Olasz fórum

Olasz fórum

A mezítlábas maratonista (50 éve volt a római olimpia)

2010. augusztus 25. - mbemba

Ha beszélgetünk arról, hogy ki volt a legnagyobb sportoló, sportember, sport által híresség lett ember – próbálok helyet csinálni Maradonának :) –, akkor Ali jut eszembe elsőként, meg Maradona, néha Pelé. Tudom, hogy ugyanennyire hatalmas lehetett Jesse Owens, sajnos őt nem láthattam. Aztán beugrik Jordan, de eszembe jut néha, hogy ahhoz, hogy valaki a legnagyobb legyen – a fejemben legalábbis –, ahhoz kell egy olyan történelmi helyzet, amelyikből a hősnek ki kell nőnie. Valahogy úgy gondolom ezt, mint egy színházi előadás esetén a díszletet: ott a zseniális emberi teljesítmény, azt pedig megdobhatja a díszlet.

 
De hol marad Bikila? A mezítlábas etiópiai. Az ember, aki Afrika ébredésekor mezítláb elfutott a világtól, megnyerve a legemlékezetesebb modern maratonit. Ez azért jutott eszembe, mert Rómában 50 éve volt az Olimpia. Ha kimondják, hogy 1960 és római olimpia, akkor már régóta csak a néger császár, a Négus (Hailé Szelasszié, lásd rasztafári vallás) testőre jut eszembe. Meg Muhammad Ali, akit - mondják -, hogy nem akartak egy római étteremben kiszolgálni. Emlékszem, mikor barátokkal elmentünk kocogni, futni, vagy mikor tornatanár azt mondta, hogy: ,,Na, fussatok egy kört, de vigyázzatok, mert nézlek!”, akkor mi vihogva mondtuk egymásnak, hogy: Bikila, aztán már csattogtunk is teniszcipőinkkel – vagy adidasszainkkal, ahogy akkor mondták Erdélyben.
 
Nem igazán tudtuk, hogy ki volt Bikila. Azóta már megvan, hogy ő volt a római maratoni mezítlábas győztese, tudom, hogy négy év múlva megint aranyat nyert Etiópiának, Afrikának. Harminchat évesen Mexikóvárosban (1968) ismét megpróbálta, de fel kellett adnia.
 
Utána történt, hogy otthon, Addis Abebában autóbalesetet szenvedett, és lebénult, melltől le. Négy évet élt még, versenyezni próbált, versenyzett.
 
A mellékelt videót szeretném kötelező házivideóként feladni. Hadd nézzük meg a mezítlábast, amint hatalmas falak alatt, fáklyafényben, magával is küzdve fut a macskaköveken, a Kolosszeum mellett, és győz 2 óra 15 perc 17 másodperccel. Az öltönyös férfiak, a gyerekek, bácsik, jól öltözött emberek, a fehérek tapsolják, a vakuk villannak, majd a dísztribün előtt átfutva, a fénybe fut a mezítlábas. Hogy átfut-e a Diadalív alatt a videón nem derül ki. Egy biztos: Senki nem érdemelte meg jobban a Diadalívet!
 
Idén egy olasz kisváros (Ladispoli - Róma közelében) úgy döntött, hogy új hídjuknak legyen Bikila híd a neve.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr922201687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2010.08.25. 19:18:02

Remek poszt! Remek video, ismét egy érdekes új dolgot adtál:)

.Frajti 2010.08.25. 19:20:47

Köszi a posztot, excellent! (azért befejezhetted volna a mondatot, melltől lefelé, ez hogy le, még szóban se nagyon használjuk, annyira pongyola fogalmazás - elnézést, kitört belőlem a grammarnáci) :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.25. 22:36:00

@.Frajti: Lehet, hogy igazad van.

@madbalee: @.Frajti Kösz! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.25. 23:12:06

@.Frajti: Ez szép volt!

Én meg ezt olvastam most! Az uccsó két bekezdés tetszett:

sportgeza.hu/sport/2010/08/25/orban_nehez_sors_a_bajnokoke/

nullnick 2010.08.26. 11:45:28

egyszer futottam párszáz métert mezítlb földúton meg egy kics aszfalton

csupa hólyaag meg véraláfutás lett a lábfejem, napokig alig tudtam normálisan járni

2010.08.26. 12:50:26

@nullnick: Ahhoz hozzá kell szokni fokozatosan. 1-2 perc alatt is olyan sérüléseket lehet szerezni, ha nincs meg a kellő alkalmazkodás, hogy a véraláfutás semmi ahhoz képest.
A téméhoz pedig annyit, hogy a sportnak szüksége van a hősökre, szerencsére van elég és nehéz választani.

Mikrobi 2010.08.26. 14:33:10

Nem volt semmi a fickó. 5.-es voltam, amikor először részt vettem az IBUSZ Maratonin (5 km-es távon). Akkor olvastam Bikiláról először, nem túlzok, ha azt mondom, hogy nagy szerepe volt abban, hogy én is maratonfutó lettem.
süti beállítások módosítása