Olasz fórum

Olasz fórum

Adózzanak az olmpiai érmek után is?

2008. augusztus 14. - mbemba

Nagy vita kezd kibontakozni Olaszországban: adózzanak az olimpiai érmesek, vagy ne adózzanak az érmeik következtében nyert pénz után?

Talán kicsit szerencsétlen, hogy aki felmelegítette a témát, az a céllövő Francesco D’Aniello volt és ebben Vezzali, a világklasszis vívó osztotta a véleményét. Előbbi ezüstöt, utóbbi aranyat nyert ezekben a napokban. A javaslat szerint a pekingi érmesekre is vonatkozna a törvény. ,,Nem olyanok vagyunk, mint a focisták, akik ordító összegeket keresnek. Jogos az igényünk, hogy ne kelljen befizetnünk a felét, annak, amit kapunk.” – mondta a vívónő. Quintavalle, az olimpiai bajnok dzsúdós természetesen egyetértett: ,,Dicsőséget hoztunk Olaszországnak. Egy megfelezett elismerés rossz érzéseket kelt.”
 
A visszamenőlegesség, azért lehet jogos, mert a törvénytervezetet már július 23-án beterjesztették. Luciano Rossi volt a parlamenti kezdeményező, aki amúgy tanácsadó az Olasz Olimpiai Bizottságban (CONI), amúgy fiatalon céllövő volt, 1973-ban egyenest aranyat nyert az Európa-bajnokságon –, ma pedig kormánypárti politikus.
 
Egyébként, Athénhoz képest emelkedtek a nyerhető elismerések: 130 millió euróról 140-re emelkedett az aranyat nyerők elismerése. Továbbá, 65-ről 75-re, 40-ről 50-re ugrott a további érmek pénzbeli értéke.
 
A paralimpiai medáliákra szintén vonatkozna a törvény. Ott 75, 40, 25 ezer eurónyi összeg után kell adózniuk a sportolóknak.
 
Érdekes, hogy nincs nagy olasz összeborulás a kérdésre adott válaszokban. A Gazzetta dello Sport válaszadói (16 736-an szavaztak) között így oszlanak meg a vélemények: Igen: 64,3%, vagyis ne adózzanak; Nem: 35,7%, igenis adózzanak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr73615222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása