Olasz fórum

Olasz fórum

Sic transit gloria mundi helyett: Vae victis

2010. június 25. - mbemba

Kezdjük ott, hogy kijelentjük: Olaszország a világbajnokság leggyengébb csoportjában utolsó lett! Ez bizony nagyon égő!

Hogy ez nem a reális erőállapotot mutatja, az teljesen nyilvánvaló. Véleményem szerint a bukás legfőbb oka az volt, hogy Lippi elkalkulálta magát – nem azért, mert egy félnótás, hanem azért, mert ő egy világbajnok edző, és pontosan ezért csapatát ezúttal is egy hosszú menetelés előtt látta, és legrondább álmaiban sem álmodta, hogy június 24-én újra becsomagolhatnak. Rengeteg variáció volt a fejében: számolt ő mindenkivel, aki a keretben volt.
 
Nem volt a keretben Cassano, Balotelli és Miccoli. Ők talán tehettek volna hozzá valamit a játékhoz, de előbbi kettőről Lippi joggal tartja azt, hogy nem mindig uruk maguknak (de Balotelli még az U21-et sem rángatja maga után). Miccoli a csatárok mögött játszó kreatív, és ez a poszt ebben a formában nem létezik Lippi mindenkori csapatában.
 
A Mister kalkulációja mellett, a második legfontosabb oka a szégyennek, hogy mindhárom meccs hihetetlenül nyomorultul alakult. Mindegyik meccsen az ellenfél szerzett vezetést, ami meghatározta a meccs alakulását, és azt, hogy Olaszország valamennyi meccsen olyan játékra kényszerült, ami nem a sajátja (futni az eredmény után). Mindhárom gól úgy esett, hogy az nem a játék képéből következett. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem a játékrendszer bukott meg, hanem szerencsétlenül alakult játékhelyzetek végén kellett kapitulálni. Persze egy igazán erős csapat ezekkel az ellenfelekkel szemben egykettőre fordított volna.
 
Persze, a keret nem olyan volt, hogy az mérhető legyen a brazil, spanyol, angol, argentin, vagy mondjuk a holland kerethez, ezt tudtuk a vébé előtt is. Totti, Del Piero, Nesta Olaszországban sem születik minden bokorban, minden délután.
 
Furcsa kimondani egy világbajnok csapat esetében, de Lippi a szlovák meccs után különösen hangsúlyozta, hogy a csapat pszichésen nem volt jól felkészítve. Említette az új-zélandi meccs után, hogy csapatát a nagy lelkesedés, a tenniakarás rossz irányba viszi. Ez az érvelés egy kicsit olyannak tűnt számomra elsőként, mint mikor kormányaink a rossz kommunikációra hárítják töketlenségeiket. A szlovákok elleni meccsre Lippi négyszemközti beszélgetéseken úgy készítette fel egyes játékosait, mintha vébé-döntőről lenne szó. És ez agyonnyomta őket, szerinte.
 
Véleményem szerint itt kereshetők az okok. Könnyű vélemény azt mondani, hogy kiégtek a bajnokok, nincsen olasz utánpótlás, Lippi rosszul válogatott, A Juve rossz idénye, az olasz foci általános helyzetéből következik ez,… Ezek fontosak, igen, és igazak, de szerintem sokkal inkább a még feljebbiek a közvetlen okok – vagyis: Lippi hosszú tervei, az eredmények alakulása, a gyenge keret, pszichés okok miatt alakult ilyen gyalázatosan ez a vébé.
 
Jaj a legyőzötteknek, szerepel a címben, mert a vert sereg mikor hazamegy, mondhat az bármit, a vesztesnek soha nincs igaza – pontosabban a nép a valóra nem kíváncsi. Hogy így múlik el a világ dicsősége? Ahhoz, hogy Lippi, Cannavaro, Pirlo, Zambrotta,... a németországi diadal képét eltorzítsa egy kicsit is, ahhoz autójuk magyarországi fürjtojásokkal kellene tömve legyen, rogyásig.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr912109523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.25. 18:08:10

"Persze egy igazán erős csapat ezekkel az ellenfelekkel szemben egykettőre fordított volna."

Kíváncsi vagyok, hogy ha véletlenül Magyarország lett volna az ellenfél, akkor is ezt írod-e. A talján kollégák ismerősök is ezt nyomatják, hogy gyenge csoport, gyenge ellenfelek, szégyen. Szerintem ez nagyon nemjófejség. Szerintem Szlovákia úgy játszott tegnap, ahogyan a kékek csak a legjobb pillanataikban játszottak ebben e Milleniumban (2006 included).

La Serenissima 2010.06.25. 21:54:30

@cpandacsoki: a szlovákok agresszíven játszottak és nem idegeskedték el a meccset, de azért a végén látszott, hogy egy alapvetően gyenge, de jól pörgő olasz válogatott is simán rúghatott volna nekik 4-5 gólt 90 perc alatt...a hasonlatod így nagyon sántít.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.25. 23:36:46

@La Serenissima: Igazad van, kicsit elfogult vagyok az olaszok ellen fociban, felpaprikázódtam, hogy mindenki bűnbakot keres, de az ellenfeleket senki nem méltatja. Mindenesetre egyre nő az olyan csapatok száma, akik úgy akarnak nyerni, hogy több gólt lőnek és nem úgy, hogy kevesebbet kapnak, Németország vagy Anglia is mindenképpen kiesik vasárnap, nagyon jó kis vébé kezd ez lenni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.26. 10:05:24

Van abban valami amit írsz, Lippi úgy lehetett vele, hogy a tizenhat között kezdődik a vébé, de olyannyira elkalkulta magát, hogy Olaszországnak nem kezdődik el.

Gidro · http://www.kulturpajta.blog.hu 2010.06.26. 15:48:44

Szerintem meglepte őket az ellenfelek felkészültsége. Egyszerűen kiismerték az olasz focit. Egy gól, aztán 'sün!' a kapu előtt. Viszont, ha nem jön össze elég gyorsan az a gól, szétesnek. Ez van, igazat kell adjak cpandacsoki -nak azzal a kitétellel, hogy a meglepően jó focit mutató ellenfelek mellett az olaszok tudtak volna messze jobban játszani. Mind ahogy játszottak is. Kerek tíz percet. Mondjuk én legalább annyira sajnálom, hogy kiestek, mint amennyire a francia csapatot, szóval...:P.

Mixer 2010.06.26. 17:36:44

ez micsoda szánalmas egy poszt.

az olaszok azért estek ki, mert nem fociztak, mert nem akartak nyerni. ennyi. Ebből a csoportból egy kis erőfeszítés árán kijuthattak volna, de még ennyire sem tellett tőlük. Aztán 20 percben akartak csodát csinálni, amikor megértettték, hogy már nincs másik meccs, már nincs hol feldobniuk magukat, kapni egy 11-est és szerencsével továbmenni. Ott,amikor gólokat kellett lőni, lőttek is gólokat, és 20 perc alatt megverhették volna a Szlovákokat.

Nem akarásnak nyögés a vége.

Olaszroszág megérdemelten esett ki, méltatlanul egy vb-címvédőhöz.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.26. 18:01:24

@Mixer: Azért szánalmas, mert neked nem tetsző oldalról közelíti meg a kérdést? Amúgy is, így kezdeni egy hozzászólást...

Mixer 2010.06.26. 18:24:10

elnézést

sajnálom, valahogy mindig a szánalmas szó jut eszembe, ha olasz szurkolót látok :)

mégeccer bocs

La Serenissima 2010.06.26. 18:35:09

@Mixer: nem is tudtam, hogy brazil vagy, 5 VB-elsőséggel, öcsisajt, és neked már a 4 is smafu meg szánalmas!

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.27. 00:11:52

@La Serenissima: Ez a statisztika annyit mond, hogy Olaszország mindig fontos tényező a fociban. Náluk van a világ egyik legjobb bajnoksága, egy vagyont ölnek a fociba és tényleg általában erős a csapat. Viszont Olaszországban és másutt is sokan úgy tekintenek az olasz válogatottra, mint nagy favoritra, amely, ha mindenki teszi a dolgát, sokáig jut egy vébén/ebén és csak a legnagyobb csapatoknak van esélye megverni. És az olasz játékosok is sokszor úgy tekintettek magukra. Én 1986 óta követem csak a focit, de azóta szerintem nem volt így. Baggio, Vieri, del Piero csak néhány villanás, néhány negyedóra erejéig közelítették meg a legnagyobb kortársaikat. Cassanot, Tonit és a még fiatalabbakat nem tudom. Az biztos, hogy az olaszok mindig nagyon akarnak nyerni és a kieséshez közel meg tudnak táltosodni.

Egyébként a címvédőség és a statisztika nem (feltétlenül) mond túl sokat a fociban mert nem volt olyan sok vébé és csak 4 évente van. És igen sokat számít a szerencse is, például a mai Ghána-USA meccs mindkét résztvevőjét verte volna Szlovákia, Paraguay, de megkockáztatom, hogy talán még Új Zéland is.

De az, ahogyan itt tálalják a kiesést a "Ci hanno fatto un culo" facebook csoporttól kezdve a nagy politikai paraboláig: "Olyan a válogatott, mint az olasz politika, nagy öregek és túl fiatalok vannak benne és megújulásra van szüksége, mint az országnak" az visszatetsző és nevetséges.

Ma üdítő volt legalább a rádióban hallani, hogy "Si giocca, si perde". Merthogy szerintem ennyi.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.27. 00:52:27

Na jó nagy hülyeséget írtam a végére. Helyesen így kellett volna: "Si vince, si perde."

La Serenissima 2010.06.27. 19:15:25

@cpandacsoki: nézd, én 90 óta követem a dolgokat és azóta a 2002-2004-es időszakot leszámítva, amikor gyengének tűnt a csapat, az olaszok mindig a világ legjobbjai közé tartoztak - 90 tizik, 94 tizik, 98 tizik, 08 tizik...mindig a későbbi bajnok ellen, kivéve 90 amikor az 1. kapott gól után argentina ellen...

sőt, nem volt olyan torna, ahol rendes játékidőben kikaptak volna olyan meccsen, amikor a kiesés volt a tét - se 2000-ben, se 2002-ben (hosszabbítás), se 96-ban (utsó meccs iksz, bukás a csoportban), se 04-ben (utsó meccs győzelem, kiesés a csoportból).

ehhez képest elég nagy változás az iksz is elég lenne, erre kikapunk variáció...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.27. 22:36:20

@cpandacsoki: Nagyon egyetértek mindennel, amit írtál leszámítva a kortársak és Baggio, Del Piero gondolatot. Ők, meg Totti, Maldini und néhányan a világ legszűkebb élvonalát jelentették. Ennek bizonyítására ott vannak nem csak a vébék, de az európai kupaszereplés is.

Amúgy korábban úgy éreztem, hogy téged kevésbé foglalkoztat a foci! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.28. 00:27:28

@mbemba: Nem tudom nem megemlíteni, hogy Totti tehetségéből az európai kupaszereplés nem sokat mondana, mert konkrétan olyan sikerei nincsenek.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.28. 10:34:23

Egyébként lehet, hogy igazatok van. Végülis a focit gólra játszák, győzni kell, és az, hogy valamilyen csapat fél óráig úgy játszon, hogy az ember hátán a hideg futkosson, az már szubjektív és nem vita tárgya. És nem az a lényeg. Az olasz csapat világklasszis, nagyon nehéz megverni, és úgy is van rangsorolva mindig.

De akkor már leírom, hogy nálam hogy van ez. Oké Maldini. Valahogy én a nagy védők nagy momentumait elfelejtem, talán csak Roberto Carlos, meg Thuram a kivétel. De ha egy védő a nagy játékos (pl. valamelyik EB-n, amit a németek nyertek, Mathias Sammer volt a legjobb játékosnak választba), számomra az szegénységi bizonyítvány: egy olyan játékban, ahol gólokat kell lőni, legyen a legjobb játékos góllövő, ne gólmegakadályozó. De a többiek nem férnek bele egy ilyen (nagyon foghíjas) listába: Mendieta, Rui Costa, Ronaldinho, Riquelme, Caniggia, Zidane, Suker, Stoichkov, Ronaldo, Battistuta, Bergkamp, Trezeguet, Raul, Overmars, Kafu, Van Basten, Laudrupp testvérek, Mijatovic, stb. (Na jó, del Piero talán belefér).

@mbemba: Az az igazság, hogy a Serie A-t nem követem, de azért a foci foglalkoztat:-).
süti beállítások módosítása