Olasz fórum

Olasz fórum

Mi került az ellenörzőbe? (Serie A, 2. rész, alsóház)

2010. május 24. - mbemba

Meg kell jegyezni, hogy az idei bajnokság ritka kiegyensúlyozott és erős volt. Kifejezetten gyenge csapat nem volt, gyenge is csak egy: a Livorno. A Siena olyan emlékezeteset focizott az Inter ellen a Meazzában, hogy az becsületére válna bármelyik európai nagycsapatnak. Az Atalanta pedig egyszerűen csak azért esett ki, mert valakinek ki kellett esnie. 

11. Fiorentina 5-ös.    Pedig szép is lehetett volna. Az a kép jutott eszembe, hogy a család elmegy nyaralni, és megbeszélik, hogy minden mennyire jó lesz (itt: BL, bajnokság, kupa): szép is minden sokáig, de egyszer csak elered az eső (Bayern), nagyon nem akar megállni, viharok reggel és este, és a napozó krémmel felszerelt család egyre hülyébben érzi magát, és elmegy a kedve nem csak a nyaralástól, hanem mindentől. Ráadásul az egyik hülye gyerek csemete (Mutu) kisebb balesetet is szenved.
 
Frey idén is nagyot dobott
 
Közben azonban történt jó is! Vargas, a nagyon rút kiskacsa a világ egyik legjobb és legkeresettebb baloldali támadója lett; Jovetics egyre csak fejlődik; Ljajicsban, Bolattiban, Kerrisonban, Babacarban pedig van spiritusz. Frey pedig a világ egyik legjobb kapusa – ötben-tízben benne van. Uff!
 
12. Lazio 4-es.            Boxmeccseken azt mondják, hogy az utolsó ütés nagyon megmarad a pontozóban. Megmaradni itt is megmarad, de a pofonözön nem könnyen felejthető; merthogy a Lazio idén belefutott sok maflásba. És ezekért Lotito csak egyrészt felel, hiszen a valóban bénázó presidente (lásd Pandev, De Silvestri, Ledesma) nagyon a zsebébe nyúlt, megszerezte azt a Zaratet, amelyik… Ő az a gyerek, akivel lemész focizni és az elején örülsz neki, mert végre tud a csapatodban valaki focizni, de aztán megbánod, mert egy nem sok, annyit nem passzol. Tönkreteszi a játékot, ráadásul kiderül, hogy nem is annyira ügyes. Viszont nagyon büszke és nagyképű. Reja megmondta, hogy meg kell változnia. Zarate azt mondta, hogy ő nem tud megváltozni. Reja azt mondta: Én 65 évesen is tudok változni, vagy nézd meg Eto’ót!
 
Floccari remek volt. Engem meggyőzött Lichsteiner is, meg persze Kolarov is (akkorát lő, mint Mihajlovics, de az állat benne mélyebben szunnyad). Szerintem Rocchi sok-sok dícséretet érdemel, mert rúgott gólokat, s mert tűrte a mellőzöttséget. Muslera pedig nagyon-nagyon jó kapus.
 
13. Catania 6-os.        Új hősei vannak a Massiminónak. Sokáig úgy gondolták az Etna árnyékában, hogy nincs nagyobb játékos, mint Mascara. Aztán feltűnt Maxi Lopez, és van már ki másképp gondolja. Aztán a szerb prototípus Mihajlovics is megszerettette magát – ilyen eredményekkel könnyű.
 
Hogy még inkább értékeljük a szicíliaiak produkcióját: a 16. forduló után utolsók voltak 3 ponttal a Siena mögött!
 
14. Cagliari 7-es.        Ott van ugye az 1970-es Riva-féle bajnokcsapat, de van mit emlegetni azóta is. Jöttek Francescoliék egyéb urukkal, aztán Oliveira, majd Dely Valdes, illetve Suazo. Milyen jó izlésű nép ez a szárd! De tényleg! (Na jó, Zebina is volt Szardínia fővárosában). Ez a csapat pedig nincs senki árnyékában.
 
Sok kreatív játékos alkot, szórakoztat, jó őket nézni: vidámak, örülnek, tiszta Brazília!
 
15. Udinese 3-as.        Di Natale, Di Natale és megint Di Natale. Csapata góljainak több mint felét ő lőtte. Szerintem nagyképűen fociztak. Láttam két-három meccsüket, mikor bajban voltak, és akkor sem szakadtak meg. A korábban remekül kontrázó udineiek egy árva meccset nyertek idegenben.
 
Olyanok voltak ők, mint a nagyon jófejű gyerek, aki csinál az egészre. Persze nem mindenkire igaz ez, hiszen például Pepe száguldott fel s alá – Lippit is meggyőzte. A csapat egyik ásza, D’Agostino többet volt sérült, mint egészséges. Buta Udinese, Friuli többet érdemel!
 
16. Chievo 7-es.         Ez olyan, mintha Dávid nem egyszer győzte volna le Góliátot, hanem hétszer-nyolcszor – de minimum is megküzdhetne vele sokszor, mert a behemót nem bír vele. Valószínű ez? Szóval lehetne ez 10-es is.
 
Pellissier ismét megtette, amit a haza megkövetelt, hátul pedig Yepes mondta: itt, No Pasarán! És többnyire nem is mentek át. Két fordulóval a vége előtt csak az Inter kapott kevesebb gólt. Sajnálom, hogy Pinzi tovább áll, mert csendben ő az egyik vezére a csapatnak. Di Carlo pedig olyan lehet idővel, mint Spalletti – csak egy kicsit magasabb.
 
Azt is megmondom, hogy Di Carlo volt az első, akit csúnya beszéd miatt tiltottak el egy fordulóra.
 
Ez lenne Chievo központja 
17. Bologna 5-ös.       Nem csak Di Vaio ez a Bologna! Ott van Adailton is. A brazil, annakidején úgy vágott a nagyvilágnak, hogy zsebre vágja azt. Eltűnt a süllysztőben, és most 33 évesen megint felfedeztük. Nagy idényen van túl!
 
Lehetett volna jobb is az idény, de hát nem akkora klub ők, hogy a viszálykodásnak ott helye lehessen. Di Vaio 34, Adailton 33 éves, elnök asszony, frissesség kell ide!
 
18. Atalanta 4-es.       Ezúttal úgy alakult, hogy kevés volt Doni, pedig olyan harcostársa is akadt, aki termelte a gólokat. Tiribocchi vagy ahogy rajongói mondják Tir fontosnak látszó pontokat hozott, aztán mégsem jutottak semmire a bergamóiak. De hát ez az ők sorsuk: kiesnek, hogy ismét visszajussanak. Közönségük egyike a leglelkesebbeknek. Ők azok, akik ködös napokon aranylábúikat belekergetik az Inter-verésbe.
 
Az említetteken kívül jó volt Valdes is, de Garics Gyuri szintén biztos pont volt a védelem jobboldalán. Jól védekezett, beadásaival benn keresett embereket. A Serie A okosai tudják, hogy Serie A-t érdemel ő.
 
19. Siena 3-as.            A San Siró-beli 4-3-as csatavesztés évekig tartó sikeres imázskampánnyal ért fel. Massimo Maccarone pedig jobb volt, mint Tiribocchi Bergamóban – 1 góllal mindenképp. Big Mac – na, így szeretjük azt is – 12-szer volt eredményes.
 
Megjósolható volt a Palio-város veszte, mert 2009 nyarán Galloppa, Portanova, Zuniga és Kharja mind odébb álltak. Malesani vulkán még egyszer felrázta a szunnyadókat – dehogy szunnyadtak ők, csak a vulkán kedvéért írtuk így –, de nem sikerült.
 
Kávészürcsölés, kikapcs egy gól után
A sienaiak kapcsán még annyit, hogy a ködfészek Bergamóban a foci sokat jelent, de Sienában kiegyensúlyozottak a napok calcio nélkül is. Így érzem.
 
20. Livorno 3-as.        Ez most kevés volt! Lucarelli munkáslábaival, így 35 felé is, tízszer jutott gólig. Elhívták Cosmit is, hogy mentse a menthetőt, de nem volt menthető ez az idei Livorno. Kellett nekik már az idény eladniuk Diamantit (első meccsen még játszott, aztán iszkiri) – meg idény közben a fiatal titánt, Candrevát. Tavano nem tudott felnőni a feladathoz és Bellucci már öreg az ilyen nagy feladatokhoz. Voltak viták is a csapaton belül: Galante például – nekem mindig Dragóner jut eszembe róla – emiatt nem jutott kezdőbe, sokáig.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr762021848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.23. 03:12:13

Minden stimmel, kivéve annyit, hogy Zarate jellemzése ott nem stimmel, miszerint ne lenne nagyon ügyes. Maurito hihetetlen dolgokat tud a labdával, a Serie A-ban kevés párja lenne e tekintetben, született zseni, szóval ez nem igaz. A probléma a többi, általad - helyesen - mondottakban van.
Egyébként már bejelentette Zarate, hogy maradni akar, BL-t jelentő helyre akarja vezetni a Laziót és az idei rossz formája kizárólag az ő hibája, senki másé. Ez már a mi Zaraténk!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.24. 18:35:33

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Zarete kétségtelenül ügyes, de a zseni jelző óriási túlzás, ahhoz kéne némi játékinteligencia is. Ez a gyerek viszont nagyon önző, vagy nem akar passzolni, vagy nem érzi a társakat.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.24. 18:50:55

@popp: Nem akar passzolni, de játékintelligenciája nagyon is van. Pár év múlva ha a töviseket le tudják róla csippentgetni, akkor mindenki látni fogja, hogy mekkora formátumú focista.

Orvenyhivo 2010.05.24. 18:56:42

>16. Chievo 7-es. ... Szóval lehetne ez 10-es is.

Habár - vagy talán pont azért, mert - a Serie A-ban a Chievónak drukkolok, inkább 3-4 körülit adnék nekik. Ha jóindulatú vagyok. Egyrészt mert tavasszal nekem nagyon is úgy tűnt, hogy a csapat elégedett azzal, hogy biztos távolságban vannak mögötte elegen, vagyis bentmaradnak. Nyilván nem bajnokságért, még csak nem is EL-helyért kellene küzdeniük, de egy 12. helyért, mondjuk?

A másik, hogy ezek a bundagyanús ügyek szintén tavasszal... eh.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.24. 19:59:21

@Orvenyhivo: Minden év elején azt a reális célt tűzik maguk elé, hogy bennmaradjanak! Minden más álom! És az álom egy évtizede tart.

Gondolj bele, 2800-an lakják Chievót, nézz rá a képre! Ők versenyeznek a válogatottak sorát adó, megfizető Udinével, Firenzével, Cagliarival... Campedelli, a Paluani tulajdonosa, az elnök megmondta 10 éve, hogy ők nem tudnak megfizetni 1 millió euró fölötti játékost. Aki marad, az azért marad, mert hűséges: Luciano, Pellissier,... Maradtak az egy év Serie B-re is. Szerintem minden év csoda, abban viszont biztos vagyok, hogy a Chievo példa mindenkinek.

De ezt hál'Istennek Olaszországban minden komoly ember elismeri.

A bundáról mit mondjak? Azt hiszem egy 1-1-es vagy 0-0-ás meccs után jött a hír (azóta tudtommal nem erősítették meg). Akkor a 11 olaszfórumon tippelőből 4-en eltalálták az eredményt, nem voltak benne a bizniszbe.) Hogy valamelyik játékos engedett volna a csábításnak, nem tartom kizártnak. Hogy a csapat, a vezetőség benne lett volna, azt hiszem - majdnem tudom -, hogy nem!

Túl azon, hogy ők a kedvenceim, szerintem érvekkel is alátámasztottam a jegyet, a játékot.

Orvenyhivo 2010.05.24. 20:52:57

Mint mondtam, a Chievónak drukkolok; messze nem tudok róluk mindent, de azért nem ismeretlen csapat a számomra. :)

Persze, tudom, hogy a cél a bennmaradás volt, és örülük, hogy sikerült. De ha ez úgy jött volna össze, hogy elrontott ősz után "running man"-ként tavasszal kiverekszik maguknak a bennmaradást... hát, jobb lett volna, mint így, ezzel a "jóllakott", halovány tavasszal.

Természetesen nagyon remélem, hogy a bundaügy nem volt igaz, és a szurkoló-szívem hiszi is, hogy nem. De az eszem óvatosabb ennél. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.24. 21:49:24

@Orvenyhivo: Igen, úgy írtam, mintha meg kellene győznöm valakit.:) Bocs!

A tavaly olyan volt a menekülés a bennmaradásba (Menekülés a győzelembe, megvan?). Én úgy érzem tavasszal egyszerűen ennyi jött össze. Előre kellett gyűjtögetni az utolsó három fordulóra (Juve, Roma, Inter), és sikerült.

Chievo az olaszfórumon:
olaszforum.blog.hu/2009/04/06/chievo_30_fordulo_tipp_madbalee_keson_ebredve_is_nyert

olaszforum.blog.hu/2009/12/19/magyarorszag_is_lehet_chievo

Calogero 2010.05.25. 12:44:39

Az Inter elleni meccsek miatt tőlem csak kettes a Chievónak és 1-es a Laziónak, de ezt már úgyis túltárgyaltuk párszor.
A Cagliariban szerintem azért jóval több lett volna (4-es), az Udineséről már nem is beszélve(2-es), de legalább kiesett a Siena, eggyel kevesebb csapat húzza le a Serie A nézőszámátlagát, ami egyébként hála az égnek 17 éve nem volt ilyen magasságokban!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 14:04:44

@Calogero: Ja kérem, a kupadöntő miatt meg akkor 1-es a Romának. Nehogy azzal gyere hogy az nem a bajnokság, hiszen morális kérdések miatt adnál ilyen jegyet, annak pedig mindegy hogy kupa vagy bajnokság. Milyen jó hogy nem te, hanem mbemba adja a jegyeket.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.25. 16:26:57

@Calogero: Értelek én téged, de nem volt olyan egyértelmű az az Inter-meccs. Alapvetően biztosan többen is az Interrel szimpatizálnak a Chievo-játékosok közül, nem beszélve az elnökről, de úgy rúgtak gólokat, hozva 4-1-ről a 4-3-at, hogy... Persze az utolsó öt-tíz percre nem vagyok büszke, de szerintem nem volt ukáz, hogy így vagy úgy kell játszani.

Aztán gondolok arra, ha mondjuk mi az iskolabajnokságban - rég volt :) - küzdöttünk volna, és, hogy játszottunk volna a rokonsznvessel és a kevésbé rokonszenvessel eldöntendő az aranyat, azt hiszem nem tettem volna ki a lelkem a kevésbé szimpiért. Te? Ti?

A Cagliariban talán több lett volna, de végig szépen fociztak, adnak válogatott játékosokat. És őszintén megmondom, ha elnök vagy edző lennék, és látnám, hogy nincs meg Európa, nincs kiesés, akkor én is kísérletezgetnék, próbálgatnám a következő idényt.

Udinét így is lepontoztam. Szöveges értékelésem is kőkemény:)) volt.

Chievo-szukolóként mit mondhatok a nézőszámra? Nálam a minőség számít, nem a mennyiség! :))

Idén a wikipéd szerint 11922 volt az átlag. Egész szép, szerintem.

@Calogero: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Vicces olyan, mint mikor papa, mama gyünnek, hogy Józsika jobban tanult. :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.25. 17:11:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nem akarok megint belemenni ebbe a vitába. Meg kell jegyeznem viszont, hogy egy veszni látszó kupadöntő végén elgurul egy-két játékos gyógyszere, részint magyarázható, részint sok száz példát sorolhatnánk hasonlóra.

Az viszont megdöbbentő volt, még ha némileg várható is, miként fekszik le egy máskor oly büszke csapat szurkolótáborával együtt az úgynevezett nagytestvérnek.

Ezt a két esetet egy lapon említeni durva csúsztatás. Tudom, Totti rasszista.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 17:35:57

@popp: Morális dolgokról beszélünk, semmilyen csúsztatás nincs. Ezzel a hülye logikával a Roma is 1 pontos. Persze, nem tudom milyen frusztráltság lehet abban, aki még itt is elő tudja hozni ezt a meccset--->@Calogero:

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 18:21:27

@popp: Mint ahogy te is a Roma-Inter kupameccset. Így megy ez, szar morális teljesítmény láttán felejteni igyekszik az ember.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.25. 18:37:01

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Továbbra sem gondolom, hogy ugyanaz a kategória volna a kettő. Te viszont folyvást egyenlőségjelet akarsz rakni közéjük.

Calogero 2010.05.25. 18:41:15

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: nem frusztráltság, hanem csak szimplán nekem ez túl sok, nem véletlenül született azóta ezer cikk a meccsről és az Indexen is megválasztották minden idők leggusztustalanabbul elcsalt meccsének, de ezt majd vitasd meg a sok ezer többi szavazóval..!
A Roma kupadöntős mutatványa nekem se tetszett, el is kapcsoltam, mert hányingerem lett Tottitól és a többi játékos őrült ámokfutásától, ráadásul az Inter nem is szolgált rá idén semmilyen szinten erre a mészárlásra.
@mbemba: nem javítgatásnak szántam, abszolút szubjektív nyilván. A Chievónak mindig megbocsátunk, a világ egyik legnagyobb csodája hosszú évek óta

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 18:42:21

@Calogero: Álljon meg a menet. Gusztustalan meccs volt de nem elcsalt. Tartsuk meg a fogalmakat a valós értelmüknek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.25. 18:59:32

@Calogero: Egyértelmű! :)

Szerintem a Palio szabályai kicsit magyarázzák a Lazio-Intert. Romanisták, nehogy azt gondoljátok, hogy a harmadik bekezdésre gondolok!

olaszforum.blog.hu/2008/08/18/palio_az_antiolimpia

Nem magyarázza, nem alibi, csak mostanában gyakran eszembe jutott, mert talán van köze hozzá!

La Serenissima 2010.05.25. 22:13:08

remek írás!!!

a tavalyi Cagliari nekem is nagyon tetszett, de az idei 14. helyért semmiképpen sem adnék nekik 7 pontot, ennél jóval több van bennük. A Catania magához, az ottani képességekhez viszonyítva sokkal nagyobbat futott. (A Fiorentinának dettó kevesebbet adnék, bár ha a BL is benne van, akkor már teljesen OK az 5 pont.)

La Serenissima 2010.05.25. 22:15:26

a bajnokságunk meg sajnos a Samp ellen ment el, kár ezt túlragozni. a legjobb Lazio sem tudott volna leikszelni az idén egy közepesen jó Interrel - a többi meg morálisan nem a mi ügyünk, elsősorban semmiképpen sem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.25. 22:47:59

@La Serenissima: A Catania kiérdemelte a 7-est, rendben,... Cagliari nekem idén is élmény volt: hogy 14 vagy 10, szerintem egyre megy.

Firenze-BL, szerintem nem szabad elválasztani!

És kösz!
süti beállítások módosítása