Olasz kaják védelmében van mit dolgozniuk az érdekelteknek. Sokan vagyunk érdekeltek! :)
Az olasz séfek közül sokan egyszerre léptek, hogy védjék a cucina italianát. Idén január 17-ét jelölték ki az Olasz Konyha Nemzetközi Napjának, és ezen a napon csak tagliatelle al ragùt készítettek. Azt mondják nem véletlen, hogy ezúttal vasárnap volt a nagynap, mert vasárnap húsos nap volt régen is, mivel együtt a család, volt idő arra, hogy hosszú órákig lassú tűzön készüljön a ragu. A szóban forgó séfek nem tettek a raguba sem babért, sem petrezselymet, sem kakukkfüvet; az illatot a zellernek és a hagymának kell produkálnia. Így írja le az 1982-ben a bolognai kereskedelmi hivatalban bejegyezett recept.
Az olasz séfek a carbonarával kezdték a demonstrációt
Az említett akcióban a világ 50 országának – Magyarország valamiért nincs köztük – több száz olasz séfje vett részt (itt vannak a résztvevők). A zászlóbontás 2007-ben volt, amikor mindannyian carbonara spagettit készítettek, majd egy évre rá a klasszikus milánói rizottót tálalták. A lényeg az volt, hogy megmutassák hogyan is néz ki az eredeti!
Hogy mitől kell megóvni az olasz konyhát? Például a tükörtojásos carbonarától vagy az Amerikában állítólag hihetetlenül népszerű chicken pizzától. Meg a kecsapos, meg az ananászos, meg a… pizzától.
Vagy ott van a spaghetti meatball. De lehet, hogy az nem is olyan szörnyűség? A lenti írás említi, hogy a királynő alattvalói szerint a meatballos spagetti az echte olasz kaja. És nem is tévednek! Az Amerikába kivándorolt olasz munkások feleségei, mikor uruknak bepakolták a kaját, az uzsonnás dobozba tésztát tettek és mellé húsgombócokat – nem azért, mert ragaszkodtak volna valamilyen otthoni ősi recepthez. Ez volt otthon, és hát a melós embernek kell a hús! Az amerikai kollégák pedig jól megnézték mit esznek a digók, és utánozták őket.
Hát így!