Olasz fórum

Olasz fórum

Sportszerűségből példát Firenze mutat (videó)

2009. november 08. - mbemba

Volt már a történelemben, hogy Firenze a világ előtt járt. Pár éve a firenzei fociegyesület vezetése úgy határozott, hogy a sportszerűséget állítják például mindenki elé.

2007-ben indult a terv, melyet a klubot irányító Della Valle család jegyez! A cél az volt, hogy az Artemio Franchi stadion a gyerekek, a családok számára is szórakozóhely lehessen. Döntés született például arról, hogy az ellenfél levonuló játékosait sorfalat állva tapsolják meg egy lila szőnyegen. A példa a rögbi világából érkezett. Ez a sorfal állt fel a debrecenieket is köszönteni (6,05-től a videón). Emlékezetes, amikor a bajnoki címért menetelő Inter játékosait üdvözölték: akkor kezdődött a sorfal-állás hagyománya, 2007. december 2.-án. Pár nappal előtte halt meg Cesare Prandelli felesége, alighanem a rá való emlékezés szintén ösztönzője volt a szép gesztusnak. Az Intert köszöntő sorfalállásnál talán még elismerésreméltóbb a hatalmas küzdelem után – egy tizenegyesekkel elveszített meccset követően – a tiszteletadás, amelyik a Glasgow Rangers harcosainak járt (UEFA-kupa elődöntő).
 
Az egyesületnek célja az is, hogy ezt a szellemet a szurkolók elfogadják, befogadják. A sportszerű szurkolók közül egyvalaki a játékosok által aláírt mezt kap minden hazai meccs után. Az edző is része a sportszerűséget akaró vezetésnek: Cesare Prandelli vállaltan nem foglalkozik nyilatkozataiban a bírói döntésekkel. És ezt tudtommal tartani is tudja. Ez szintén gyakorlat volt a Del Neri-féle Chievónál. Campedelli elnök akarta így! Persze, manapság is a sportszerűség fellegvára a veronai dombtető csapata.
 
Aztán ott van a bejelentés, mely szerint ők – mármint a firenzeiek – szeretnének az első olyan olasz klub lenni, melynek stadionjában nincs szükség semmilyen a pályát és lelátót egymástól elválasztó falra, kerítésre. Talán a tervezett új stadionban valósul majd meg az Angliában már létező álom. Ennek jegyében történt, hogy a bajnoki idény elején rendezett Firenze-Juve derbin (régi-régi riválisok ők) a két csapat vezetői egymás mellé ültek a kakasülőn. Nem lett balhé belőle!
 
Tegyük még hozzá, hogy a stadion névadója Artemio Franchi, a minden toszkán által feltétlen tisztelt sportvezető. Az ő neve kötelez, amit jelez az is, hogy a rivális csapat és város Siena stadionja szintén az ő nevét viseli (Franchi Sienában született, Firenzében halt meg).
 
És még pár a Della Valle családhoz fűződő tett: ők voltak, akik a tévéközvetítésekből nőtt pénzhegyet a kis egyesületek számára kedvezőbben osztották volna el. De ugyanők erőltették egy ideig határozottan, aztán kevésbé egy belső szabályozást a játékosok fizetésének felső határáról (engedtek belőle, de nem sokat!).
 
Szóval, már megint próbálkoznak Firenzében valami széppel, jóval!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr711508479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.08. 12:11:23

Szimpatikus csapat a Fio, szimpatikus edző Prandelli. Volt egy pár hétig Romában is, sajnos a beteg felesége miatt lemondott, remélem egyszer még visszatér.

Két megjegyzés. 1. A Loki-Fio meccsen a vendégszektorban láttam egy lila zászlót Siena felirattal. Ezekszerint a másik toszkán városban is vannak szurkolóik. Mit tudsz erről?

2. A fizetési sapkát Romában is bevezették, Totti kilógott persze és most már De Rossi is, de azt hiszem még most is tartják.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.08. 12:38:41

@popp: 1. Érdekesség, hogy Firenze után Sienában van a legtöbb Fiorentina-klub!

2. Emlékeim szerint Frey, Mutu is engedett jócskán az eleinte kiküzdött fizetéséből (Gilardinót eleve úgy vitték). De ezek csak rémlenek.

Őszintén megmondom így összegyűjtve a firenzei tényeket többet-jobbat gondolok a Della Valle családról. Pontosabban: eddig nem gondoltam sem jót, sem rosszat.

msadmin 2009.11.08. 12:41:14

mér nem cseréli le a loki ezt a kapust? őrület amit ez művel

oleandro 2009.11.08. 12:49:51

Én is szívesen látnám Prandelli-t hamarosan Rómában (mármint a Romá-nál!)
Ami meg a Della Valle-kat illeti, valóban vannak szimpatikus dolgaik, de azért ne feledjük, a calciopoli-ban ők is benne voltak. (mondjuk az is igaz, hogy nyilván minden klubvezető füle mögött van ez-meg az...)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.08. 13:58:38

@popp: akkor vajon mit tartanak? :)

Reszpekt a Fiorentinának, kiemelkednek az olasz foci egyre nagyobb fertőjéből. Talán szép lassan a többiek is...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.08. 14:35:11

@heinrich: Figyelj, lehet, hogy egy gobbonak csöppet furcsa, de van ahol akadnak sajátbevelésű extraklasszisok, természetes, hogy őket jobban megbecsülik ;-).

Calogero 2009.11.08. 14:35:36

@heinrich: "Reszpekt a Fiorentinának, kiemelkednek az olasz foci egyre nagyobb fertőjéből. Talán szép lassan a többiek is..." - ez olyan igazi Bundesliga fan hozzászólás volt :-) szerintem sokat javult a helyzet az utóbbi 1-1,5 évben.
Grazie a cikkért egyébként, jó volt olvasni

Gremlin (törölt) 2009.11.08. 15:00:46

Nagyon szimpatikus hozzáállás.
Remélem ragadós lesz a jó példa.

Kiß B. 2009.11.10. 23:16:46

Szép kezdeményezés! Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása