Olasz fórum

Olasz fórum

2019-ben Matera lesz Európa kulturális fővárosa

2014. október 18. - mbemba

matera-e1358201621910.jpgMatera lesz 2019-ben Európa kulturális fővárosa! Hetek óta figyeltem a híreket, vártam október 17-ét és szurkoltam ennek a csodálatos, réges-régről itt maradt városnak.

Esélyt érdemel! Nagy az elmaradás Materában is, Basilicatában is, például az infrastruktúrában és hatalmas a munkanélküliség. Gyakran emlegették Olaszország szégyeneként is a várost. Most úgy kellene kivitelezni ezt a fővárosságot, hogy maradjon meg a csoda, ugyanakkor fejlődjön is a város, hadd hozzon egy kis jólétet az itt élőknek!

Csodának gondolom ezt a 60 ezres várost például azért, mert ott sétálva nem látunk palotákat, magamutogató házakat, hanem egyszerűen csak sziklába vájt-vésett szerény házakat, melyek hasonlóak mind, de valamennyien teljesen különböznek egymástól. Csoda, mert valamikor ez a város az alá ásott ciszternák segítségével úgy gazdálkodott a vízzel, ahogy azt ma csak megkísérelni tudjuk. Csoda, mert… de főleg ebben a posztban már sokat-sokat ujjongtam erről a mesevárosról (az olaszfórum Matera címkéje alatt még vannak posztok).

matera_1.jpgMost mégis eszembe jut még valami: Matera most felkínálja az esélyt mindenkinek, hogy Olaszország kapcsán ne csak a néha már közhelyes tartományokról, városokról beszéljünk.

Hat város versenyzett a címért, a lehetőségért. Ravenna, Cagliari, Lecce, Perugia és Siena voltak a riválisok, valamennyien kitettek magukért, írják az újságok, írja a net, de Matera fölénnyel nyert a római szavazáson: a 13 zsűritagból 7-en úgy gondolták Matera érdemli leginkább a címet. Hat tag olasz volt, hét külföldi.

Tombolt a város az eredményhirdetés után, a polgármester sírva fakadt. Nyilván érzi mekkora lehetőség van a kezükben: a hírek szerint mintegy 30 millió euró mozdul meg Materában és környékén.

2019-ben Matera a bulgáriai Plovdivval egyetemben lesz Európa kulturális fővárosa. Pécs 2010-ben kapta ezt a rangot. 2023-ban ismét fogunk jelölni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr146804845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2014.10.18. 14:26:06

Boritékolni lehetett.
Viszont részemről ellenvélemény: a mai Matera köszöni , egész jól elvan abból, hogy annak idején Olaszország szégyene volt - egy csomó déli városhoz képest meg különösen. Amúgy meg tartok tőle, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény egyszerűen agyonnyomja a várost, túl kicsi hozzá.
Amúgy sok szegény déli városnak nagyobb szüksége lett volna rá, de alig volt sajnos onnan jelentkező. Lecce meg gyenge terveket adott be, 1 árva szavazatot se kapott.
Azért remélem, legalább a Sassit nem fogják túlfelújítani :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.10.18. 15:10:15

@oleandro: Az említett félelmed az enyém is: ,,Most úgy kellene kivitelezni ezt a fővárosságot, hogy maradjon meg a csoda, ugyanakkor fejlődjön is a város, hadd hozzon egy kis jólétet az itt élőknek!"

Leccében nem voltam, de szerintem nem veszi fel a versenyt Materával, ami az egyediséget illeti. Te voltál, milyen?

Én nem találtam olyan helyet, ahol bontásban is szerepelnek a leadott szavazatok. Az viszont nagyon szimpi volt, hogy majdnem fele-fele arányban voltak zsűritagok.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.10.18. 17:28:43

@oleandro: És Cagliari és Perugia sem kapott!

madbalee 2014.10.20. 15:23:16

Nyaron nagyon közel voltam hozza, sajna nem jutottam el oda. Viszont a környeken eleg sok szellemvaros van, itt ott 5-10 eves üres epületekkel. Ez gyözelem a környeknek is fontos lehet, nem csak maganak Maternanak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.10.21. 10:26:27

Igen! Vannak az új építésű haszontalanok, ahol csak az elnyert pénz volt a fontos, a cél kevésbé.

A másik pedig réges-rég épült házak, amelyeknek felújítására nincs pénz. Rég a ciszternákből volt víz, ma ezeket lehetetlen használni, illetve pontosabban nem tudják használni. A sok korábbi átépítés miatt is lehetetlen lenne, gondolom.

Érdemes elmenni mielőtt kipuccosítják. De talán jól nyúlnak a témához, akkor pedig még sokáig lehet látogatni!
süti beállítások módosítása