Olasz fórum

Olasz fórum

A „száguldó cirkusz”, amely őrületbe kergette Itáliát I.

2011. szeptember 12. - Gila11

 Újonnan induló rovatunkban az autósport legkiemelkedőbb olasz egyéniségeit, csapatait és pályáit próbálom közelhozni az olvasóhoz.

Az első rövidke fejezetet nem is kezdeném akárkivel, a Ferrari-dinasztia alapítójával, Enzo Ferrarival és csapatának bemutatásával.

Enzo Ferrari (A képen napszemüvegben) Modenában látta meg a napvilágot 1898. február 20-án. Az első világháború, mint oly sok embernek, neki is családi tragédiát okozott. Elvesztette édesapját és bátyját Dinót is. A háborút követően felcsapott autóversenyzőnek, az Alfa Romeónál vezetett és mérnöki feladatokat is ellátott. 1929-ben úgy gondolta érdemes saját istállót alapítani ez pedig nem volt más, mint a Scuderia Ferrari azaz a Ferrari istálló. A harmincas években ez a csapat még az Alfa Romeo égisze alá tartozott, 1940-től viszont saját gyártású autókat kezdtek fejleszteni. A Ferrari csapat a Forma kezdeteitől, 1950-től szerepel a száguldó cirkusz mezőnyében és azóta nem is hiányzott onnan egy évadot sem!

 

 

 

 Pár számadat a Ferrari csapatról:

 62    F1-es szezon, 825 GP, 67 autómodell és 107 pilóta. 216 futamgyőzelem, 205 pole pozíció és 650 dobós helyezés.

16 konstruktőri- és 15 egyéni világbajnoki cím!

Világbajnokaik voltak többek között: Alberto Ascari (Róla később is írok majd.), a legendás Juan Manuel Fangio, Mike Hawthorn,  Phill Hill, John Surtees, Niki Lauda kétszer is, Jody Schekter, Michael Scumacher ötször és végezetül  Kimi Raikkönen.

Az istálló első Forma-1-es futamgyőzelme az 1951-es brit nagydíjon született  meg a argentin Jose Gonzalez jóvoltából , a mai napig utolsó Ferrari győzelmet idén Dél-Koreából Alonso „szállította”.

A csapatot számos tragédia érte, elhunyt balesetek során Castellotti, Miglia, Musso, Von Trips,  G.Villeneuve. Gilles Villeneuve halála után sokáig a 27-es és 28-as rajtszámmal adóztak az elhunyt kanadai emlékére.

A Ferrari más sorozatokban is sikereket ért el, többek között a Formula 2-ben, Indianapolisban , széria autós futamokon vagy éppen Le Mans-ban.

Sajnos Enzo Ferrari már nem élhette meg, hogy csapata a 2000-es években sikert sikerre  halmoz Schumacher  vezetésével . A főnök 1988-ban távozott az élők sorából hátrahagyva egy nagyszerű csapatot.

(A Forma1-es sorozatot folytatjuk újabb érdekes olasz vonatkozású írásokkal.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr773222073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása