Olasz fórum

Olasz fórum

Azzurrók, de miért? (szótörténet 17.)

2009. július 28. - mbemba

Nem logikátlan feltenni a kérdést, hogy miért van az, hogy az olasz válogatottak azúrkékben játszanak mióta világ a világ. Világ a világ, ez persze nem igaz!

Első meccsén (1910. május 15., olasz-francia 6-2) a válogatott fehér szerelésben futott ki a pályára: van, aki azt mondja, hogy ez jobb híján történt így; van azonban, aki azt mondja, hogy ennek oka az akkoriban elsőszámú csapat, a Pro Vercelli mezének a színe. Már ezen a fehér ingen is rajta volt a Szavojaiak címere, azonban pontosan egy ellenünk játszott találkozón - a második olasz válogatott meccsen-, a Szavojai család tiszteletére kékbe, azúrkékbe, tehát a nemes család címébe öltözött a tizenegy (innen, csak egy kattintásnyira van a Blu Savoia leírása, meg egy csomó kék szín meghatározása). Mi jól elvertük őket (6-1), de az olaszok nem gondolták, hogy az azúrkék mezen múlott volna bármi, így az azúr maradt a válogatott szerelése. Sőt, azóta más sportágakban is a kék az alap.
 
Egyébként, a focicsapatnál második mezként – a régiekre emlékeztetve – megmaradt a fehér. Hogy tiszta sor legyen: a Szavojai családé volt az olasz királyi cím, miután vezető szerepük volt az olasz egység létrehoztában.
 
Nem utolsó történet, magának az azúr szónak a története sem. Először volt a perzsa lazward, majd lett a latin lapis lazzuli (ez a forma, illetve a lazurit ma is létezik - lapis, latinul = kő), és ennek második feléből lett az azzurri, miután sokan úgy gondolták, hogy az ,,l” betű névelő. Nem így volt!
 
Az ,,l" betűs alak a lazúrhímzés, lazúrfesték, lazúroz formákban él tovább.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr441272502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.07.28. 19:04:35

Érdekesség, hogy ha jól tudom Mussolini idejében játszott a squadra tiszta feketében is.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.30. 22:35:04

Hú ez érdekes. Jó lenne ha sorozattá válna és klubcsapatok mezeivel folytatódna ;-).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.31. 13:18:29

@madbalee: én nem tudok róla, hogy lett volna ilyen! :)

@popp: Nem tudok ám én olyanokat!

madbalee 2009.07.31. 14:39:49

@mbemba: valahol olvastam,hogy 1-2 meccs erejéig nyomták így.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.31. 23:47:33

@madbalee: Hétvégén átlapozgatok egy könyvet, amelyikben talán nyoma van a fekete kitérőnek.
süti beállítások módosítása