Olasz fórum

Olasz fórum

Az olasz 1+1 százalék csak 5+8 ezrelék

2009. május 20. - mbemba

Olaszországban is lehet rendelkezni a befizetett adó egy bizonyos töredékéről. Ennek a lehetőségnek a neve 5 per mille, ami ugyebár azt jelenti, hogy, amivel a polgár rendelkezhet az 1000 euróból 5 euró. Nem sok!

Érdekesség, hogy csak 2006-ban vezették be az intézményt, és máig csak kísérleti jelleggel működik. Ha valaki nem tudja eleve, hogy hová szeretné adni a pénzt, akkor nagy zavarban lehet, ugyanis 46318 helyre küldheti: ennyi helyre lehet címezni az összeget.
 
Elsők az önkéntesek, ők 31849-en fogadnák szívesen a felajánlott összegeket. Tavaly mintegy kétezerrel voltak többen.
 
Számban második helyen a települések vannak, 8100-an jelentkeznek, itt azonban létezik a megkötés, hogy az önkormányzatok csakis szociális célokra fordíthatják a kapott összegeket.
 
A harmadik nagy csoport, ahová pénzeket lehet juttatni az a sport világa, pontosabban az amatőr sportolók és egyesületek világa. 5855 az olyan a CONI (Olasz Olimpiai Bizottság) elismert társaság, amelyik fogadhatja a pénzeket. További feltétel itt, hogy ifjúsági korosztályokkal foglalkozzon az illető egyesület, illetve, hogy a megfelelő szövetséggel kapcsolatban legyen az egyesület. A fiatalok mellett ebbe a kedvezményezett csoportba tartoznak azok az egyesületek is, akik hatvan éven felüliekkel foglalkoznak.
 
A negyedik, egyúttal legkisebb csoportja a 5 per millere váróknak a kutatások területe: 421 egyetemi kutatóközpont vár a jószándékra, 93 pedig, még pontosabban, az egészségügyi területről várja az adózók segítségét.
 
A sorrendből kimaradtak ugyebár az egyházak. Ők kapják az úgynevezett 8 per millét (8 az ezerhez). Az egyházak – tehát a katolikusok mellett az evangélikusok, zsidók, valdensek és mások is részesülnek ebből a pénzből –, azonban nem direkt a polgároktól kapják a pénzt, hanem a meghatározott törvények szerint osztó államtól.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr171133311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CD_player 2009.05.20. 14:52:29

Kedves mbemba!
A bejegyzésedből egy-két fontos infó hiányzik az 8 per millével kapcsolatban! Itt van egy-két pontosítás:
http://it.wikipedia.org/wiki/Otto_per_mille
Talán ebből kiderül, hogy mekkora különbség van a két rendszer között, többek közt:
Come otto per mille viene definito il meccanismo con cui lo Stato italiano ripartisce in base alle scelte dei contribuenti l'8‰ dell'intero gettito fiscale IRPEF fra lo Stato e diverse confessioni religiose, per scopi definiti dalla legge.
Vagyis az összes adó 8 ezrelékéről van szó és nem a SZJA 1%-áról!!!! Ez lényeges különbség!!!!
Valamint gondolom érdemes megjegyezni, hogy ez nem mai találmány:
Con la firma del nuovo concordato (18 febbraio 1984) tra l'allora Presidente del Consiglio italiano Craxi e il Segretario di Stato del Vaticano Casaroli si stabilì che il sostegno dello Stato alla Chiesa (studiato dall'allora Ministro del Bilancio Paolo Cirino Pomicino) avvenisse nel quadro della devoluzione di una frazione del gettito totale IRPEF (l'otto per mille, appunto) da parte dello Stato alla Chiesa cattolica e alle altre confessioni (per scopi religiosi o caritativi) o allo Stato stesso (per scopi sociali o assistenziali), in base alle opzioni espresse dai contribuenti sulla dichiarazione dei redditi. La materia fu poi regolamentata dalla legge n. 222 del 20 maggio 1985 e da successivi decreti legge e circolari.

Auguri per gli studi d'Italia!!! ;))))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.20. 15:20:00

@CD_player: Az 8 per mille esetében nem említettem, hogy az szja 1 százalékáról lenne szó! (vagyis nem értem a sok felkiáltót)

Azt sem írtam, hogy ez mai találmány lenne, ezek után persze, hogy érdemes megjegyezned. Sőt, ha bármilyen más kiegészítő megjegyzést teszel itt és következőkben, én annak csak örülni tudok! (még akkor is ha sok a felkiáltójel)

Amúgy, pedig: Hajrá százalékok! Hajrá ezrelékek!

CD_player 2009.05.20. 22:08:28

Tényleg, de épp ezért vannak a felkiáltók. Vagyis a cikk címe kicsit félrevezető. "Az olasz 1+1 százalék csak 5+8 ezrelék" címben a "csak" kötőszó azt sugallja, mintha a hazánkban és itt (Rómából írok) gyakorlatilag ugyanzon a címen kiosztott összegek közül arányában az olasz lenne a kevesebb, vagyis a "csak". Holtott az olasz támogatás a több, hiszen ők az össze adó 0,8 ezrelékét osztják fel, ami nyílván több mint a SZJA 1 %-a. ;))))
Minden esetre bárcsak Magyarországon állnánk így, hogy az összadóbevétel 8 és 5 ezrelékével kerülnének támogatásra ezek a nemes célok! ;)))
A cikkedet alapvetőnek jónak találtam, csak szükségesnek láttam felhívni a figyelmet erre a lényegi különbségre! ;)))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.20. 23:28:38

@CD_player: Köszi szépen, így sokkal tisztább a kép! :)
süti beállítások módosítása