Olasz fórum

Olasz fórum

Csocsó az Olimpicóban

2010. május 14. - mbemba

Igen, holnap a csapatok kivonulnak a Stadio Olimpicóba, délután 2-re – ez már gyanús egy kicsit –, és eldöntik, ki utazik Dél-Afrikába a vébére.

A csapatok viszont csak kétfősek, és kis asztalok is lesznek a Lazio és a Roma otthonában – ábécé sorrend ez –, és az ezen asztalokból kilógó rudakat vadul rángatják a ragazzók. IGEEEEEN, a csocsó követel helyet magának az Olimpicóban (gyengébbeknek:) a képen a milánói San Siro, ezúttal a verseny logójaként). A csapatok márciustól selejteztek, és mostanra derült ki, hogy a tartományokból ki érkezik a dél-afrikai jegyekért. A győztes páros fog utazni, illetve az, aki sikeresen tippel a győztesre.
 
Olaszországban is népszerű a csocsó, ott a biliardino és calcetto néven fut, de hivatalosan calcio balilla a neve. A balillák voltak az olasz leventék – lényegében.
 
A wikipédiáról megtudtam, hogy Olaszországban igen komoly kultúrája van a csocsónak, valamennyi gól kivitelezésének neve van – tudtommal itthon erről nincs szó –, például: napoletana, az, ha a csatárhármas a falról szerez gólt; ha a csatárok a mandinerből visszaérkezőt bikázzák be, na, az a kínai. Még egyet: mozzarella az, ha a lövés a kivitelező szándékától eltérően, sunyin becsapja a védekező felet – ez a potya maradjunk ennyiben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr652003075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.14. 17:42:03

Ez óriási. magyaroroszágon is van egyébként hivatalos csocsó szövetség, a MACSOSZ.

madbalee 2010.05.14. 19:14:40

Azt tudtam, hogy az olaszok nagy csocso mesterek, fanek, de ez a Stadio Olimpico-s téma, San Siro asztallal nem semmi.

PetacchiSanyi 2010.05.16. 11:47:53

Nemcsak hogy MaCSoSZ van, de például tavaly világbajnok lett a magyar válogatott Ausztriában. Hm?

Amúgy tényleg nem sima az Olimpico

B3NZiN 2010.05.16. 12:09:18

Nálunk is minden lövésnek neve van, és az olaszoknak lehet hogy nagy hagyományaik vannak, de rettenetesen gyengék csocsóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.16. 12:15:35

@svábhegy: Érdekelnének a nevek, ha ismered azokat!

Azt hallottam, hogy azért gyengék a nemzetközi placcon, mert más szabályok szerint játszanak - csak mandinerből játszanak?

@PetacchiSanyi: Bővebben, ha tudod! :) (link, ilyesmi?)

reader613 2010.05.16. 12:39:35

van itthon is sokféle lövésnek neve, pl görény, iparos, hátasg*ci...

ZNy · http://www.kep.tar.hu/zny 2010.07.11. 13:43:46

Azért ez a tömeges csocsó az Olimpicóban (ha jól vettem ki a cikkből), elég nagy lehetett. Itthon is lehetne ilyeneket, igény szerintem volna rá.
süti beállítások módosítása