Olasz fórum

Olasz fórum

Semmelweis Ignác újrafelfedezése egy milánói kórházban

2010. december 30. - mbemba

Újra fel kellett fedezni Semmelweis Ignácot – erről ír az Esti Kurír (Corriere della Sera). Az idézett cikk konkrétan is említi a Döblingben meghalt magyar orvos nevét, illetve felfedezését.

Szobor a Tabánban
 
Tény, hogy mióta a Mangiagalli kórházban, az újszülöttekkel foglalkozó sürgősségi osztályon, kamerák veszik fel a nővérek és az illető osztályon dolgozók kézmosását, s a kézmosást pénzzel jutalmazzák, azóta látványosan csökkent a fertőzések száma, ami különösen fontos egy újszülöttekkel foglalkozó osztályon.
 
Az ötlet Fabio Moscát, a Mangiagalli kórház újszülöttosztályának – a cikk szerint a legnagyobb Európában – vezetőjét dicséri. A milánói kórházban, a nevezett osztályon, a fertőzések száma 30 százalékkal alacsonyabb, mint a többi olasz kórházban. De egészen konkrétan a kórház statisztikáiban is megjelenik a javulás: egy évvel korábban 10 százalék volt a fertőzések száma, idén pedig 7 százalékra sikerült leszorítani ezt a számot. A másfél kilónál kisebb újszülöttek esetében szintén komoly a csökkenés mértéke: 2009-ben 25-en betegedtek meg, idén 19-en.
 
Ilyen jellegű szigorításra más kórházakban is volt példa, de ezt pénzzel eddig sehol nem díjazták (a milánói kórházban 70 dolgozó között 200 ezer eurót osztanak szét az idén). A cikk említi azt is, hogy Olaszországban szigorúbb higiénés szabályokkal évente 200 ezer fertőzést lehetne megelőzni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr942548958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása