Olasz fórum

Olasz fórum

Közhelyszótár: olasz, Mozart, dervis, gól, lepra,...

2014. február 27. - mbemba

közhej.jpgNincs olyan nagyon-nagyon sok könyv, amelyiken – minden egyes oldalon – garantáltan röhögni tudna az olvasók egyértelmű többsége – mondjuk 98 százaléka. Ami kapásból eszembe jut: Moldova Ferencvárosi koktélja, Marcello D’Orta és a nápolyi gyerekek Én, reméljük, megúszomja, a Sörgyári capriccio,…

Én ebbe a sorba helyezném a köreimben sokkal kevésbé ismert Közhelyszótárt. Szerzője az idén 70 éves Hernádi Miklós. A könyvben van úgy 300 oldalnyi szó s mindegyikhez egy gyűjtés a magyar társadalom remekeiből. Néha, zárójelben, néhány remek ironikus megjegyzés.

Pár éve nem ütöttem fel ezt a zseniális könyvet, a napokban viszont… Néhány olaszos – és néhány más – bejegyzés:

Mozart: Leheletfinom, csipkeszerű. Ő igazán csodagyerek volt.

gól: A levegőben lóg. Szárnyakat ad a csapatnak. Hiába a focit gólra játsszák. Inkább egy csúnya gól, mint egy szép fölélövés.  A mezőnyfölény góllá érik.

Olaszország (Olasz): Csizma alakú! Napfényes. Lent voltunk Olaszban. Nekem csalódás volt a Szent Péter-bazilika, azt hittem sokkal nagyobb. Az árusok becsapják az embert. Alkudni kell: a feléért is odaadják. A kocsit egy percre se lehet otthagyni, mindent kilopnak belőle. A retikült kikapják a kezedből az utcán. A vörösbort olcsóbban adják, mint a szódát. Majd leesett az állam, mikor egy pohár szódáért többet kellett fizetni, mint az egész ebédért. L. még: Nápoly.

Nápoly: Nápolyt látni – és meghalni. L. még: kiesik.

Kiesik: Csak Rómáig mentünk le, mert Nápoly az már nagyon kiesik… AZ NEKEM NAGYON KIESIK.

Garbo: Állítólag újra filmszerepet vállalt. A sötét szemüvege mögé menekül a fotóriporeterek hada elől. Örökifjú. Fénykorában tudta abbahagyni, ami nem kis dolog.

Dervis: üvölt.

Albert Schweitzer: Nemcsak szónokolt a humanizmusról, de tett is érte valamit: elment az őserdőbe Bachot orgonálni a leprásoknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr345835169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2014.02.28. 14:28:50

Udinehez is meg van emlitve a kiesik szo?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.02.28. 17:33:14

@madbalee: Nincs, nincs benne Udine! Nekem is kiesett, aztán mégis folyton odajártunk meccsezni! :))
süti beállítások módosítása