Olasz fórum

Olasz fórum

Címerek, dialektusok, himnusz, Liga

2009. augusztus 27. - mbemba

Nem kellett hozzá egy hét Siena, hogy tudjuk mennyire fontos az olaszok számára a helyi, kisebb és nagyobb közösséghez tartozás. A legtermészetesebb, hogy a Palio alatt mindenhol kinn voltak a contradák (sienai negyedek) zászlói, címerei, meg a városé a>.a területet szimbolizáló címer.

Milánó címere

Az Északi Liga – Umberto Bossi pártja – igen gyakran bombázza lehetetlen ötletekkel a parlamentet, az olasz közvéleményt. Ezúttal azonban egy az olaszfórum által is támogatható ötlettel szolgálnak: a javaslat az, hogy az olasz foci egyesületei varrják szerelésükre a tartomány, a régió, a város címerét, szimbólumait. A cél az lenne, hogy tovább erősítsék az emberek helyi identitását. A Liga a kormányon belül folyamatosan képviseli a régiók érdekeit, illetve a föderalizmus, a Rómától való lassú távolodás gondolatát.
 
Egy-egy olasz egyesület mezén már ott feszít
 
Az iménti felvetést bemutató Luca Zaia miniszter (agrárpolitikai, élelmezésügyi, erdészeti) másról is beszélt mostanában, például arról, hogy szívesen látna dialektusban elmondott híreket. Úgy gondolja, hogy a RaiTre alkalmas lenne arra – eredeti feladatának megfelelően –, hogy amúgy is felkarolja a regionalizmus gondolatát.
 
Előző felvetéseit nem biztos, hogy komolyan veszik, miután a politikus felvetette azt is, hogy a válogatott meccsei előtt ne a Fratelli d’Italia szóljon, hanem Verditől a Va’ Pensiero (a vonal alatt Pavarotti és Zucchero énekel).
 
A poszt írása után beleolvastam egy újságba, a balos Unità-ba, melynek egyik szerzője így beszél a Liga elsősorban dialektusokat érintő gondolatairól: Jó dolog miniszternek lenni, mondhatsz bármekkora ökörséget, az újságok tuti, hogy lehozzák.
 
Kattintásnyira van egy szép és jó poszt a szárdok címeréről.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr51341441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2009.08.27. 14:05:39

Bossit már egy ideje senki sem veszi komolyan és politikai súlya is csökken, de ez regionális címeres ötlet nekem is tetszik.
Ha "normálisan", sallangmentesen (Va' Pensiero meg dialektusos baromság nélkül) tálalnák a dolgot, még esélyük is lenne.
Van egy olyan érzésem, hogy sajna nem fog megvalósulni.

2009.08.27. 14:23:51

Amennyiben idehaza ezt bevezetnék, egyből menne a fasisztázás, miközben az identitáserősítő szerep követendő példa.

2009.08.27. 14:27:03

csák á dábrácán!!!

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.08.28. 10:18:24

@venomspawn: Idehaza nincsenek régiók, amelyek annyira külön történelemmel rendelkeznek mint olaszéknál.. Nálunk max a városok vagy megyék cimerét lehetne mezre varrni, ahol még nem tették meg.

A fasiszta-bélyeg emlegetéséről meg annyit, az attól is függ, hogy ki milyen szándékkal akarja/akarta kisajátítani azt a címert.. (lásd árpád-sáv, vagy kokárda pl...)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.28. 15:18:20

@Sigismundus: Úgy érzem, a kisajátításnál nagyobb gond, hogy minálunk megszakadt egy hagyomány. Olyan évtizedek voltak, amelyek alatt a címerek nem éltek, élhettek.
No meg Trianonnal olyan területek vesztek el - az anyaország számára -, amelyeknek a jelképei ismertek voltak.

Érdekes, hogy Székelyföldön nagy kultusza van a helyi (városok főleg, vármegyék, Erdély) címereknek.
süti beállítások módosítása