Olasz fórum

Olasz fórum

2 millió ingatlan nem volt földhivatali nyilvántartásban

2010. július 28. - mbemba

Olaszországban is keresi az állam, hogy honnan tudna pénzt szerezni. Már 2006-ban is azon törték a fejüket, hogy kitől lehet elvenni; akkor született a rendelet – vagyis a Prodi-kormány alatt –, miszerint meg kell vizsgálni Olaszoszág ingatlanjainak helyzetét. Aztán találtak egy szép nagy kasztot: azokét, akik nem jelentették be lakásukat, építményeiket.

És hogy sikerült rájuk találni? Repülőgépekről szépen lefényképezték az országot, és kiderült, hogy 2 millió kisebb-nagyobb, a Földhivatal nyilvántartásaiban nem szereplő építmény van – egyértelmű többségük délen (az összesített listán az első északi város Vicenza. Őt megelőzi: Salerno, Róma, Cosenza, Nápoly, Avellino, Lecce, Palermo, Catania, Bari).
 
Elképesztően nagy szám, még úgy is, ha beleszámoljuk a városhatáron eszkábált barakkokat, esetleg garázsokat.
 
Miután felfedezték az épületet, a tulajdonosnak 7 hónapja volt, hogy nyilvántartásba vetesse ingatlanját, majd ha ez nem történt meg, akkor a hivatal járt el. Április 30-ig 531 ezer ingatlan került nyilvántartásba, június 30-ig pedig összesen 864 ezer. Az illetékes hivatal közlése szerint – amint azt a Corriere írja – 452 millió euró folyt be a különféle adók, illetékek befizetése után. A hivatalok 2011 januárjáig kívánják véglegesen rendezni a helyzetet.
 
A kataszterbe kerülő építményeknek nem csak gazdasági vonzata van, van urbanisztikai vonatkozása is. Ebben az ügyben pedig az önkormányzatnak kell eljárnia, főleg ha bontásra ítélik a nem nyilvántartott épületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr512179588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2010.07.28. 19:56:05

naszuper. Nálunk ilyen nem fordulhatna elő:) hehehe...

Catella 2010.07.30. 20:45:22

Repcsiről végig fotózni az egész országot: vajon elég rá a most beszedett pénz?:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.07.31. 00:00:57

@Catella: És odafönn a fényképezőt nem is szabad használni!!
süti beállítások módosítása