Olasz fórum

Olasz fórum

Nem lehetett megrendezni az olasz-szerbet

2010. október 12. - mbemba

Nem volt lehetséges megrendezni az olasz-szerb meccset. A mérkőzést 20 óra 50 perckor kezdték volna el, de a szerbek szektorából jóval a hivatalos kezdés előtt füstbombák repültek be a pályára.

Már ekkor felmerült a kérdés, hogy megrendezhető-e a genovai mérkőzés. Nem tűnt valószínűnek akkor sem. A szerb játékosok közül néhányan megpróbáltak a táboruk alá menni, hogy megnyugtassák az ott tombolókat, de látszott Sztánkovicsék arcán, hogy ők is érezték, hogy itt nem erről van szó. Reménytelen kísérlet volt, látszott jóelőre.

Végül 21 óra 15 perc körül elkezdték a találkozót, de mindössze 6 percet tarthatott a mérkőzés a Marassiban, mert több füstbomba repült be a játéktérre. Egyik közvetlen Viviano kapus lába mellett ért földet. Ekkor a skót játékvezető kiment a pálya szélére konzultálni az UEFA-emberével, illetve a két szövetség megbízottaival. Mintegy tíz percnyi értekezés után a játékosok bevonultak az öltözőkbe.

Az olasz tévé kommentátorinak egyike mesélte – a szerb csapat buszának vezetőjére hivatkozva –, hogy buszukra felmentek a szerb ,,vezérszurkolók" közül néhányan, hogy megfélemlítsék a játékosokat.

Elhangzott az olasz tévés közvetítés közben, hogy a szerb tábor egy Koszovó szerb feliratú drapériát szeretett volna kitűzni, amit nem engedélyeztek (nem derült ki, hogy szerb vagy olasz részről érkezett volna a tiltás). Ide tartozik talán az is, hogy szombaton Szerbia 1-3-as vereséget szenvedett Belgrádban az észt válogatottól.

A vonal alatt a Gazzetta botrányról készített képei vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr982366795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petru 2010.10.13. 04:27:41

Ez egy korrekt cikk. A "szurkolo" szo csak idezojelben jelenik meg. Altalaban felelotlenul irnak szurkolokrol, szurkolasrol. A szurkolo erdeke hogy ne legyen meccs? Az ilyeneknek csak annyi a kozuk a szurokhoz, hogy abba, meg tollba kellenne martani oket.

csoko20 2010.10.13. 08:02:30

Otthon, Belgrádban mégis mit műveltek volna.....

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 08:13:26

ez nem is füstbomba, hanem görögtűz.

wpet 2010.10.13. 08:23:24

És mi akadályozta meg az olasz rendőrséget, hogy kiemelje a hangadókat, vagy kiürítse a vendégszektort?

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 08:41:23

ohoh, a szerbeket kiemelni maga az öngyilkosság. nézd meg a belgrádi melegfelvonulás sérültjeit 100ból 90 rendőr.

orient 2010.10.13. 09:07:10

@szmissz.dzson: kellett nekik felvonulás :)))

A szurkolók elég parasztok. Ez egy háborús nemzedék na mit vártok tőlük?

blue moon 2010.10.13. 09:09:23

A hős szerb szurkolók megmentették csapatukat egy megalázó vereségtől.

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 09:11:16

@orient: az biztos, hogy nem sokat agyalnak. amikor viszont szurkolnak, akkor a világ legjobbjai szerintem.

orient 2010.10.13. 09:18:40

@szmissz.dzson: hát jobbak mint mi az fix. Fanatikus, kemény egy népség, nem nagyon kéne háborúzni velük :)))

Poós Károly 2010.10.13. 09:28:34

Se nem hősök, se nem szurkolók.

Balfékek, akolmelegben farkasáriát üvöltözők, egyébként pedig hiénák. Egyenként gyávák, farkuk behúzva lábuk közé. De ez nem csak szerb specialitás, bármely nemzetileg begőzölt majomhadra jellemző.

Példát venni, netán fölnézni rájuk (mint - utalva a melegfelvonulás kapcsán - sorok között teszi azt egyik-másik kommentelgető) nekünk magyaroknak több, mint megengedhetetlen: szégyen.

Montenegróban, az olimpiai idején full-szerb szurkolókkal tömött csetnik-kocsmában szorítottam a magyaroknak. Mindenki tudta rólam kiféle vagyok, mégsem esett bajom, a meccs után belefért egy-két kör a pult előtt, úgy, hogy át- vagy kibeszéltük a történteket. Persze ment a zrikálódás, de tömény tesztoszteron környezetben ez már csak így van.

A Fradi Grashoppers elleni diadalakor a mérkőzés után a fél kisváros magyarja ment a központi kocsmába, ahol hajnalig tartott a mulatás. (Istenem, de rég volt!) És a koccintgatók között nem egy szerb polgártársunk is ott volt.

Ez a mostani eset megint egy ékes bizonyítéka annak, hogy a "hős Szerbia" mítosza valójában kipukkadt szlogen csupán, amit hajlamosak vagyunk mi magyarok is elhinni, pedig a valóság ettől sokkal egyszerűbb: ott is vannak értékes emberek, szeretni való dolgok, amiket időnként sikeresen feledtet egy csoportnyi korlátolt, szegény hülye.

Logan Grimnar 2010.10.13. 09:32:15

@szmissz.dzson: miért, a rendőrök nem szerbek voltak Belgrádban? :-)

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 09:52:59

de igen, csak arra céloztam, hogy a rendőrök nemigen tudják őket megfékezni. Poós Károly kommentje meg nyilvánvalóan arról tanúskodik, hogy fogalma sincsen a szern szurkolói kultúráról (és a kultúrát is nem az iskolában elsajátítható ismeretek meglétére értem). ha a kocsmában a horvátoknak szorítottál volna, nem biztos, hogy ezt a kommentet megírtad volna. nyilván nem egész szerbia álalt, de ezt itt senki nem is állította, hiszen most a szurkolók vannak fókuszban. azt pedig nem tudom, honnan vetted, hogy felnézek rájuk a felvonulás szétverése miatt.

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 09:53:31

álalt = állat, bocsi (lassabban írok ezentúl)

orient 2010.10.13. 10:07:09

@Poós Károly: Nagyon okosakat mondasz.

1. Senki sem állította minden szerb egy vadállat aki nyers húson él és gyilkolászik jobbra balra. Nekem is hasonló tapasztalataim vannak velük mint neked. Olyan nagyon bátor lehetsz hogy szurkolni mertél szerbek között, ne adj isten még bérlet nélkül is mersz villamosra szállni néha? TE aztán kemény csávó lehetsz :)))

Én mikor szerbek között szurkoltam Szerbiában egy kocsmában, mindenki ölelgetett és próbálták összeszedni azt a pár magyar szót amit tudnak, miközben mindenki italra akart meghívni. Nagyon félelmetes volt :)))

2. vannak normális emberek ott is??? Komoly?? Ezzel is nagyot mondtál. Normális emberek mindenhol vannak, barmok is. Ez nem szerb jellemző, hanem ember jellemző...

3. A szerbek sokkal jobban szurkolnak mint mi, és ebben nem a szétverek mindenkit, őrjöngök állatokra utalok hanem a normális szurkolásra.

4. Összességében a nagy Szerbia kipukkant lehet, nem igazán érdekel, de sokkal tökösebb banda mint mi magyarok. Ez az igazság.

Poós Károly 2010.10.13. 10:07:54

@szmissz.dzson:

Mit ád az Ég, van halovány fogalmam a "szerb szurkolói kultúráról" , lévén hogy magam is élek, közöttük, Szerbiában. Na, bumm! És a magam mögött hagyott negyven tyúxaros évem alatt bőven volt időm megismerni az államalkotó nemzet karakterét, szerb polgártársaim mentalitását. Engedelmével: ebben az egyben speciel lehet, hogy autentikusabb vagyok Öntől.
Az ominózus fölvonuláson a szerb rendőrség (helyesebben: csendőrség - žandarmerija) bevetési egységei (MUP-Srbija- Specialni Odred) tette a dolgát, ahogy tudta és amire engedélyt vagy fölhatalmazást kapott. Clintonné látogatása előtt, ami tegnap volt Belgrádban, igen rosszul mutatott volna egy helyre vérfürdő. Próbáltak megfelelni, lelkük rajta, ha nem sikerült, mert rég a mondás, de igaz, hogy szűzen is maradni és azt a bizonyos dolgot is művelni együtt igen nehéz. A melegek vonulgathattak móddal, a csőcselék kiélhette magát: szintúgy móddal. Szépségflastrom került a balkáni demokrácia orcájára, nem először, zágson.
Egyébként a szerb rendőrök tíz éve meglepően korrektek. talán ez a testület esett át a legnagyobb demokratikus megrázkódtatáson.
Mindazonáltal engem a Milosevity-éra alatt ütött már szerb rendőr ott ahol élek tüntetésen és vert már magyar rendőr is az átkosban '86 őszén a Margit-sziget bokrai között, aztán meg október tudjahanyadikán az Astoriánál a közelmúltban, és bizton állíthatom, hogy lett légyen kardlap, gumibot vagy sima parasztpofon: nációtól függetlenül fájó, de leginkább megalázó.

Winston Smith 2010.10.13. 10:29:15

Az olasz rendőröknek nem sikerült megfékezni a szerb szurkolókat???

Pedig nekik elvileg van rutinjuk az őrült drukkerek kezelésében...

Bisi 2010.10.13. 10:50:32

Ha nem az UEFA, hanem az MLSZ hozná az ítéletet a büntetésről akkor a következő születne: 2 zárt kapus meccs Olaszországnak, pénzbüntetés az olaszoknak és valami jelképes a szerbeknek esetleg. Persze Szerbia utána megóvná a meccset...
De Magyarország messze van Európától.

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.13. 11:05:58

@Poós Károly: ha van fogalmad a szurkolói kultúráról, akkor tudod, hogy a kocsmás példád igen sánta, mert a magyarokkal nincsen bajuk, a többi délszlávval annál inkább. a melegek szétverése meg simán egy soviniszta attitűd eredménye, semmi köze a nemzetekhez.

Poós Károly 2010.10.13. 11:06:12

@orient:
1. "Senki sem állította minden szerb egy vadállat aki nyers húson él és gyilkolászik jobbra balra."

Ez igaz. Én sem. Ezért nem értem, honnét a vád?

Akkor most előbb az egyszerűbbet: soha nem utaztam Szerbiában villamoson. Bérlettel, menetjeggyel, pláne anélkül se. Villamos-hálózat csak Belgrádban van és utólag belegondolva soha nem volt rá módom kipróbálni. (De például Macedóniában utaztam öszvérháton, jámbor szénégetők között. Igaz, akkor sorkatonaként szántak meg a jóemberek.) Viszont Pestet viszonylag jól ismerem, ám ott se reszkíroztam soha a bliccelést, mert könnyen kipecsételtek volna az országból, ami igen fájdalmasan érintett volna akkor és most is. Ha ez puhányság, akkor neveztessék a pragmatizmusom gyávaságának. Vállalom. Még a Kisföldalattin sem vagyok kemény csávó.

Most egy kissé rázósabb jön.

Magyarországiként Te szurkolhatsz Szerbiában (tehát hangsúlyozottan Szerbiában!) akárkinek, a szerbség körében valóban hagyomány a vendégszeretet és ott ez hatványozottan érvényes egy külföldire (kivéve tán ha albán az illető...).
De próbálj meg a felerészt magyarok lakta vajdasági-bácskai Temerinben szurkolgatni, vagy a jó nevű bánáti Magyarcsernyén megnyikkani, majdnem bizonyos, hogy ámbivalens érzelmekkel vonulnál vissza Szeged-Röszke irányába. Ez egy ilyen faramuci helyzet, hogy a szomszéd nagyobb szerb, mint a délebbi és a XX. század óta görbe szemmel néznek ránk, utcabeliekre, magyarokra. Hidd el, jól tudom mit beszélek.
Hogy éppen Montenegróban szurkolhattam a mieinknek, az csupán a sors kegyelme: húsz éve ugyan oda, a nejemék tengerparti nyaralójába járunk, évente többször is. Kicsi a falu, minket befogadtak. A kocsma pedig a törzshelyem. Ilyen egyszerű.
Máshol nem tudtam volna nézni a közvetítést.

2. A szekundáris megállapításoddal egyet értek, magam is ezt írtam, ezen nem kell rugózni.

3. A normális magyar szurkoló dettó ugyan olyan mint a hasonló szerb. Óbégat, énekel, ordít, anyázik, rázza a zászlót, sálat és ölelkezik a gólnál, aztán sörözik és hazakushad. Ebben nem látok semmiféle kirívó szerb kvalitást. Egyik zöld sasokat énekel, a másik delijet. Punktum.

4. A tökösebb bandáról pedig csak annyit, hogy ha majd a mítoszok ködéből előbóklászik, akkor kicsit több történelmet tessen lapozgatni, vagy ha erre rest, akkor nézze meg az elmúlt húsz év balkáni háborúinak valamelyik kivonatos dokumentumfilmjét, hallgasson meg egy-két vukovári középkorú embert, esetleg zarándokoljon el Zvorniktól nyugatra, a Drina folyón túl és penetráns képet fog kapni ennek a nagyszerű népnek a hősiességéről és, ahogy fogalmaz: a "tökösségéről".

Poós Károly 2010.10.13. 11:33:09

@orient:
1.
"Senki sem állította minden szerb egy vadállat aki nyers húson él és gyilkolászik jobbra balra."
Ez igaz. Senki, még én sem. Ezért nem is értem: honnét került ez ide?

Bérlettel, vagy anélkül Szerbiában még nem utaztam villamoson. Belgrádban van ilyen jellegű tömegközlekedés, ám visszagondolva eddig soha nem éltem vele. De utaztam öszvéren, szénégetők között, Macedóniában, amikor kiskatonaként megszántak ezek a jámbor emberek. Viszont Pesten se szoktam bliccelni, mert az útlevelembe gyorsan kipecsételnek és nekem ennyit nem ér. Ha ez puhányság, akkor a pragmatizmusomnak tudható, meg annak, hogy szeretek Magyarországra menni a családommal.

Most jön a neheze, nem is tudom miként magyarázzam meg röviden és félreérthetetlenül. A szűk szerbiai szerb alaptulajdonsága a vendégszeretet. Gondolom ezt tapasztaltad Te. Bármely külföldivel szemben élő hagyomány. Jó, mondjuk mostanában az albánnál ez nem biztos...
Viszont próbálnál meg egyszer a felerészben magyarok lakta bácskai Temerinben szurkolgatni, vagy a jó nevű Magyarcsrnyén Bánátban (hogy most más példát már ne mondjak) tudom biz'isten, hogy minimum ámbivalens érzelmekkel húznál vissza Szeged-Röszke irányába. Ez már csak így megy errefelé. A XX.század megtanította a szomszéd szerbet gyűlölni, de legalább lekezelni a magyart. Meg se próbálom bővebben kifejteni. beszélgess erdélyi ismerőseiddel, akiknek kutya bajuk a constanzai tengerparton, de Csíkban szarozik velük naponta a román rendőr.

A tengerparti korcsma Montenegróban a sors kegyelméből adódik: húsz éve oda járunk a családi nyaralónkba, törzsvendég vagyok, és a falu tiszteletbeli polgára. (Becs'szó.)

2. A szekundáris pontoddal egyet értek, én is ezt írtam.

3. A magyar szurkolók pont úgy és olyan hangerővel óbégatnak, örülnek vagy elégedetlenkednek, mint mások. Nem látom ebből a szerbség kirívó kvalitását. Az egyik zöld sasokat énekel, a másik delije-himnuszt. Tök egy-mindegy.

4. A szerbség tökösségéről pedig szűkre szabottan és kesernyésen csak annyit, hogy ha valaki veszi magának a fáradtságot és a közhelyek, meg a légből patkolt mítoszok lavórvizén túl messzebbre vagy mélyebbre is akar látni, akkor olvasgasson több történelemkönyvet.
Ha pedig erre is rest, elég ha az elmúlt húsz év balkáni háborúiról megnéz néhány dokumentumfilmet. de aki igazán tudni szeretné az igazságot és az emberi gyarlóság legsötétebb bugyrait, az elmegy Vukovárra és elbeszélget néhány középkorú járókelővel, vagy a Drinán átkelve, Zvorniktól nyugatra szétnéz és elgondolkodik. Nem lesz több kétsége afelől, mit is jelent a fennen hangoztatott szerb "tökösség".

orient 2010.10.13. 11:59:36

@Poós Károly:

1. Nem tudom. Én Nagybecskereken voltam, és a környékén. Ott azért elég sok a magyar még is szívesen láttak. Lehet mázli?
2.lezárva.
3. Ez az hogy a szerb szurkolók valahogy sokkal jobban kurjongatnak és örülnek, hangosabbak és forróbbak nálunk. Nem voltam még kint meccsen sajnos de ez még így tévén keresztül is lejött sokszor.
4.Olvasgattunk mi és láttam is sok filmet nem csak dokumentum filmeket de délszláv alkotók filmjeit. Nem az állatságra gondoltam megint a tökösségben és a népirtásokra a tökösségnél. Sokkal inkább arra hogy életrevalóbbak, és nem egy fülem farkam behúzom magyar mentalitásuk van. Magyarországon a legtöbben csak hang emberek de ha tenni, lépni kell mindenki fosik és gyenge. Ott látom hogy keményebbek az emberek, és pl. politikailag nem lehetne megcsinálni ott azt amit nálunk az elmúlt 20 évben. Ott a mi politikusaink már fán lógnának. De egyébként a vajdasági magyarok is sokkal keményebbek mint a magyarországiak. Alapból vagy csak a környezet miatt lettek ilyenek nem tudom.

Poós Károly 2010.10.13. 14:39:00

@orient:

Nagybecskerek környékén egyedül Muzslyán élnek számottevő arányban magyarok, de ez a kis település is gyakorlatilag egybe ér ma már Becskerekkel. A Duna alsó folyásánál három kis falu még dacol: Hertelendyfalva, Székelykeve és Ürményháza. Beolvadásuk évtizedeken belül borítékolható. A Bánát azon térségében már csak óvatos túlzással beszélhetünk szép számú magyar közösségről, szórványban még föllelhetőek, de erősen asszimilálódtak és ez a szomorú tendencia a mai napig tart.

Az ötven-hatvanezres Versec, vagy Nagykikinda esetében az a két-három ezernyi magyar igazán nem tükrözi már a hajdanvolt etnikai arányokat. (Egyharmad sváb, ugyanannyi magyar és szerb. 1945-ig...)

Hogy kikkel és milyen körülmények között tudtál szurkolni, az talán most másodlagos. Lehet, tényleg mázlid volt, vagy egyszerűen az általad is emlegetett jobb fajta emberekre akadtál, köszönd meg a sorsodnak, hála Istennek!

Ami a politikát illeti: hááát, én még emlékszem azokra a boldog időkre, amikor Milosevity bukása után, az első demokratikus szél megleggyintésekor teli szájjal fogadkozott az elit, hogy láttuk a magyarországi rossz példát, mi nem fogjuk elkövetni... Aztán ugyanúgy zajlott a privatizáció, mint nálatok tizenpár évvel korábban, utcára került a melósok zöme, vadkapitalizmus dívik, és annyira skizofrén a helyzet, hogy hamarjában amerikai és orosz ülepet is egyszerre akarnak nyalni, ott lenn - Belgrádban. És szépen lenyomták a torkukon Boszniát, Karadzsityostól, Hágástól, hogy Koszovó legyen a hab a keserű tortán.

Ne irigyeld hát a szerb politikumot, és az őket megszavazó népet se. Szép csöndben mindenki igába hajtja a fejét. Lett légyen hortobágyi szürke marha, vagy Morava-menti kerge kos...

wpet 2010.10.13. 14:56:02

@szmissz.dzson:

Ne keverd össze a két eseményt, semmilyen szempontból sem lehet összevetni.
A hangadókat igenis ki lehet, és ki is kell emelni, ezt máshol is meg szokták oldani.
Az olasz hatóságok most hiába mentegetik magukat, hogy a szerbek nem szóltak, hogy a legnagyobb seggfejek jönnek...
A meccs előtti utcai randalírozáskor sem kapcsoltak le senkit.
Egyébként pirotecnikai eszközt és csipőfogót sem lehet bevinni. Az a mázli, hogy nem halt meg senki.

Rino 2010.10.13. 15:53:44

Több órán át tartott és éjjel fél egyre fejeződött be a genovai Marassi Stadion kiürítése.
A fekete álarcot és halálfejes pólókat viselő huligánok albán zászlókat égettek.
"Ilyesmit még életemben nem láttam, leginkább a stadionba a gyerekeiket is elhozó családokat sajnálom"- mondta Prandelli.

_SZÉGYEN_. minimum kizárás

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.13. 17:41:30

Kár hogy ezek miatt az állatok miatt a szerb csapat fogja megszívni, akik fennhangon kizárást emlegetnek, azok gondoljanak azért erre is.
Inkább az már egy kellemesebb megoldás lenne, hogy az itteni főkolomposok soha többet nem mehetnek be nemzetközi meccsekre.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.13. 19:12:58

A fő-fő hangadót elcsípték:

video.gazzetta.it/calcio-arresto-capo-ultra-serbo/3947e254-d6a9-11df-ab60-00144f02aabc

A rendőrök felmentek ellenőrizni az egyik buszt, amelyikkel jöttek a szerbek, ott nem találták, mert a csomagtartóban volt.

Faulkner, UEFA-szóvivő megemlíti a szervező felelőségét is.

petru 2010.10.14. 05:24:35

Megiscsak ajanlatos lenne kizarni a valogatottat. Mivel mindenki tudja, ki okozta, megnone az utalat az ilyen vadallatok irant.

Bácskai peregrinus · http://img6.indafoto.hu/3/7/65417_30cdde245ca734f3a637b1ad22419b90/5970575_a62b198cb6d4c8fd8a1097667 2010.10.14. 06:50:40

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Nem csak a szerb csapat fogja "megszívni". A linkre kattanva olvasható, hogy állami szinten a törvényhozók is fenik a metszőollójukat a vadhajtások miatt. Mint annyi más helyre, ide is betolta pofáját a szerbiai belpolitika. Az csak kamu, hogy a szövetségi kapitány menesztése miatt robbantották ki a tökfejek a balhét. Szalagcímnek jól mutat, de a vastagon szedett betűk mögött ott az igazság.
Ez a kemény mag nagyon jól jött Belgrádnak mindaddig, amíg hazafias húrokat kellett húzni a guzlicán. Egy húron pöndült velük a belügy, meg a titkosszolgálat, hogy stílszerű legyek. (Lásd: Đinđić elnök elleni gyilkos merénylet tettesei...)

De most "öjrópáról" köll, hogy szóljon a nóta, ezért a mórokat, akik eddig megtették, amit lehetett ezentúl móresre tanítják. Elnézést a nyegle szóviccért.

De le merem fogadni, hogy alkalomadtán, ha igény mutatkozik rá (ne adj Isten!), bármikor előrángatható lesz a csőcselék, az éppen a hivatalos Belgrádnak nem tetsző dolgok elleni tüntetéshez, rendbontáshoz, a világ közvéleményének fölhívásához.
Alant kattintva:
magyarszo.com/fex.page:2010-10-14_Bocsanatkeres_vizsgalodas_betiltas.xhtml
süti beállítások módosítása