Olasz fórum

Olasz fórum

A Sienai Vágta (Palio 3., a tegnapi verseny videójával)

2008. augusztus 17. - mbemba

Nyert a Bruco! Első sikere ez Giuseppe Zedde zsokénak – innentől kezdve minden kontrádabelinek, egyszerűen csak Gingillo –, illetve Elisir Logudoro nevű lovának.

 

A Drago (Sárkány) volt kedvezményezett helyzetben, mert ő lehetett az, aki eldönti, hogy mikor indul a verseny; vagyis, hogy a kötelek között, megfelelő sorrendben lévő lovak, mikor vannak számára kedvező helyzetben. Nem szerencsés, ha a riválisok lovai mozdulatlanul, nyugodtan állnak a rajtnál. Márpedig ez sokáig így volt, ugyanis a Drago szűk egy órát várt, míg belépett. Igen nagy volt a feszültség: többször is alkalmas volt a rajtra a felállás, csakhogy az nem kedvezett eléggé a már említettnek. Ezalatt a rajtmesternek (mossiere) háromszor kellett elengednie a tíz lovast, hogy a lovak és lovasok elkerülhessék a bajt.
 
 
A Drago bukása.
 
 
 
 
 
 
Az Oca (Lúd) vezetett eleinte, de az első körben, a lendületből érkező Drago átvette a vezetést, azonban leesett lováról a Casato kanyar előtt. A lova, ennek ellenére, végig ottmaradt az élbolyban, néha úgy tűnt, hogy versenyben is tud lenni, azonban a fantinók ügyesen kizárták a jó ívekről, amikor lendületbe jutott. Lovas nélkül is nyert volna a ló – ha nem hiszed, kattints utána! Az Oca és a Bruco (Hernyó) vetélkedett a győzelemért. Az Oca vezetett, de az utolsó, vagyis a harmadik körben meg tudta előzni őt a Bruco. Tette ezt a legveszélyesebb kanyarban, a Curva San Martinóban – ott, ahol a legtöbb baleset megesik –, és miután az egyenesben, valamint a Casato után is meg tudta őrizni vezetését, megnyerte a Paliót.
 
A Bruco 2005 júliusában nyert utoljára. Lehet tudni azt is, hogy a sienai születésű fantino, Zedde kilencedszer futott a Palión. Bemutatkozásakor is a Bruco színeiben indult, közben azonban a Civetta (Bagoly) ruháját vette magára legtöbbször.
 
 
Az állatvédők is küzdenek. Lovaknak vérteszt, kanyaroknak PVC.
 
Sajnos, évről-évre előfordul, hogy a Palio során egy-egy ló életét veszti. Előfordult ez már lovasukkal is. Átolvasva több hírforrást, úgy látszik ezúttal nem történt nagyobb baj.
 
Különösen veszélyes a Curva San Martino, ahová a szélvészgyors lovak iszonytató sebességgel érkeznek, miközben egy kilencven fokosnál kisebb kanyart kell bevenniük, egy viszonylag keskeny helyen. A kisodródó lovak pedig nekicsapódhatnak a palánknak, amiért még 1999-ben PVC anyagból készült védőréteg került a palánkra, illetve védőmatracok. Megemelték, némileg biztonságosabbá tették a másik neves kanyar, a Curva Casato védőfalát is.
 
 
A rémisztő és
sokat
emlegetet
Curva San
Martino
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1999 májusától a lovaknak kötelező vérvizsgálat is elő van írva, azért, hogy az állatok tartói ne bombázhassák stimuláló, illetve fájdalomcsökkentő szerekkel az állatokat. – merthogy a fájdalmat nem érző ló többre képes a verseny alkalmával, illetve az edzéseken. Mocianóban egy a Campóhoz hasonló alaprajzú pályát építettek, hogy a lovakkal ott gyakorolni lehessen. Az itteni edzések kötelezőek a Palión versenyző lovak részére.
 
Az állatvédelem jegyében született az a döntés is, hogy a versenyen csak arabfélvér lovak vehetnek részt, mivel ők az ilyen jellegű terhelést jobban viselik.
 
Radicandoli falvában pedig olyan központ született, ahol a Palión megsérült, vagy egyszerűen csak öreg lovak életükre szóló gondozást kapnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr40620343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása