Olasz fórum

Olasz fórum

Akciós Fellini (Bernardino Zapponi: Az én Fellinim, könyv)

2010. május 27. - mbemba

Kerestem magam a Nyugati melletti Alexandrában. Volt 15-20 perc szabadidőm, gondoltam szétnézek a könyvipar sűrűjében. Tévelyegtem a menők között, úgy egy percet, mikor a látom, hogy akció is van. Lenn a pincében.

Volt ott minden: főleg szakácskönyvek – rózsaszínek –, olaszok és híres séfek, meg hatalmas atlaszok, melyeknél van már újabb, és akkor rábukkantam a legkisebbre, a legolcsóbbra: Az én Fellinim a címe, belelapoztam voltak benne szép képek, innentől kezdve nem volt kérdés, hogy enyém ez a könyv. Fontos, hogy a képeken a szerző (Bernardino Zapponi) rajzai mellett ott vannak Fellini rajzai számosan. És ezeken a képeken ott van a jó öreg Federico a bálványozott nagydarab nőivel.
 
A könyv szól ezekről a nagydarab nőkről, a maestro szokásairól, kajáiról, de persze nem csak az ilyen csecsebecse témák kerültek be a könyvbe, hanem a filmkészítés fellinis húzásai is kiderülnek, megtudjuk, hogy Fellini mit nevezett kakinak. A már említett Zapponi ugyanis majdnem 15 évet melózott együtt Fellinivel. Forgatókönyvíró volt mellette, ami azt is jelentette, hogy sokat lógtak együtt, de a munkás évek után is tartották a kapcsolatot.
 
Említettem, hogy nem csak kajákról (sokáig diót reggelizett, na tessék) van itt szó, hanem arról is, hogy Fellini miből táplálkozott: képregényekből (Corriere dei Piccoli mindenekelőtt), Jungból, Pinocchióból, vagyis nem az irodalom klasszikus szerzőinek nagy klasszikusai (Zapponi Manzonit Dosztojevszkijt említi) jelentették a forrást. De néha-néha előkerül Giulietta (Masina) is – jut eszembe, hogy ő aztán minden volt, csak nem a Fellini-féle álomnő.
 
Ennél ilyenebb képek vannak benne (ez nincs benne)
Számomra a könyv egyik legkedvesebb színe, mikor a statisztákról van szó, az emberekről, akik valami miatt felkeltették figyelmét, mert tudta, hogy valamelyik filmje miatt érdekesek lehetnek. Ezeket az embereket ő fejében tartotta, fényképeiket borítékokban őrizte, bámulta őket. ,,Federico szereti a szereplőit,… A Cinecittà felé vezető úton mindig valóságos díszmenet kíséri, kivénhedt ökölvívók, sánták, öreg bolondok, akik tudják magukról, hogy így vagy úgy, de Federico világához tartoznak, és kiabálnak, könyörögnek, fohászkodnak, életjogot követelnek.”
 
Szó van a (499 forintomba került) könyvben elvetélt nagy tervekről, a kedvenc könyv, vagyis a Pinocchio megfilmesítéséről, filmek forgatásáról (Róma, Casanova, A nők városa leginkább), előkészületeiről (a római metróépítkezésről, városszéli kurvákról, sőt rosszabbról: Igazságügyi Minisztériumról), színészekről írt véleményekről, nyilván legfőképp Mastroianniról, de Proietti is előkerül, mint Casanova olasz hangja. Casanova személyének megközelítése különösen részletesen taglalt (nagyon nem volt rokonszenves neki sem a nőcsábász!).
 
Élvezetes egy könyv, olyan, amelyikből jól be lehet kukucskálni FF viselkedéseibe.
 
Íme egy Zapponinak írt levél: ,,Bernardino kedves, Nem azért írok, hogy válaszolj, még csak az se fontos, hogy elolvasd. Egyszerűen azért írok, mert rendelkezésemre áll a szálloda írógépe, esik, mindenki kanasztázik vagy a televíziót nézi, én meg unatkozom. Régebben hasonló esetekben telefonáltam, de innen bonyolult, mert a telefonközpont hétkor bezár, fel kellene mennem a szobámba. És mit mondanék a telefonba?...
 
40-50 mondattal később
 
… biztosan azt gondolod, hogy amióta szóba került a Casanova film, Federico barátod megváltozott. Majd elválik.
Gondolkodták kicsit más megközelítésen? Majd megbeszéljük, ha visszatérek. Vagy már nem akarsz velem dolgozni? Tény, hogy kimerült, tehetetlen, letört vagyok, könnyen elbizonytalanodom, a filmkészítés elképzelhetetlenül haszontalan vállalkozásnak tűnik számomra, így ötvenen túl. Másfelől viszont mihez kezdenék? Csak felvegyem az előlegeket? Nem elvetendő gondolat, de meddig tehetném ezt meg?"
 
Szóval Fellini barátja írt egy könyvet Felliniről. Csak jó lehet. És jó is!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr322027245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raja ram 2010.05.27. 13:38:02

Régi idők mozija. Gyártanak még filmeket a Cinecittában? Játszanak még valamelyik moziban olasz filmet? Érdekes "mellékterméke" volt az ún. kommunista diktatúrának, hogy betiltották a kulturális szemetet, így az emberek kénytelenek voltak Fellinit, Bergmannt, Pasolinit, Antonionit nézni. Kötelező volt színházba, hangversenyre járni, olvasni - és brigádnaplót vezetni.
Akkor is ugyanolyan igény volt a gagyira, mint most - csak akkor épp ahhoz volt nehéz hozzájutni.
Emlékszem, hogy a 70-es években napi egy előadásban, csak a Bástya moziban (ma bank) vetítették a Piedone a zsaru című filmet és minden nap a Blahától a Nyugatiig állt a sor jegyért. Nem tudom, milyen lenne Fellini, ha ma lenne fiatal rendező? Az biztos, hogy nem használna kompjútertrükköket és special effecteket és rengeteg Oscarja lenne, mert egy zseni volt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.27. 13:59:19

@raja ram: Az Olasz Intézetben lehet nézni ma is olasz filemeket hétről-hétre, többnyire a legújabbakat. Meg volt olasz filmhét is, pár éve pedig az Örökmozgóban volt olasz sorozat, ha jól emlékszem hónapokig. A neorealisták voltak a téma.

Csinálna ma is jókat, a téma ott hever! :))

Hogy milyen cselekkel? Jankovics jutott eszembe, aki tudtommal máig nem fejezte be teljesen Az ember tragédiáját (amit láttam belőle, az nagyon-nagyon tetszett), mert hagyományos technikákkal dolgozik. Aprólékos is a munkája, de - és lehet ez még fontosabb - nem kapott meg minden :) :( támogatást.

raja ram 2010.05.27. 14:10:29

Olasz Intézet? 1000 éve nem voltam ott. Néha nézek valamit a RAI-on, de csak azért, mert kiváncsi vagyok, mennyit értek még olaszul. 4 évig tanultam a gimnáziumban, de egy értelmes mondatot már nem tudok összerakni, bár még sok mindent megértek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.27. 14:18:40

@raja ram: Uccu neki!:) Ha nem is annyira jó a film, nyelvtanulásnak mindenképp jó. Szóval tuti program! (1000 ft ellenében kapsz tagságit, küldenek ajánlókat programjaikról, és mindenre bemehetsz. Gondolom most is így van. Pár hónapja még így volt)

raja ram 2010.05.27. 14:54:02

@mbemba:

Ennél komolyabb indok kell, hogy én bemenjek Pestre (20 km), ha nem muszáj :)

Catella 2010.05.27. 22:45:40

@raja ram: Tudnál linket adni? Ahol régebben néztem, már nem elérhető, csak olasz földről:(

manocska7 2010.06.13. 00:34:58

Vannak ettől jobb könyvek is Felliniről. De ezt is érdemes elolvasni, vannak benne új infok. Ennek ellenére úgy gondolom, inkább hét bőr lenyúzása, anyagi érdekből, egyes helyeken kissé tiszteletlen is.

Megjegyzem: a cikk írója mit ért "Fellini féle álomnőn?" Mi a baja Giulietta Masinával? Egy színésznőnő sem létezett a filmiparban, akiből ennyi végtelen szépség áradt - mellesleg a legtehetségesebb, legvarázslatosabb színésznő volt, aki valaha élt! Fellini imádta.
Mivel ötven éven át éltek szerelmi házasságban - ezek szerint mégiscsak ő volt Fellini álomnője!
Csupán irigység, és szűk látókörűség beszél azokból, akik leszólják.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.13. 07:03:20

@manocska7: Arra gondolt ,,a cikk írója" :), hogy Fellini lépten-nyomon emlegeti a nagydarab nőket, nem is feltétlen macákat (sőt), de akik hasonlítanak a gyerekként még Riminiben megismert dadusokra. Őket rajzolgatta folyton, ővelük csalta folyton a számomra is végtelenül kedves Giuliettát.

Teddy bácsi jutott eszembe a Fellini-nagydarab mániáról:))

www.youtube.com/watch?v=YUsMsSVHvZE&feature=related

manocska7 2010.06.13. 17:20:43

A csengetett Mylord valóban nagyszerű sorozat volt!:) Teddy bácsi meg a cselédlányokat szerette az elegáns delnők helyett.
Egyébként azért sem kedvelem Zapponi könyvét, mert helyenként eléggé bulvár jellegű, és nehéz kihámozni, mi igaz, mi nem.
Egyébként nagyon sokat foglalkoztam Fellinivel, és Masinával, igyekszem minden írást elolvasni róluk- de amit a média terjeszt, az 95%-ban hülyeségnek tartom.
Ha Fellininek annyi nőügye lett volna, amit a bulvár írók terjesztenek, forgatni sem tudott volna. Érdekes, Fellini mellett mindig ott volt Giulietta, ha meg nem, állandóan telefonált neki - ideje sem volt komolyabban "nőzni".
Ugyan maga sem tagadta, hogy az ötven éves kapcsolatuk alatt időnként volt egy-egy gáláns kalandja, egyes források állítólag Giulietta is félre lépett néha - de ez szinte együtt jár a világhírrel. Fellini a nyilvánosság előtt egy macát sem vállalt fel - kizárólag a feleségét szerette.
Egyébként Fellini nem csak a nagy darab nőket imádta - rengeteg fajta nőtípust megjelentetett, rút banyától a világszépéig, soványtól a kövérig.
Anita Ekberg mellett ott volt a cérnavékony Anouk Amie, a normál alkatú Claudia Cardenale, és százezer különféle nőtípus. A rajzai is hol vékony, hol telt nőket ábrázoltak.
Ugyan valóban a köznyelv a nagydarab nőket hívja "Fellinis alkatnak" - talán azért, mert más rendező inkább a vékony, arányos alkatú lányokat alkalmazta és így Fellini óriásnői unikumok voltak.
süti beállítások módosítása