Olasz fórum

Olasz fórum

Bántották Berlusconit (nem kellett volna)

2009. március 05. - mbemba

 Az úgy van, hogy a Berlusconit mindig csak bántják, pedig sokszor kiderül – például most –, hogy nem is azt mondta, és hogy ő csak vicceset akar mondani. Csak közvetlen akar lenni.

Most azért kapott ki, mert állítólag azt mondta a Sárközy kollégájának, a franciának, hogy «C'est moi qui t'ai donné ta femme», vagyis valami olyasmit, hogy: ,,Én voltam az, aki a nődet neked adtam.” – merthogy Carla Bruni, vagyis Sarko felesége olasz származású. Amúgy ezt a szöveget a francia szájrólolvasó újságírók vélték megfejteni. Óriási hírverés volt ekörül, az olasz ellenzék jól megmondta, hogy ilyet nem szabad mondani és megvádolták a Cavalierét ,,machismo”-val, és azzal hogy semmibe veszi a nőket. Nem először hallotta ezt a jó öreg Berlusconi. Az ügyet a Partito Democratico képviselőnöi Strasbourg-ig cibálták. A Canal Plus pedig megválasztotta az Év Bunkójának az olaszok miniszterelnökét.
 
És mi történt a napokban? Kiderült, hogy a francia szájróolvasó brigád félreértette az elnököt, ő ugyanis csak annyival kérkedett, hogy ő bizony a Sorbonne-on is tanult: ,,Tu sais que j'ai etudiè à la Sorbonne” (Te tudod, hogy a Sorbonne-on tanultam). Összekeverhető? Ezek szerint igen. Egy kis jóindulattal.
 
Arról kevesebb cikk született, hogy a két jóbarát kultuszminiszterei megegyezést írtak alá – azért kerülhetett volna szóba, mert ezen megegyezés aláírásakor kotyogott Berlusconi –, a diplomák kölcsönös elfogadásáról, illetve arról is tárgyaltak, hogy a tanárok számára is beindítsanak egy Erasmus-programot.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr9981533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.05. 09:25:30

Ettől függetlenül még lehet az év bunkója ;-).

ulver 2009.03.05. 10:46:05

@popp: Szegényt megint igazságtalanul vádolják. Ezt a szent embert!

Irígylem a problémáikat. (A mi miniszterelnökünk másképp égeti az országot.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.05. 12:55:07

Azért Berlusconi sem kisebb gazember, mint a Fletó.

ulver 2009.03.05. 12:58:17

@popp: Nem is azt mondom, csak más a tétje a dolognak. nekem folyamatosan nő a törlesztőrészletem Fletó miatt (is), valószínűleg Berlusconinak nincs ekkora hatása az EUR árfolyamra és a kamatokra. Ebből is látszik, Fletó mennyivel befolyásosabb ember :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.05. 13:20:16

Politikáról csak bor mellett ;-).

globalpocs 2009.03.05. 14:13:45

Ezt a baromságot. Ha a mondat franciául hangzott el, abban az olasz 'donna' (nő) szó biztos nem szerepelt, a francia mondatban a 'femme' szó jelenti a nőt, a 'donné' az 'adtam'-ot jelenti.

Lolita999 2009.03.05. 14:16:02

Politikust keresek: "Fehér gallér" jeligére...

grigorij (törölt) 2009.03.05. 15:13:13

Nem kellene Berlusconit egyetlen magyar megélhetési politikusunkkal sem együtt emlegetni!

Bárcsak lenne / lett volna egy Berlusconink!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.05. 15:15:17

@globalpocs: Nem, nem tévesztettem. Az olasz szövegek szerint is elhangozhatott a donna szó és azt lehetett összekeverni a Sorbonnával (olaszul Sorbonne).
Lehet, hogy keverve beszélte a franciát. Tessék, egy újabb vád!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.05. 15:25:55

@grigorij: Az tuti, hogy megérdemelnénk egy Berlusconit is. Egyébként lehet, hogy eretnekségnek tűnik számodra, de Gyurcsány és Berlusconi pályafutása között van némi hasonlóság. Ugye Berlusconi és Gyurcsány is sikeres vállalkozóként érkezett a politkába (nagyságrendbeli különbség azért felfedezhető a vagyonok között). Mind a kettőjük vagyonszerzésében vájkáltak ellenfeleik, csak Berlusconira még egy bíróság is rábizonyított köztörvényes bűnöket.Persze Silvio egy törvénymódosítással átvágta a gordiuszi csomót.

Calogero 2009.03.06. 15:36:28

Ezt már nehezebb kimagyarázni;
www.youtube.com/watch?v=KkDp-6t-keA
bár állítólag lehet, hogy mégsem ő van a videón, azért vicces
süti beállítások módosítása