Olasz fórum

Olasz fórum

Sajt leltár 1. rész

2011. szeptember 14. - Gila11

Olaszország a sajtgyártás egyik nagyhatalma. Több, mint 400 féle sajtot állítanak elő és fogyasztják napi rendszerességgel. Vessünk pillantást a legnépszerűbb fajtákra.

A Gorgonzola (Lombardiából): belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55% között mozog (szárazanyagban). Szokásos formája 25–30 cm-es átmérőjű, 15–20 cm magas korong, amelynek súlya 6-12 kilogramm lehet. 2-4 hónapig érlelik. Az érettebb változat szilárdabb, és egyre pikánsabb ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják; ezeken a nyílásokon jutnak belsejébe a recept szerinti baktériumok és gombaspórák.

 

 

 

Neve az egykori Gorgonzola falut idézi, amelyet ma már bekebelezett Milánó. A korai középkor óta ismert, de márványos jellegét a 11. században kapta.

Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt ételhez is használja

 

*******

Fontina (Valle d' Aosta): Zsíros, izgalmas, apró lyukacsos, érett alpesi sajt. Asztali fogyasztásra és ételkészítésre (puliszkafélék) használják.

 

 

 

*******

Tomino (Piemont): Friss, lágy és kenhető. Édes, savanykás pogácsa alakúra formált sajt. Szokták olajjal, törött borssal és cseresznyepaprikával fűszerezni.

 

 

 

 

 

 

 

*******

A Robiola (Piemont és Lombardia): Egy-két alatt érlelt, puha,zsíroslágy ízú sajt.

Főleg tehéntejből készítik, de időnként juhtej is kerülhet bele.

Gyorsan romlandó, Piemontban a rizottókat ezzel ízesítik.

 

 

******

Grana (Pó-síkság): szemcsés, aranyló színű, félzsíros sokáig érlelt sajtfajta. egyik alfajtája a Parmezán (Parmigiano Reggiano), másik fajtája a Grana Padano.

A Grana gabonát jelent, már közel évezrede kezdték el készíteni a helyi pásztorok. 

1954-től viseli a fentebb leírt két nevet.

Az olasz sajtok leghíresebbje, asztali fogyasztásra vagy reszelt sajtként kiválóan alkalmas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr533223593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása