Olasz fórum

Olasz fórum

Ilyesmi a Palio

2009. július 02. - mbemba

A palio szó eredetileg azt a drapériát, rúdra tűzött zászlóféleséget jelentette csak, amelyet bizonyos versenyeken kapott a győztes. A sienai Palio egy háromkörös vágta Siena főterén, melyen a város kerületei indítják a számukra kisorsolt lovakat.

Tavaly megpróbáltam alaposan beszámolni a sienai Palio hagyományairól, logikájáról, szabályairól, ezúttal azonban egyebek között, azt mesélem el mi történt velem, mikor ott voltam.
 
Mindenekelőtt Sienáról pár szót: sokáig Firenze riválisa volt, aztán valamikor régen lemaradt, de a büszkeség megmaradt a városban. Van mire büszkének lenni, csodálatos városban élnek. A paloták, a házak felépültek a Trecentóban, a Quattrocentóban és úgy maradtak; múzeum-hangulat fel sem merül, mert hát mégis olaszok lakják. A hétköznapok úgy telnek, ahogy kell: folyik a cappuccino az utcákon, a turisták ott mászkálnak, benéznek az ablakokon, ahol gőzölög a pasta, tovább mennek megbámulják a vaddisznófejeket az üzletekben, a helyiek meg teszik a magukét, munkából hazamennek enni, mert a feleség otthon van és kész a tészta. Ilyen város ez, emberléptékű.
 
Visszatérve a Palióra! Az nem igaz, hogy a verseny csak július 2-án és augusztus 16-án van. Elkezdődik az napokkal korábban, mikor az agyagot, a földet elterítik a Campót körbefutó úton. Locsolják azt, pátyolgatják. A lovakkal különösen sokat foglalkoznak.
 
Előbb a kerületekhez sorsolták őket, bemutatták őket Sienának. Beindult a tippelés. A verseny napján is a kerületek belsősei nézték, vizsgálták, hogy minden rendben-e a pacival. A gondoskodás abban csúcsosodott ki, amikor a templom elé vitték a lovat, és ott megáldotta a kerület (a contrada) papja. Ez egy-kettő körül lehetett. Persze, a templomhoz vezetés előtt és után is, mindenki énekelte a contrada dalait. A nyakban, a fejen kendők a contrada címerével, állatával. Ezek egységesek, nincsenek formabontók között. Egy sincs!
 
Aztán lassacskán érdemes volt szedelőzködni, mert a térre, ahol a lovak a három kört megfutják nagy a zsúfoltság – mondják, 70 ezres a tumultus (második kép) –, és ha valaki nem akar nyomorogni – csak egy kicsit – az jobban teszi, ha mondjuk, két-három órával korábban bemegy. Be lehet jutni a Campóra röviddel a kezdés előtt is, de akkor csak a tér egyik sarkánál van bejárat és ott bizony nagy a tömegnyomor. Ha korábban megyünk, a vízutánpótlásról gondoskodni fontos lehet.
 
Mit lehet látni? Egy szép nagy vonulást (sfilata storica, harmadik kép), ahol a contrada aprajából és nagyjából sokan felvonulnak, mind korhű szerelésben – karórák nem látszanak, meg a napszemüveget is sikerül levenni; a zászlódobálók tényleg nagyon magasra dobják zászlaikat és el is kapják azt, ráadásul párban többnyire. Aztán jönnek a lovak és a rajtvonal előtt felsorakoznak, de míg nem áll össze a megállapított sorrend addig nincs indulás, ez pedig azzal jár, hogy gyakran órákig elhúzódik a rajt, merthát a lovak zavarodottak tudnak lenni ennyi izgatott és hangos ember előtt, meg van hangzavar is. Szóval így telik-múlik az idő, aztán mikor a lovak nekivághatnak – úgy fél 7 körül – a zsibongásból egy üvöltés lesz a tér, megkérdezed a szomszédodat, hogy ki az első, az visszakérdez, hogy mit mondtál, aztán vége a három körnek. Ez persze túlzás, de valahogy így történt!
 
Utána viszont nagyon jó! Lehet mászkálni a győztes kontrádában, ahol kinn a szabadban nagy zabálások vannak, és az emberek isznak is finom borokat. Közben pedig folyamatos ének, ami bemászik a fülbe. Aztán vissza lehet menni a térre, ott lehet üldögélni, ki lehet feküdni, megbeszélni ezt, azt, amazt és későn (vagy korán?:) hazasétálni egy jó élménnyel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr441220792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.02. 09:26:54

Nagyon jó hangulatfestés, el is mennék Sienába, de izibe.

Zigi 2009.07.02. 11:48:21

Olyan előfordult már, hogy lovas nélküli ló nyerte a versenyt?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.02. 13:17:21

@Zigi: Igen! Tudtommal nem is egyszer, és nem úgy hívták a lovat, hogy Overdose! :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.02. 14:30:51

@zero: Eszembe jutott, de a kis ravasz (én) arra gondolt, hogy így ellátogattok a be-linkekhez, vagy a további siena-címkékhez! :)

Amúgy, kösz!

Amby · http://amby.hu 2009.07.02. 19:19:47

Jó bejegyzés, belinkeltem a facebookos Olaszország csoportba.

A rajt nem azért tart olyan sokáig, mert sorrendben kell lenniük, hanem mert egy megadott zónában (két madzag között) kell lennie az összes lónak induláskor - viszont egy kisorsolt lovas indítja a versenyt. A taktikázástól lesz hosszú a rajt, mert az indító megpróbálja elkapni azt a pillanatot, amikor még az indulózónában van mindenki, de pont előnytelen helyzetben.

Ráadásként ha vmelyik ló ideges, azt megpróbálják kiugratni, hogy pár rossz start után diszkvalifikálják.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.02. 19:30:56

@Olasz meló (theitalianjob.hu): Igen, de... tudtommal. A kisorsolt lovas indít, de sorrendben is kell lenniük.

Ha jól emlékszem, akkor ezt egy másik palio-posztban említettem, de... lehet, hogy nem!

Köszönöm a linkelést! :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.03. 07:58:42

@Olasz meló (theitalianjob.hu): olaszforum.blog.hu/tags/siena

KIcsit bővebben, a tavaly ezt írtam a startról: ,,Viszont nincsenek szponzorok sem, nincsen semmiféle alkalmazkodás az igényekhez, a divathoz, a tévéhez; bár a tévé közvetít. Most, augusztus 16-án például a Rai Uno-híradó hiába kezdődött meg, az elkezdődhetett, mert annak 8-kor kellett kezdődnie. A Palio lovai, szervezői, lovasai viszont ezt kicsit sem vették figyelembe. Nem úgy történt, hogy Hajdú B. jelezte, hogy vége a reklámnak és akkor, gyerünk, indulhat ló és lovasa.

És érdekes, hogy a téren lévő turisták valahogy nem rondítanak bele a hangulatba, ők is megértik, hogy nem azért nincs kezdés, mert velük ki akarnak szúrni, hanem azért, mert a szabályok úgy kívánják, hogy a kisorsolt lovas döntsön erről egyedül. És nincs sárga lap, figyelmeztetés, vagy csere. A kedvezményezett feladata az, hogy neki, vagyis kontrádájának jó legyen, vagyis, hogy a kötelek között, a rajtnál az ellenfelek viaskodása az ő előnyét jelentse (mossa). Ha úgy akarja, addig vár, amíg beesteledik. Ez azért túlzás, de az tény, hogy jól kimerít mindenkit."

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.20. 11:47:58

PALIO IS VOLT mostanában!

Győzött a Tartuca, lovasuk, Trecciolino tizenkettedszer nyert!!

Elképesztő sok esemény összejátszása után meghalt egy francia vendég (az avignoni mwghívottak vezetője). Sokan mondták erre, hogy a négy zöld együttes jelenléte vonza a tragikus eseteket.

A Zsiráf contrada, miután megsérült a lovuk (nem nagyon, ha minden igaz) nem indultak. Sok hír ezután arról szólt, hogy lám mennyire fontos a rendezőknek, meg mindenkinek a lovak egészsége.

www.youtube.com/watch?v=EHF1nLTWZlY

Itt a carabineri-roham: www.youtube.com/watch?v=Wcvxpm5pnLM&feature=related

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.08.17. 07:32:04

ITT A TEGNAPI PALIO!! www.youtube.com/watch?v=9dDIPkiX8KQ

Nyert a Giraffa, pár ló megint elesett a San Martino kanyarban, de ha minden igaz mindegyik egészséges.
süti beállítások módosítása