Olasz fórum

Olasz fórum

Tamburello, egy ütős sport

2010. november 23. - mbemba

A tamburello lehet hangszer, nagy kezdőbetűvel írva pedig az imolai Forma 1-es pálya hírhedt, híres kanyarját jelenti. Aztán Olaszországban – mindenekelőtt Észak-Olaszországban –, de Magyarországon is, jelent egy jó kis sportágat. A szabályok magyarázása helyett – azt majd a következőkor –, íme egy videó, utána pedig röviden a tamburellóról.

 
Látható, hogy a játékosok kezében egy ütő van. Ez műanyagból van, műanyag háló rajta. Régen, a középkorban – merthogy a sportág eredete odáig ér vissza – a keret fából volt, a háló pedig bőrökből, akárcsak a labda. Itt most a tamburellóról van szó, de a pallapugno és a bracialle szintén olasz régi-régi eredetű labdás ütős játék. A dokumentumoknak, amelyek arról szólnak, hogy efféle labdás játékokat űztek a mai Észak-Olaszország és Franciaország városaiban annak se szeri, se száma.
 
Újabb dokumentumok a tamburello játékról az 1800-as évek közepéről vannak. Ezek azt jelzik, hogy a Verona melletti Villafrancában tamburellóztak, versenyeztek. Az első hivatalos bajnokságot 1898-ban rendezték Torinóban, s azt a genovai Nicola Barabino nevű egyesület nyerte meg. De az olasz szövetség (Federazione Italiana Palla Tamburello) megalakulásának dátuma sokkal későbbi: 1927 márciusa az időpont.
 
Az utóbbi bekezdés adatai többnyire az olasz szövetség honlapjáról vannak. Ott szerepel az az érdekes információ is, mely szerint Coubertin 1903-ban arról tárgyalt, hogy az olimpia Rómában lesz, és a huszonegy sportág között ott volt a tamburello is. Nem így alakult.
 
Fontos volt a tamburello ismertsége szempontjából az is, hogy 1929-től szerepelt az akkori rendszer által kijelölt munkautáni sportok listáján (Opera Nazionale Dopolavoro).
 
1982-ben még csak Franciaroszágban és Olaszországban űzték a sportot, de ma már játsszák: Ausztriában, Belgiumban, Katalóniában, Németországban, Angliában, Írországban, Norvégiában, San Marinóban, Skóciában, Svájcban, Svédországban, Spanyolországban, továbbá: Argentínában, Brazíliában, Kubában, Ecuadorban, az Egyesült Államokban, illetve Kínában és Japánban, valamint Ausztráliában is. És Magyarországon.
 
Aki kíváncsi, az menjen el Érdre (Batthyány Sportcsarnok) december 4-én és 5-én megnézheti a magyar legjobbakat, hogyan küzdenek meg az olasz, francia, német és katalán ellenfelekkel. Aki szeretné kipróbálni az megteheti Érden, Budaörsön és Pesten is. Bővebben itt a helyszínekről, s időpontokról!
 
De még mi is tamburellózunk addig: a szabályokkal jövünk vissza, illetve szóba kerül, hogy milyen a három-három, az öt-öt elleni játék és a strandon játszható változat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr542469093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemezisazis 2010.11.24. 21:15:02

ez sport? az igen

én tudok ugyanilyet focilabdával; a játék lényege, hogy bele kell rúgni, se akadály, se célpont.

egyelőre én vagyok a legjobb.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.24. 21:55:05

Ha ma ebbe futok bele először, akkor furcsának találtam volna, de a biciklis foci után egész normálisnak tűnik:

www.youtube.com/watch?v=FCe2-QrCeOs&feature=player_embedded

egyszőke 2010.11.24. 23:48:17

Nem vagyok egy régi blogos, de nekem nagyon tetszik! Örülök, hogy végre egy igazi olasz sport eljutott hozzánk, és nem csak a fociról hallani.

szanerzso 2010.11.25. 22:23:24

..én játszom, és higgyétek el semmivel sem rosszabb, mint bármelyik sportág..itt is az a lényeg, hogy mozogj, sportolj, és egy remek társaságban legyél..vagy nem ez a sport lényege??:)és ami a legfontosabb, korhatár nélküli, vagyis bármikor elkezdhető, akár a tenisz, tollas, vagy foci, és bárhol játszható!!
süti beállítások módosítása