Olasz fórum

Olasz fórum

Beppe Grillo új Risorgimentót ígér

2009. március 09. - mbemba

Beppe Grillo óriási figura? blogger, aktivista, zöld és civil, meg komikus is. És már nem csak az olasz közéletnek érdekes figurája. A V-day (Vaffanculo-day) óta már megvan a teljes nemzetközi áttörés is, mármint ami az ismertséget illeti. Most Beppe Grillo új Risorgimentót (feltámadás, újjászületés, új életre ébredés, amúgy nagybetűvel az olasz egység megteremtésének kora) ígért. A politikai elittel elégedetlen, a direkt demokráciát hirdető Beppe Grillo eddig csak tagadott – ez persze túlzás –, azonban úgy néz ki, hogy ezután kiveszi részét a politikából is: jelöltjei (Amici di Beppe Grillo – Grillo barátai) a közeledő helyhatósági választásokon indulni fognak. 

Grillo erről a döntésről biztosította a firenzeieket hétvégén (más nagyvárosokban is lesznek jelöltjei). És ígért is jelöltjei nevében, vagyis a civilek nevében, merthogy ő a civilek híve. Ígért: ingyenes internet hozzáférést minden firenzeinek. Az ehhez való pénzt azoknak a cégeknek a pénzéből teremtené elő, amelyek a földet ingyenesen használják: villanyáram- és vízszolgáltatók például. A Firenze alá tervezett gyorsforgalmú vonatok (nem metrót emleget a szöveg) meg nem építésének pénzéből is biztosítana közpénzt. Egyébként is Beppe Grillo úgy gondolja, hogy a jövőt, a mobilitást nem a föld össze-vissza turkálása jelenti, hanem az internet, a blogvilág fejlődése, az új lehetőségek kihasználása. A nagy építkezések szerinte csak arra jók, hogy az állam az embereit – a barátok barátait, ahogy ő mondja – pénzhez juttassa.

 
Az előbbi gondolatokat igazán komolyan lehet venni, azonban, vannak gondolatai, amelyeket azonban magunk sem tudjuk, hogy komolyan vegyünk-e. Például mondta azt is, hogy Firenze belvárosában nyugodtan dolgozhatnának riksák is.
 
Mivel pályáját humoristaként indította remekül fogalmaz és foglal össze gondolatokat tömören és szellemesen. Az olasz wikipédián is idézett gondolata: ,,Felemeltem a fejem és Istenhez fordultam: Isten, gyere le! De ne a fiadat küldd! Gyere te személyesen, kérlek! Ami itt történik az nem gyermekeknek való.”
 
Ugyanakkor, hogy érdemes odafigyelni rá az szerintünk kétségtelen: övé Olaszország leglátogatottabb blogja, napi 500 ezer betoppanóval (wikipédia, 2007 szeptemberi adat). Az amerikai Forbes a The Web Celebs című listáján az olasz aktivistát a hetedik helyre rangsorolta. Az amerikai Time már 2005-ben emlegetette azok között, akik a legtöbbet tették a köz informálásáért. 2007 júniusában pedig bebocsátást nyert az európai parlamentbe is, ahol egy óra erejéig kifejthette gondolatait az olasz – elsősorban politikai – közállapotokról. De beszélt az új technológiák alkalmazásáról is, például a zöld gondolat kapcsán. Hogy Brüsszelben beszélt-e a hidrogén meghajtású autóról azt nem tudjuk, de már 1995-ben népszerűsített egy ilyen meghajtású gépet, mikor a masinából kijövő gőzben inhalálni kezdett.
 
Még egy pár gondolat, a több nagyvárosban párhuzamosan szervezett, nevezetes V-day kapcsán: igényei azok lettek volna, hogy az olasz politikában ne vehessenek részt azok az emberek, akik ellen elsőfokú vagy végleges bírósági döntés született; továbbá senki ne lehessen megválasztva nyolc évnél hosszabb időtartamra, vagyis csak kétszer szerezhessen mandátumot; valamint hogy ne legyen listás szavazás. 2007. szeptember 8-án volt a nevezetes nap, azóta a tévék és a rádiók csak ritkábban emlegették nevét, pedig ő igazán aktív volt: megszervezte a V2-day-t például, de a nápolyi szemétválság idején Nápolyban volt Monezza Day is, vagyis a Szemét Napja. Óriási sikerek voltak, mármint az emberek részvételét tekintve, visszhangot azonban hasonló léptékűt nem kapott az országos tévékben (egy a napokban készített interjúban mondta, hogy tizenöt éve nem szerepelt egyenes adásban). A műholdas, kevésbé ismert Eco tv tudósított csak például az utóbbi eseményeiről, melynek léptékei itt megnézhetők.
 
Még írunk, beszélünk róla itt a fórumon!
 
A nápolyi szeméthalmokat megtervezték - mondta Grillo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr85990893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása