Olasz fórum

Olasz fórum

Bal, jobb vagy 5 Csillag? (választanak az olaszok március 4-én)

2018. március 01. - mbemba

Március 4-én Olaszország választ. Az országnak új vezetői lesznek, új parlamentje lesz.

Az esélyek vázolása talán így a legkönnyebb: 3 nagy erőtér van. A jobboldal – ők leginkább Berlusconi és Salvini nevével fémjelezhetőek; ott a baloldal, ahol talán a volt miniszterelnök Matteo Renzi a legnagyobb név, továbbá a pályán van az olasz politikai élet utolsó tíz évének szüleménye, a mozgalomból párttá lett Cinque Stelle, kiknek vezetője-kitalálója Beppe Grillo, ismert humorista. Az ő helyére érkezett pártvezetőnek a fiatal – 1986 júliusi – Luigi Di Maio.

Vajon vasárnap is virágos jókedvében lesz-e a 5 Stelle vezetője? (kép:ilpost.it)

dimaio_kep.jpgUtóbbiak a legnépszerűbbek, de úgy tűnik, hogy ahhoz kevesek-kevesen lesznek, hogy kormányt alakítsanak – legfeljebb 30 százalékon mérik őket. A kormányalakításra a jobboldalnak van a  legnagyobb  esélye. A Forza Italia, vagyis Berlusconi és bandája 20 százalék alatt vannak, de Salvini pártjával (a Lega Nord ma már csak Lega, vagyis Liga) és más pártocskákkal kiegészülve, például a Fratelli d’Italiával tömböt képezve, ők gyűjthetik be a legtöbb szavazatot. Utóbbiak vezetője (Giorgia Meloni) találkozott ma Budapesten Orbán Viktorral. Nyilván próbálva begyűjteni otthon néhány migráció-ellenes szavazatot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a korábbi sikeres firenzei polgármester (2009-14), majd miniszterelnök (2014-16) Renzi beszélőkéjével és Gentiloni kormányzásával a bal nem győzte meg az olaszokat, pedig az állami tévé ott is mond szépeket az ország gazdasági mutatóiról (alacsony infláció, nem annyira szörnyű foglalkoztatás, főleg Délnek juttatott fejlesztési milliók).

Sokan azt pedzegetik, hogy a választások után a jobb és a bal összefog a Cinque Stelle (öt csillag) ellen és így jön össze a kényelmes kormányzási többség.

A finisben mindenki megpróbált valami újdonsággal, valami látványossal kirukkolni. Di Maio bemutatta esetleges és leendő kormányát, csakhogy komolyságát mutassa, merthogy mindig komolytalansággal vádolták őket. Salvini a Bibliával állt ki a milánói Dóm térre, hogy fogadalmat tegyen. Berlusconi Brüsszelbe ment Junckerrel pózolni-tárgyalgatni. Ha jól értem bírósági ügyei miatt őbelőle véltelen sem lehet miniszterelnök. Egyelőre!

Csak focisoknak mondom, hogy Zeman a Cinque Stelle egyik szervezetében vállalt szerepet.

Tehát, hétvégén izgalom Olaszországban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1913707698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása