Olasz fórum

Olasz fórum

Tyúkot, tehenet, szamarat kell(ene) örökbe (fog)adni

2009. október 26. - mbemba

Nagy ötlet járja be Olaszországot! Becslések szerint már 10 ezren álltak be a sorba.

A lényeg az, hogy egy falusi parasztember (a városi paraszt az egészen más:), hogy állatait megtarthassa kitalálta az állat-örökbefogadást. A leleményes ember (Mario Patteri, Nuoro mellett Szardínia) gazdasága a csőd felé haladt, amikor azt vállalta, hogy 5 és fél euró ellenében nyolc hónapon át hetente hat tojást ad annak, aki örökbe fogadja tyúkjait.
 
Azóta adtak már ,,örökbe” kecskét, tehenet, szóval mindenféle háziállatot. Szamarat is. Őket névről is ismerjük: Maggiolina, Cacao, Menta, Vaniglia és Betty.
 
Öt éve egy esetben az volt a kérdés, hogy fenntartható-e egy nyári havasi legelő melletti gazdaság Lombardiában. A gazda segítséget kért és kapott 200 várositól, akik 60-60 eurót fizettek neki; cserébe fényképet kaptak a bocikról (névvel együtt), illetve egyszer vendégül is látták őket a hegyekbe, ahol jól ellátták őket sajttal, vajjal, minden jóval.
 
Abruzzóban a juhok, bárányok örökbe adása szokásos. Itt, aki akarja húst kap cserébe, azonban a vegetáriánusok tejet, mézet, dzsemet vihetnek haza.
 
Nem is tudom mit bánnék jobban: ha itt égnék nyilvánosan, hogy nem ismerem az itthoni hasonló példákat (az állakerti örökbe fogadás más tészta!), vagy ha szembesülnék, hogy itthon nem merült fel az ötlet.
 
A poszt megírása után keresgéltem témában a magyar netvilágban. Pár perc után a malackarajon találtam egy másik olasz örökbe fogadást. Magyart nem!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr771476949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.10.26. 19:50:32

:) Itthon is működik, azonban nálunk baromfikat lehet csak örökbe fogadni. Az örökbefogadáskor azonban nem lehet tudni hogy barom fia lett e valakinek. KB 10-20-30 évvel az örökbefogadás után. Amikor már sajnos nem lehet változtatni a dolgon. Képzavarral élve:le kell nyelni a békát. :)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2009.10.27. 05:09:30

Az ötlet itthon már régóta működik. Krisna-völgyben már évek óta lehet teheneket örökbefogadni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.27. 06:13:48

@bakaja: Nagyon helyes!
És ott is jár a sajt, tej? Fotó? Tudsz bővebben róla?
Kicsit bosszant, hogy mikor megálltam velük beszélni, ezt nem említették. Bár gazdaságról, vagy talán farmról beszélnek.
süti beállítások módosítása