Olasz fórum

Olasz fórum

Elkezdődött a milánói világkiállítás!

2015. május 01. - mbemba

Elkezdődött a milánói világkiállítás! Az érdeklődés hatalmas, az éppen hatalmon lévők egyre csak azt hangoztatják, hogy az expo elhozhatja a fordulatot Olaszországnak, illetve az olasz gazdaságnak.

expo2015_logo.jpgRáférne az országra! A világesemény megnyitója május 1-én volt, ugyanakkor pár napja kijöttek az adatok a munkanélküliségről, ami nem túlzás állítani, hogy döbbenetesek: a fiatalok között 40 százalék fölötti. Odabenn, a világkiállítás sem volt minden a legsikeresebb. Több napilap is közli azokat a fényképeket, amelyeken az építkezés, az összeszerelések szemete látható. De lényegében minden talpon.

Odabenn az expo falain belül beszélt Renzi miniszterelnök, de a városban kritikus – vagy inkább egyszerűen balhés – fiatalok gyújtogattak és törtek-zúztak. Nem csak olaszok voltak, hanem a neten összetoborzódott európai fiatalok is. Rengeteg méltán és méltatlanul hírességnek nevezett volt jelen, azonban nem volt ott például Ferenc pápa. Viszont több újság is közölte, hogy az olaszok által messze legelfogatottabb közéleti személyiség igen kritikusan mondott véleményt a vatikáni pavilonról. Nagyon sokallta állítólag az egyszerű épületre elköltött 3 millió eurót és ez szerinte is nagyon sok az általa elképzelt és megvalósítani kívánt szegények egyházától.

Az itthon sokat vitatott magyar pavilon áll, azonban ma vágóképeken sem láttam – a Rai Uno sokat-sokat foglalkozott a témával –, pedig több részletet lehetett látni a világ mutatványairól. Ugyanakkor egy Grazia Casa nevű folyóirat a magyar épületet a legszebb 10 közé emelte – együtt a monacóival, az orosszal, a franciával, a kínaival, a svájcival, egy kínaival, a csehvel, az Egyesült Királyságéval és az Arab Emirátusokéval. Amúgy 137 ország van jelen, de saját kiállítási tere van néhány régiónak, szervezetnek, cégnek is.

Több apró hír is van még, de a számomra leginkább figyelmet felkeltő, hogy az olasz himnusz egyik szavát kicserélték. A siam pronti alla morte helyett a siam pronti alla vita hangzott fel. A corriere szerint azért történt így, mert a gyerekek szájából idétlenül hangzott az emlegetett sor (készen állunk a halálra helyett az életre).

Balsors?

20 millió látogatót várnak az október 31-ig nyitva tartó világra szóló eseményre.

Itt pedig pár kép a gazzetta oldaláról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr747420792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása