Olasz fórum

Olasz fórum

Egy amatőr búvár és két 2500 éves görög bronzszobor

2015. augusztus 23. - mbemba

riace_gorog_bronz.jpgItt van ez a fénykép és nem tudtam elhinni, hogy nem fényképmanipulációról van szó. És tényleg nem az! A fotó 1972-ben készült augusztus 16-án a Jón-tenger partjánál, Kalábriában, Riace település mellett.

Stefano Marottini, amatőr búvár 300 méterre volt a parttól és körülbelül 8 méter mélyen, mikor észrevette a később világszenzációt jelentő szobor egyik karját. Az amatőr búvár jelentette a történteket, majd augusztus 21-én és 22-én felszínre hozták a leleteket. Igen, jogos a többes szám, mert feltárták a szobornak egy társát is.

A gyönyörű bronzszobrok minden bizonnyal az időszámításunk előtti 5. századból valók. Akkoriban Kalábria is Magna Graecia része volt.

A Riacei Bronzok (Bronzi di Riace) Reggio Calabriában vannak kiállítva, állapotuk megőrzése többször is kritikus volt, ennek ellenére gyakran vinnék máshová is kiállítani. Legutóbb a milánói világkiállításra szerették volna elcipelni

A bronzok egyszer hagyták el a régiót, akkor Firenzében jártak, hogy restaurálják őket (öt évig tartottak a munkák). Mintegy jutalomképpen hat hónapig Firenzében is meg lehetett csodálni Kalábria büszkeségeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr637726732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása