Olasz fórum

Olasz fórum

A válogatott a maffia ellen

2011. november 14. - mbemba

Mikor külföldre utaztunk, hónapokat készülődtünk. Kellett ez, mert idegenbe mentünk. Az olasz válogatott is tervezett egy ilyen utazást már régóta, s csak pár napja jutottak el a távoli helyre: Kalábriába, Rizziconiba, a maffiától elvett földre, mely földekről a maffia – ezen a területen: ’ndrangheta – egyáltalán nem mondott le.

A lengyelországi barátságos után, illetve a római Uruguay elleni meccs előttre sikerült megfelelően előkészíteni ezt a kalábriai edzést. A hívó szó Don Ciottié volt, aki a Libera nevű maffiaellenes társaság vezetője. A Libera 1995-ben jött létre, s első tettükként összegyűjtöttek 1 millió aláírást egy törvénytervezetért, amelyik lehetővé tette a munkát a maffiától elkobzott földeken (60 millió az ország lakossága). A társaság tevékenysége nagy rokonszenvet vívott ki, sokaktól kaptak és kapnak támogatást azóta is. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC – Federazione Italiana di Giuoco Calcio) úgy próbált segíteni, hogy egy ilyen, a maffiától elkonfiskált földre épített edzőpályára, kisebb edzőközpontba ment, hogy jelezze támogatását.
Az alkalmon az említett Don Ciotti tartott kisebb beszédet, megjegyezve, hogy a maffia nem déli betegség, az igencsak jelen van Észak-Olaszországban is, és hogy ellene csakis Rómából lehet harcolni. Kiegészítette még azzal, hogy a maffia ellen a legjobb fegyver a kultúra és a munka.
Nagy figyelem fordult Mario Balotelli felé, mivel a Manchester City tehetséges csatára pár hónapja Nápolyban két, a maffiához, a helyi camorrához köthető figurával tűnt fel, ami természetesen sokaknak nem tetszett. Amúgy is nagyon nagy figyelem terelődik folyamatosan a fiatal csatár felé, de nem csak a közvélemény részéről; Prandelli, a válogatott trénere is megpróbálja ügyesen jó irányba terelni a 21 éves fiatalembert (nem is olyan rég egy firenzei börtönbe látogattak).
A válogatott kerettel utazott Kalábriába a világbajnok Gattuso is, aki ennek a régiónak a szülötte, s ragaszkodását már sokról kifejezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr903377510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2011.11.15. 16:07:35

"nem déli betegség, az igencsak jelen van Észak-Olaszországban is" ...és szerte a világban. De a köztudatban csak az olaszok élnek maffiózóként, saajnos.
süti beállítások módosítása