Olasz fórum

Olasz fórum

Többet Giorgio Perlascáról

2010. január 19. - mbemba

Jaunár 31-én olyan bélyegeket fognak kiadni Olaszországban, melyeken Giorgio Perlasca lesz látható háttérben olyan emberekkel, akiket Budapesten mentett meg a haláltáboroktól.

A Perlascáról a közelmútlban készült filmet nem láttam, ezért utánanéztem életének elsősorban a Giorgio Perlasca alapítvány honlapján. Sok érdekes információval gazdagodtam. Megosztom ezeket, azért is, mert január 31-én lesz Giorgio Perlasca születésének századik évfordulója.
 
Gyekekkori csínjei, fiatalkori tettei bizonyítják, hogy nem balosként élte le élete felét. A suliban vitába keveredett egyik tanárával, mely vitában ő váltig állította, hogy Fiume elfoglalása bizony szép dolog volt. Lehet, hogy igaza is volt, de itt és most a lényeg az, hogy egy évig az illető iskolát nem látogathatta. Aztán néhány honfitársával együtt Spanyolországba ment harcolni – nem fölösleges hozzátenni, hogy Franco oldalán, de harcolt ő a fasiszta csapatokban Kelet-Afrikában is – őnkéntesként.
 
Perlasca gondolkodása akkor változott, amikor Olaszország a németekben talált szövetségest, illetve akkor, amikor 1938-ban zsidó törvényeket vezettek be hazájában. A Giorgio Parlasca fia által vezetett alapítvány honlapja tisztázza, hogy akkor sem lett antifasisztává.
 
A világháború kirobbanása közben diplomáciai megbizatást teljesít. Feladata az, hogy ebben a régióban húst szerezzen az olasz seregeknek. 1943. szeptember 8-án az olaszok és a Szövetségesek közötti fegyverszüneti megállapodás aláírásakor Budapesten van, de mivel ő a királynak tett esküt ezért őt internálják. Mikor a németek átveszik a hatalmat Pesten emberünk joggal félt attól, hogy Németországba viszik, éppen ezért megszökik, méghozzá a spanyol követségre, ahová azért mehet, mert megfelelő dokumentumhoz jutott spanyolországi harcai által. Egy Jorge Perlasca névre kiállított spanyol útlevéllel spanyol állampolgár lett pár percen belül,
 
Mikor a spanyol nagykövet, Sanz Briz elhagyja az országot – hogy ne kelljen elismernie a Szálasi-kormányt – elkezdődik a többek között spanyolok által védelmükbe vett magyar zsidó családok deportálása. Ekkor lép színre Perlasca. A nagykövet helyetteseként lép fel, és megakadályozza sokak deportálását. Wallenberggel együtt róják az utcákat, tárgyalnak a Magyarországot elfoglaló németekkel.
 
A jogalap a zsidó emberek mentésére az, hogy 1924-ben Spanyolországban olyan törvény született, amelyik megadta a spanyol állampolgárságot az összes olyan spanyol zsidó leszármazottnak (ők a szefárdok), aki kénytelen volt elhagyni az országot. Perlasca így tudott megmenteni 5218 magyar zsidót.
 
Kalandos úton jutott haza. Tettét elhallgatta, családjának sem mesélte el. A 80-as években újsághirdetésekben keresik őt a megmentettek. Az 1992. augusztus 15-én meghalt Giorgio Perlasca története így vált ismertté. Sírja a Padova melletti Maseràban van.
 
Budapesten iskola, Itáliában már sok-sok utca, tér őrzi a nevét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr441678903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.19. 10:39:55

Remek poszt! Ha belegondolunk, nem meglepő, ha valaki fasiszta szimpatizáns, de nem antiszemita, sőt. Ez az összemosás a második világháború utáni időszak "vívmánya", mikor két, erősen különböző eszmét összemostak. Ha lehet így mondani, egy tisztességes fasiszta nem lehet antiszemita és rasszista, egészen egyszerűen azért, mert a fasiszta ideológia nem érinti ezeket a kérdéseket. Nagy mérgelődés nekem mindig, mikor a fasiszta szót használják Hitlerre, Szálasira, és a többi.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.19. 18:52:09

Én láttam filmet, jó volt.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Én meg azt nem szeretem, ha a tisztességes komcsikat veszik egy kalap alá Sztálinnal és Rákosival. Ez is, az is működik.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.19. 19:32:27

@popp: A különbség csupán az, hogy a nácikkal és a komcsikkal lehet párhuzamot vonni, nem fasisztákkal. Éppen ezért a fentebbi kettőre nincs mentség, a fasizmus meg olyan távol áll a nácizmustól, mint a szociáldemokrácia a kommunizmustól. Lehet mondani, hogy egy oldalon van mind a kettő, de körülbelül ez a legtöbb amit elmondhatunk róluk.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.19. 20:01:43

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa@ popp: Akkor inkább a szocdemek! :))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.19. 20:42:37

@mbemba: Így van, a szociáldemokrácia egy nagyon tiszteletreméltó és hasznos eszmekör, kár hogy Magyarországon jelenleg nem létezik, de ez már jelentősen off.

Bobellino 2010.01.28. 11:39:33

Egy nagyon jó koprodukciós film is készült budapesti tevékenységéről:
Perlasca - egy igaz ember története
www.moziplussz.hu/film.php?id=731&m=4

Cserhalmi egy kiégett német katonát alakít
Stohl Buci meg fekete egyenruhában nyílaskodik...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.28. 13:41:17

@Bobellino: Azt hiszem most lett volna alkalom újra műsorra tűzni, de úgy tűnik nem jutott eszébe a mozisoknak!

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.19. 00:45:03

Nagyon-nagyon tisztelem ezt az embert!

Gratulálok, igazán jó poszt, ahogy leírtad az egész hátterét!

A filmet megszerzem :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.19. 08:19:48

@Kicsi Bernáthegyi: Köszi szépen!:)) Persze nagy tiszteletet érdemel azért amit tett, de az életútja is nagyon szimpatikus számomra: beismerte hibáit, belátta, hogy rossz irányba megy az a vonal, amelyiket jónak gondolt, és tudott változni, változtatni!

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.19. 22:54:29

@mbemba: Igen, igazad van, ez egy nagyon becsülendő tulajdonság!

Ha érdekel téged vagy bárki mást a film, írj(on) üzenetet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.20. 10:26:47

@Kicsi Bernáthegyi: Köszönjük! Én még várok mindenféle tévékre, aztán, ha nem... :))

Köszi!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.01.25. 15:57:16

Anzanóban (Como mellett) fényképkiállítás nyílt Perlasca kapcsán. Azokat a helyeket mutatják be, ahol Perlasca Budapesten megfordult.

www.libreriamo.it/a/3339/budapest-i-luoghi-di-perlasca-la-mostra-fotografica-dedicata-alleroe-che-salvo-migliaia-di-ebrei-dallo-sterminio.aspx
süti beállítások módosítása