Milyen lenne a világ Nutella nélkül (Che mondo sarebbe senza Nutella), mondja a reklám. És mit ad Isten, és mit ad az Európai Unió könnyen lehet, hogy megtudjuk ezt. A Nutella sok olasznak és nem, olyan, mint mondjuk itthon a Túró Rudi, tehát érthető, hogy nagy a felindulás Olaszországban.
De miről is van szó? Az Európai Parlament egy döntése szerint tilos lesz bizonyos cukor- és zsírtartalom felett bármilyen terméknek az egészségre jótékony hatását reklámozni. A Nutellát készítő Ferrero alelnöke szerint, az Unió mintegy törvényen kívül helyezné a Nutellát és az édességek nagy többségét!” Az említett, vagyis Francesco Paolo Fulci úgy látja, hogy: ,,ma megtiltják a reklámot, holnap pedig olyan feliratokat kell rátegyünk a termékeinkre, mint <<Vigyázat veszélyes, kedvez az elhízásnak!>>"
Giorgio Calabrese, híres táplálkozási szakértő, újságíró, népszerű tudósember azt mondja: ,,A tápértékeket mutató táblázatoknak (tabelle nutrizionali) a hús, a hal, a tészták esetében van értelmük, vagyis a nap mint nap használt termékek esetében kellene használni. Ezekben az esetekben tényleg jó tudni, hogy mennyi a protein benne, milyen zsírokból mennyi van, de hát a Nutella egy eledel, egy menekvés, maga a megnyugvás. Talán meg lehet jegyezni, hogy nem élelmiszer, de azt nem, hogy árt az egészségnek.” Kollégája, Margherita Caroli szerint: ,,Ilyen alapon a parmezán is rákerülhet a listára, mert bizony zsíros egy sajt, de ugyanakkor a kálciumtartalma nagyon-nagyon fontos."
Hogy Kalábriai György miről beszél, arról asszociálni lehet Nanni Moretti nagyjelenetére a nutellával: