Olasz fórum

Olasz fórum

Sorrentótól a Normafáig (szótörténet 18.)

2009. szeptember 16. - mbemba

Nem is olyan rég olvastam a Tucatblogon - 12. kerület, ha nem lenne világos:) -, hogy a Budai-hegyekben is van Sorrento.

Erről ugrott be, hogy a környéken van még olasz ihletettség: ez lenne a Normafa. De lehet, hogy nem az!
 
Azt mondják, hogy olasz az eredet, mert ha minden igaz itt énekelte el egy ünnepelt primadonna (a kolozsvári Schodelné Klein Rozália) még az Ottocento közepe táján Bellini Normáját, pontosabban, annak nagyáriáját. Ezt írja a Földrajzi Nevek Etimológiai Szótára. Meg azt is írja egy másik lehetőségként, hogy a budai piacokra becipelt portékának itt volt a vámfizetési helye, itt kellett befizetni a ,,normát”! De volt már olyan etimológia is, amelyik azt hirdette, hogy a lármafa németes ejtése a szó eredete.
 
Mi hirdessük Bellini igazát!:) Korábban volt szó már olaszos budapesti etimológiáról. Kattintás után lehet olvasni arról is!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr161383184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JUBI 2009.09.16. 14:22:06

A SORRENTO EGY ITALMÉRÉS VOLT A SVÁBHEGYEN,
CSAK AZ ÉKEZETEKET ELTAKARTA A TETŐRŐL LEBURJÁNZÓ
FUTÓRÓZSA. MANAPSÁG ZOLDVENDEGLO NÉVEN TELJESÍTI
SZOMJOLTÓ FELADATÁT.
süti beállítások módosítása