Olasz fórum

Olasz fórum

Szardínia és a négy mór

2008. szeptember 19. - micia

Aki valaha is járt már a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén, a többek között gyönyörű  tengerpartjáról híres Szardínián, biztosan jól emlékszik a tartomány jellegzetes zászlajára: a fehér alapon vörös kereszt tagolta négyszög négy sarkában egy-egy homlokpántos mór profilját láthatjuk. Pontos eredetét máig homály fedi, ám több, elsősorban spanyol és szárd eredetmítosz is él egymás mellett.

A spanyol legenda szerint a mórfejes címert I. Aragóniai Péter (1094-1104) adományozta a szigetnek, az 1096-os alcorazi csata emlékére, ahol Szent György fehér alapon vörös kereszttel négybe szelt pajzzsal sietett az aragóniaiak segítségére a mórok ellenében, és a győztes ütközet után nem hagyott mást hátra, csak az ellenséges négy mór király levágott fejét.
 
A szárd legenda ezzel szemben kezdetben vörös alapon fehér keresztről beszél, s a helyi tradíció szerint ezt a zászlót VIII. Benedek pápa adományozta a pisaiaknak, akik 1017-ben a szaracén veszedelemtől mentették meg Szardíniát, igaz, nem puszta önzetlenségből, sokkal inkább az értékes bányákkal bíró sziget feletti ellenőrzés megtartásáért.
 
 
Szardínia hivatalos zászlaja...
 
Bármi is legyen az igazság, az tény, hogy a mórfejes pajzs, mint ábra első dokumentált megjelenése 1281-re nyúlik vissza - az aragóniai királyi kancellária egyik pecsétjén látható -, de Szardíniához kötődően csak a XIV. század második felében tűnik fel elsőként, méghozzá a szárd királyság címereként, az aragóniai koronaszövetség egyéb jelképeivel ötvözve, egy, Brüsszelben ma is látható kódexben (Stemmario di Gerle).
Mint aragóniai „import”, a spanyol fennhatóság alatt álló Szardínián a szimbólum aztán számos érmén és pecséten előfordul, az első hivatalos szárd dokumentum azonban csak 1571-ben ábrázolja.
 
A címer megjelenése a középkorban korántsem volt egységes, több formában is feltűnt: volt vörös alapon fehér kereszt, szakállas mórok, a homlokpánt egy időben a szemükre „csúszott”, jobb profil helyett a balt mutattták, stb.
 
Amikor 1720-ban Szardínia a Savoiaiak fennhatósága alá került, a híres uralkodó dinasztia a saját címerébe is beemelte a mórfejes zászlót, és tulajdonképpen a XVIII. századtól datálhatjuk mai ábrázolásának kialakulását, eltekintve attól, hogy ebben az időben a kendő a mórok szemét fedi, nem a homlokuk körül fut. Ennek okát pontosan nem tudni, de egyes vélemények szerint a piemontiaknak a szigetlakók felé való viszonyát, egész pontosan a szárdok alárendelt szerepét ill. a piemonti kormányzók rosszindulatát voltak hivatottak ábrázolni.
 
A négy mórt ábrázoló pajzs 1952-ben vált az autonóm Szardínia tartomány hivatalos címerévé, majd 1999-ben annak zászlajává, ám a Piemont felé irányuló ellenállás megszűntével a mórok a másik irányba fordították fejüket, a kendő is „lehullott” szemükről, és homlokpánttá lépett elő.
 
 
 
...és Korzikáé
 
Aki netán abban a szerencsés helyzetben van, hogy Korzikán is megfordult, ott is a négy mórhoz hasonló jelképpel találkozhatott, igaz, itt egyetlen homlokpántos fej díszíti a sziget zászlaját. Az egyezés nem különösebben meglepő, hiszen Korzika csak 1770-ben vált hivatalosan Franciaország részéve, ám mind kultúrájában, történelmében, mind nyelvében ezer szállal kötődik Olaszországhoz, így a korz zászló eredete is fent leírtakhoz vezethető vissza.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr73670220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Ciclista 2008.09.19. 19:29:12

sok sikert a bloghoz! jó lenne még több ilyen cikk, kultúrával ill. történelemmel foglalkozó!

Egyébként van még más tartomány is, aminek ennyire különleges lenne a zászlaja?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.09.20. 01:46:58

Megígérjük, hogy lesz a kálcsón kívül még sok minden: töri, nyelv, kultúra.
Ami eszembe jut így fél 2-kor az a szicíliai címer, amit már láttam zászlón is. Ez a szicíliai
trinakria, vagyis a három lábú lény egy csinos női fejjel. De a históriáját nem ismerem (tlán köze van a normannokhoz). De izgalmasnak tűnik.
Meg hát a (Lombard) Liga zászlaja a zöld-fehér is hagymányos, meg most van is keletje. Utánanézek jobban!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.21. 22:34:42

Nagyon jó poszt, érdeklődéssel várom a további hasonlókat!

micia 2008.09.22. 09:06:24

Köszi szépen, igyekezni fogunk!

micia 2008.09.22. 09:10:11

Pista Ciclista, itt a többi tartományi zászló:
it.wikipedia.org/wiki/Bandiere_delle_regioni_d'Italia, akad köztük még egy-két érdekesebb, lesz még róluk bejegyzés.

Cucchiaino 2008.09.23. 12:47:00

Az a fura, hogy Korzikan errol egy szot sem lehetett hallani :)Ok a szabadsag jelkepekent (is) tisztelik a figurat, es a rendszamokon, autos matricakon is feltuntetik. Ennivalokrol is legyen majd szo, pl. az olyan orok vitakerdesrol, hogy kell-e tej a tiramisuba :)

Csak igy tovabb!

micia 2008.09.23. 14:58:14

A korzikaiak kicsit mások, zárkózottabbak, vadabbak, legalábbis az én tapasztalataim szerint, mint a szárdok. A szárd viszont az egyik legaranyosabb nép Olaszországon belül, kedvesek, barátságosak, nyugisak és tiszták! Ez volt számomra a legmeglepőbb Szardínián, a legeldugotabb kisvárosban is rend volt és tisztaság. Korzikán már kevésbé... :).

Én tej nélkül csinálok nagyon finom tiramisut. :D

Fiorentina 2010.07.03. 16:42:49

Mbemba! Pont most írok Szardíniáról, mivel ott nyaraltam idén. Nem bánod, ha ezt a posztot belinkelem hozzám? :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.07.03. 18:45:34

@Fiorentina: Persze! Még csak engedély sem kell hozzá! :)
(biztos vagyok benne, micia is örül neki)

Fiorentina 2010.07.03. 20:37:53

@mbemba: Köszönöm szépen! Természetesen a forrás meg van adva :)!
süti beállítások módosítása