Olasz fórum

Olasz fórum

Világcsúcs vonattal (a Vörös Nyíl hivatalos videója)

2009. február 06. - mbemba

A minap beszámoltunk a Catania és Palermo között közlekedő vánszorgó vonatról. Ezek után nem lenne egyenes, ha nem adnánk hírt a Bologna és Firenze között jövőben járó vonat – a már emlegetett Freccia Rossa – csúcsáról.

A Freccia Rossa, alias Vörös Nyíl a Bologna-Firenze vonalon világcsúcsot futott, mármnint ami az alagútban elért sebességet illeti – legalábbis a Corriere della Sera és pár más olasz forrás szerint. Az említett vonat a Monte Bibele gyomrában 362 kilométer/órával repesztett a próbaüzemen. A Ferrovie dello Stato (Államvasút) szerelvénye azt a csúcsot döntötte meg, amelyet a Milánó és Bologna között sebeskedő vonat tudott. Az 8 km-el ment kevesebbet egy óra alatt. Aki egyéb vonatos csúcsok iránt érdeklődik, annak ott a Wikipédia.
 
A Bologna-Firenze járat utasokkal csak december 12-től fog közlekedni és a menetidő a tervek szerint a két város között alig lesz több, mint félóra. Mostanság épül a szintén villámgyors Novara-Milánó, illetve a Nápolyba bevezető járat. Ezek a vonalak is azért készülnek, hogy létrejöhessen a sistema AV/AC, aminek lényege az lenne, hogy egybenőhessen az északot déllel összekötő villámjárat, melynek két végállomása Torinó és Salerno lesz.
 
Higgyétek el nem szokásom nem jelent örömöt, hogy egy alapvetően jó hírt rosszakkal kiegészítsek, de… Nem mindenki úszik a boldogságban a hír hallatán: Toszkánában sokaknak nagyobb örömöt okozott volna, ha más befektetések történnek. Ők így gondolkodnak: ha már ilyen versenyképes az államvasút, akkor: Miért nem képes felújítani néhány sínt? Miért nem épít párhuzamos síneket? Toszkánában valóban van gond a vonatok pontosságával – akárcsak az emlegetett Szicíliában –, pedig igazán fontos lenne a menetrendhez való komolyabb ragaszkodás, hiszen arrafelé több mint 200 ezer a pendolare, vagyis az ingázó.
 
Közben mi is próbálunk csúcsokat dönteni. Kattints, ha kíváncsi vagy!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr79925872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása