervezni, sőt néha gólt is lő, leggyakrabban szabadrúgásból. Már tíz éve harcol a Cagliariért. A kapusok és a védelem játékosai megbízható emberek, nem több, nem kevesebb. Egyelőre. Mert, érdemes figyelni, például, Michele Canini fejlődésére, aki az U15-től kezdődően folyamatosan játszik a korosztályos válogatottakban. Júniusban lesz 24. Pisano is még fiatalember és a fiatal azzurrók között ő is gyakran szerepelt. Az Amaurit így-úgy tartó Paolo Bianco is volt egyszer ifiválogatott. Conti oldalán, körül sok játékos mozog, tűnik fel itt, ott és amott.
 
Véleményem szerint a csapat nagy erőssége a Juve ellen is az volt, hogy a támadójátékosok sokat mozogva nem adtak viszonyítási pontokat az ellenfélnek; hogy ki ért fel a befejezéshez, hogy ki szerelt, azt a Juve védelem nem is sejtette. Az egyetlen, aki csatár-csatár, az Matri, aki csereként jött be, hogy elől tartsa a labdát és kösse le a hazai védőket. Tény, hogy például a vörös hajú Davide Biondini nem tűnt fel befejező csatárként, azonban az övé volt az egész baloldal, sőt a pálya közepén is kisegített. Jeda(ias Capucho Neves), Robert Acquafresca, Andrea Cossu.
 
Ez a hármas annyira magabiztosan, higgadtan, ügyesen és ötletesen focizott – megfelelő sebességen –, hogy a Juve amúgy magabiztos védelme csak nézelődött. Ha Chiellini, Mellberg, Legrottaglie túl vannak harmincon, akkor lehetne is követelni, hogy menjenek, jöjjenek a fiatalok (igen, 2-2-nél jött le Chiellini). Acquafresca már biztos (majdnem), hogy az Interben kezdi a következő idényt. Jeda esetében még nem tudni, hogy marad-e. Az biztos, hogy 2011-ig van szerződése. Különben, úgy ragadt Itáliában, hogy mikor a viareggiói ifitornán szerepelt (2000-ben), akkor a Vicenza kiszemelte és már vitte is (akkor a Serie A-ban hősködött a Vicenza).
 
Ha valaki azt mondta nekem Cagliari, akkor nekem az uruguayiak jutottak eszembe – elsősorban Francescoli, Fonseca –, aztán Carini, O’Neill, Dario Silva, az kevésbé, hogy magyarok is voltak Szardínián. Olyan szakemberek tettek hozzá a szárd futballhoz, mint: Egri Erbstein, Kutik András.
 
Apropó edző! Most Massimiliano Allegri az edző – játékosként is volt itt két idényig –, és gyakran idézik azt mit egyszer Cellinónak, a presidentenek üzent: ,,Köszönöm neki, hogy nem rúgott ki, mikor a bajnokság elején sorozatban ötször kaptunk ki!” Az olaszfórum is köszöni neki.
 
Amúgy, volt egy forduló
 
22. forduló
Lazio-Milan 0-3. A nagyszerű Beckham játszhat az UEFA-ban, akárcsak Gattuso. Nesta is. Borriello nem. Két hét múlva milánói derbi!!
Napoli-Udinese 2-2. Az Udineben játszó, amúgy Nápoly mellett született Quagliarella hatalmas gólt lőtt. Olyan mozgáskoordinációval, amilyennel, tudtommal csak Gera rendelkezik. Nem viccből mondom. Megnézni ezt is, azt is!
Bologna-Fiorentina. A pályán lévő hó miatt elmaradt. Holnap 3-tól újra próbálkoznak.
Reggina-Roma 2-2. Az Okaka-Menez csatársor most kevésnek bizonyult. Pizarro kétszer rúgott gólt. Corradi kilencedik gólját is megszerezte.
Chievo-Sampdoria 1-1. Foquinha, alias Kerlon bejött, bő 5 percet kapott.
Atalanta-Catania 1-0. Garics végig a pályán volt. Vieri is kezdett, azonban a 20. percben sérülés miatt le kellett jönnie.
Genoa-Palermo 1-0. A véghajrában jött össze a nyolcadik hazai győzelem. Otthon még nem veszítettek a kikötővárosiak.
Inter-Torino 1-1. Quaresma már megint égette magát, vele égett Mourinho is.
Siena-Lecce 1-2. 0-1 után pirosat kapott Giacomazzi (Lecce), de Tiribocchi után Castillo is gólt lőtt. Csak a végén szépítettek a toszkánok
 
Február 7-én (első kettő) és 8-án a következő ütközetek lesznek: Lecce-Inter, Milan-Reggina, Cagliari-Atalanta, Catania-Juve, Fiorentina-Lazio, Roma-Genoa, Samp-Siena, Torino-Chievo, Udine-Bologna, Palermo-Napoli.
 
Állás (Bologna-Fiorentina nélkül)
Inter 50, Milan 44, Juve 43, Genoa 40, Roma 37, Firenze 35,… Bologna 22, Lecce 22, Torino 18, Chievo 18, Reggina 15.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr63916527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.02.01. 19:12:45

Aquafresca is csak félig olasz úgy tudom, de szép volt!!!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.01. 19:23:35

Jééééé... nem, nem ő olasz, torinói születés, de...
az édesanyja lengyel és Robertnek (ezért nem Roberto, gondolom)van lengyel útlevele.
Korosztályos olasz válogatottakban folyamatosan játszott, Pekingben is ott volt.
A jééééé azért, mert nem tudtam erről semmit, a wikipédiáról tudtam meg, most.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.01. 20:12:15

kiváló poszt, a cagliarit szeretjük, még ha most egy kicsit kevésbé is.

elolvastam a belinkelt korábbi írást is, szintén respect, én is forgattam a fejemben egy írást róluk, de ezek után már felesleges :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.01. 20:14:25

@_benito: Nekem viszont nagyon nem tetszik az nst:))))
Viszont ez a poszt tényleg nagyon jó.:)))

Előre az olasz fronton!!

Köszi!

giacinto 2009.02.01. 21:40:02

hivták is Aqua-t a lengyel válogatottba, de hát ugye nem hülye ő :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.01. 21:49:45

@giacinto: Pedig fudbalista:)))
Engem a meccsen a higgadtságuk döbbentett meg. Mán, mán bölcsek voltak.:))
Dehát mi szeretjük a lengyeleket is!!
Tényleg, milyen jó lenne... a baráti népek kisegíthetnék egymást. Olaszokkal, brazilokkal mindenki folyton csak barátkozni szeretne. Bár, én egy kis skót segítséget is elfogadnék. Legyen tűz a mieinkben. Sok!

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.01. 23:36:23

@giacinto: az majd kiderül nyáron, mekkora hülye :)
süti beállítások módosítása