Olasz fórum

Olasz fórum

Az olasz meló Brazíliában - vb-váró előzetes

2014. június 11. - Pietro87

prandelli vb.JPGMár csak egy napot kell aludnunk és kezdetét veszi a futball legnagyobb ünnepe, a 2014-es labdarúgó világbajnokság Brazíliában. A labda, magyar idő szerint csütörtök 22 órától indul útjára Sao Pauolóban, ahol a házigazdák a remek erőkből álló horvátokkal csapnak össze. A találkozó már magában pikánsnak tűnik, de mégsem lehet itt leragadnunk, ha szemügyre vesszük a többi csoportot: holland-spanyol, német-portugál egy helyen. És ami nekünk igazán fontos, az egyben szerintem a legnehezebb is: a Squadra Azzurra, Anglia és Uruguay legjobbjaival fog megküzdeni a két továbbjutó helyért.

Felemás érzéssel várják a vb-t az Olaszországnak szorítók, hiszen a válogatott az elmúlt két világeseményen a két végletet is elérte: 2006-ban senki nem várta el tőlük, mégis aranyat vittek haza Németországból; négy éve pedig a csoportot sem túlélve, elvéreztek az újonc Szlovákia elleni meccsen. A gyászos eredmények után érkezett Prandelli a szövetséghez, aki ütős csapatot hozott létre, de mégis szinte a csodával volt egyenértékű az, hogy két éve EB döntőztek a spanyolok ellen. A finálé végeredménye szégyenletes volt, de egy nem túl erős anyagból gyúrt össze egy masszív csapatot, és ez itt a nagy szó. Ennek a folytatását várják most a tifosik, de az út most sem lesz könnyebb, sőt.

Őket viszi Cesare Brazíliába:

Kapusok: Buffon, Perin, Sirigu

Védők: Chiellini, Barzagli, Bonucci, Abate, De Sciglio, Paletta, Darmian

Középpályások: Pirlo, De Rossi, Marchisio, Aquilani, Motta, Candreva, Verratti, Parolo

Támadók: Cassano, Balotelli, Cerci, Insigne, Immobile

Tartalék: Ranocchia

Már 2012-höz viszonyítva is szembetűnően sok a változás. Hátul hiányozni fognak Maggio és Balzaretti, akik nem csak sérüléssel küszködtek klubjukban, de a játékuk sem volt túl imponáló. Mindenesetre a szakma itt véli felfedezni a válogatott gyenge pontját: De Sciglio és Darmian lábában összesen 12 válogatott szereplés van, de a tőlük már rutinosabb Abate sem tűnik ki a maga 20 fellépésével. Vészhelyzet esetén kitolható még Chiellini is, de neki meg nem ez az eredeti posztja.

Feltűnően sok a Torino játékos, utoljára nem is emlékszem, hogy mikor voltak hárman is a Bikáktól egy világeseményen - valószínűleg jó régen. Fontos, hogy nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül lennének ott, hiszen Immobile a Serie A gólkirálya, Cerci pedig mind gólban, mind pedig gólpasszban elérte a két számjegyet. A másik feltűnő tény Giuseppe Rossi hiánya. Bátor, de egyben okos ember létére enged következtetni Prandelli döntése. A mögöttünk hagyott szezon egyik legjobb olasz játékosáról beszélünk, aki míg meg nem sérült vezette a góltabellát és egyúttal óriási formában focizott; Cuadrado mellett a Fiorentina húzóembere volt. Csak aztán jött az a fránya sérülés, amelyből ugyan visszatért a szezon végére, de nem tudta visszanyerni nyerő formáját. Prandellinek valószínűleg Coverciánóban kellett meghoznia élete legnehezebb döntését, hogy Rossival, vagy nélküle vágjon neki az útnak. Végül, sokak felháborodására utóbbi mellett döntött. Ebbe talán Montolivo súlyos sérülése is belejátszhatott és, hogy a csatár nem tudta olyan szinten teljesíteni a fizikai felmérőket, ahogy az elvárható lett volna. Vele még gólra törőbb lett volna a Squadra Azzurra, de sajnos ilyen az élet.

giuseppe rossi vb14.png

Giuseppe Rossi, az egyik nagy lemaradó 

Egyik nagy kérdés lesz a hadrend. 2012-ben a mester a 3-5-2-be vetette bizalmát, most ilyen felállással aligha fogunk találkozni. Legalább is az elmúlt néhány edzőmeccs erre ad utalást. Hátul szerintem négy védő fog felállni, a többi pedig az éppen aktuális ellenféltől fog függni. Szó van 4-3-3-ról, 4-1-3-2-ről és 4-2-3-1-ről is. A legelső egy elég bátor és támadó felállás; épp ezzel verték legutóbb a Fluminensét 5-3-ra, javarészt a B - csapat játékosaival. Sokkal valószínűbb inkább, hogy a másik kettőt fogja Prandelli előtérbe helyezni, melyekkel szervezettebbé teheti a középpályát és besegíthet ezzel a széleken is a védekezésbe. Szerintem ezen fog múlni, hogy mennyire lesz sikeres a csapat. Meg persze azon, hogy Pirlo talán utoljára tud-e valamit varázsolni egy nagy tornán: nagy szükség lesz rá, és hogy a társai minél több szabadrúgást erőszakolhassanak ki Andrea számára. 

Nem csak Pirlóban bízhatunk, hanem a párosokban is. Sok fog múlni akár a Barzagli - Chiellini, akár  Bonucci - Chiellini duó összeszokottságán, ami kell is ennek a védelemnek. A Juventusban nagy tanárok voltak ebben az évben, de most a világ előtt is bizonyítaniuk kell ezt. Elől beszélhetünk egy Cassano - Balotelli és egy Immobile - Insigne kettősről is. Előbbi már remekül megértette magát a lengyel-ukrán közös rendezésű EB-n is, és valószínűleg Prandelli most is nekik fog kedvezni a meccsek többségében. A másik kettős teljesen fekete ló, a pescarai múltjuk ellenére és annak ellenére, hogy Immobile az aktuális olasz gólkirály. A Fluminense ellen bizonyítottak: Immobile 3 gól + 2 gólpassz, Insigne 2 gól + 1 gólpassz. A két, Nápoly környéki srác az életben is jó barátok - mint a másik oldalon Cassano és Balotelli -, és az az összeszokottság, amelyet Pescarában mutattak, nem múlt el. Viszont a rutin határozottan ellenük szól, főleg hogy Insignének eléggé felejtősre sikerült ez a szezon. Cerciről sem szabad megfeledkezni, aki pedig a Toróban játszott össze elég szépen a szőke csatárral: szóval, egy Cerci - Immobile - Insigne trió ilyen szempontot figyelve nem is lenne olyan rossz. Imobilében pedig már egyenesen Salvatore Schillacit látja az olasz sajtó, aki '90-ben a semmiből tűnt elő és lett egy csapásra a világbajnokság sztárja. Ezer szónak is egy a vége: a pro és kontra megtalálható mindegyik támadó mellett; Prandelli pedig a végtelenségig játszhat velük, mert mindegyikükben van bőven fantázia.

ita_balotelli_immobile_628.jpg

Balotelli vagy Immobile? Ez itt a kérdés

A Squadra Azzurra meccsei:

június 14. 0:00 (magyar idő szerint) Anglia - Olaszország, Manaus

június 20. 18:00 (magyar idő szerint) Olaszország - Costa Rica, Recife

június 24. 18:00 (magyar idő szerint) Olaszország - Uruguay, Natal

Három korábbi világbajnok egy csoportban a két továbbjutó helyért. A legtöbben Anglia bukását jósolják előre, de nem lehet ezt olyan könnyen elintézni. Pláne, hogy az első meccset mindjárt ellenük kezdik az olaszok, méghozzá extrém körülmények között Manausban. Szokatlan lesz minden, nem épp egy ideális idő várja majd a focistákat az Amazonas őserdejének kellős közepében, ahol a magas páratartalom jelenségében egy második ellenfél is vár a csapatokra. Döntő lesz még, hogy a három nagy fog-e pontot veszteni Costa Rica legjobbjai ellen. Szerintem aki nem tudja legyőzni a közép - amerikaiakat, az a csoportból sem fog továbblépni. 

Hogy meddig juthat a válogatott?

Ha a realitásokat vesszük alapul, akkor maximum a nyolcaddöntő. A csoportból továbbjutók, a C jelű kvartettből kapnak majd nyolcaddöntős ellenfelet, ott pedig Kolumbia tűnik a legveretesebb gárdának. Viszont ők is Falcao nélkül utaztak el Brazíliába. Egy sikeres nyolcaddöntő után pedig jöhetne Brazília, Spanyolország és Hollandia. Az A - B csoportból őket várom továbbjutónak, de sokkal lényegesebb, hogy az olaszok innen kaphatnak maguknak ellenfelet a negyeddöntőre. Igaz, aki menetelni szeretne és világbajnoki címre törtet nem hivatkozhat a sorsolás nehézségeire.

HAJRÁ OLASZOK!!! HAJRÁ RAGAZZÓK!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr336294444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.06.11. 18:45:04

Igen, a két szélsőhátvéd nagy-nagy kérdés! Chiellini szerintem jó-jó megoldás, de nem a pontos ívelgetésekre, beívelésekre van kitalálva, Abete nagyon ramatyul játszik mostanában, pontosabban a felkészülési meccseken, De Sciglio sem kimagasló. Darmian a Torinóban pont jó volt, de...

És akkor most beugrik Grosso!!!!:))) Mennyire a semmiből érkezett az az ember!!!!

Elől szerintem Immobile alkalmas arra, hogy felforgassa a védelmeket. Valahogy az az érzésem, hogy neki kellene kezdenie, nem Balotellinek. Valahol olvastam, hogy Prandelli nem tudja elképzelni, hogy alapesetben Balotelli és Immobile együtt szerepeljen. Immobilehez hozzánőtt Cerci, de ott van Cassano és... Insigne szintén játszott vele a Pescarában.

Jó, hogy ott a csatárok között van fix erő és egy csomó ismeretlen faktor benne!

Olaszország lehet az x-fakt!!!!!! :)))

madbalee 2014.06.11. 21:08:11

Szerintem Insigne fog robbantani.Iden a kupameccseken ment neki inkabb.

madbalee 2014.06.11. 21:09:28

@mbemba: csak nehogy sok legyen az x:))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.06.11. 23:04:35

@madbalee: Ez jó! :)) Már volt, hogy a sok x bejött! (82-ben)!!!!

(máskor meg nem (2010)!)

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2014.06.13. 09:18:35

De Sciglio megsérült, kérdéses a játéka az angolok ellen. Na, pont az hiányzott csak, hogy Chiellini játsszon balbunkóban.

És tegnap óta most már HAJRÁ HORVÁTORSZÁG is!!!!!

madbalee 2014.06.13. 11:05:54

@Pietro87: Nekem a belgak a "kiscsapat" kedvenceim iden:)

@mbemba: Ja meg volt, hogy a körbeveres is jol jött, ami most is lehet meglesz, a kerdes, hogy jönnek ki ebböl a sracok.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2014.06.13. 14:15:43

@madbalee: Nekem ez majd kialakul, hiszen még csak egy meccs ment le. :) De nagyon sajnáltam a horvátokat.

Viszont, ha abból a négy csapatból nyeri valaki a vb-t, akiknek drukkolok, már jó lesz ez a nyár. :)
süti beállítások módosítása