Olasz fórum

Olasz fórum

Olasz cica, mi a neved? (macska és kutyanevek Olaszországban)

2008. október 04. - mbemba

Egy állateledelekkel foglalkozó céghez befutó telefonhívásokból kiderülnek az olaszok állatnévadási szokásai: lassan-lassan eltűnik a macskák és kutyák közül – reméljük, hogy ez így túlzás – a jó öreg klasszikus Micio/a (Cica) és Briciola (Morzsa).

Az állatnévadási szokásokból lehet levonni következtetéseket is, például arra gondolva, hogy a tévé mekkora hatással van Délen, illetve Északon, de még a hagyományőrzés helyzetére is lehet következtetni. A Repubblica cikke még tovább cizellálja a képet, mikor Északot is két részre osztva közöl eredményeket. Eszerint:
 
Délen – ebbe a csoportba tartoznak a szigetek is – előnybe részesítik a mozi, a televízió, a zene világából érkező neveket, és ezeket vetik be kutyájuk, macskájuk megszólítására. Így Sofia Loren, Shakira és Taricone van a lista elején. A cikk nem rögzítette, hogy mikor van szó kutyákról és mikor macskákról, mbemba mégis úgy gondolja, hogy az első kettő esetében inkább macskák kapták a rangos és kevésbé rangos neveket. Taricone egy valóságshow-ból nőtt ki.
 
Észak-Nyugaton, ezzel szemben a képregények, a mesék, a fantázia világa szolgálnak kutya- és macskanevekkel: az elsőszámú sztárok Harry Potter és Bart Simpson. Ők 43 százalékban adnak nevet az említett háziállatoknak. A gazdik Közép-Olaszországban 12 és félszázalékban választanak mitológiai neveket, így él tovább Achille, Polifemo és Argo (a fordítást nem bírtam volna ki).
 
Vannak esetek, amikor a gazdinak jól esik, ha kutyáját szólítva letűnt nagyságokra gondolhat. Erre remek példa: Che Guevara vagy Benito – a még nem letűntre is egy: Bush. Ha minden igaz, ezen nevek szintén Közép-Olaszországban népszerűbbek, akárcsak Lady D, vagy Milingo. Utóbbi kevésbé lehet ismerős itthon: Emmanuel Milingo Zambiából érkezett Vatikánba püspökként, azonban leginkább, akkor fordult felé a figyelem, a nemzetközi média, amikor házasságot kötött a koreai Maria Szunggal. Azóta többször közeledett a katolikus egyházhoz, illetve eltávolodott tőle.
 
Aztán, amennyiben páros névadást kell megoldani, akkor ott van az olaszoknak Minnie és Topolino, vagyis az olasz Miki egér és csinos párja (így lesznek az egerekből macskák); Cip és Ciop, magyarán :) Chip és Dale (igen, tudtommal ők a Csipet Csapat tím). Azonban Schumacher és Barichello is megihlette a névadókat. De szerepelt már a híváslistán olyan is, aki Dolce és Gabbana nevű kedvenceinek rendelt kaját.
 
Megállapítatott az is, hogy munkás, tanár, alkalmazott, különböző szakemberek, háziasszony, satöbbi nem különbözik az állati névadásszokásokban, ellenben a nyugdíjasoknál tapasztalni lehetett az átlagostól eltérő szokásokat. Ők inkább választottak a földrajz, történelem, a politika területéről, esetleg világcégek reklámkampányaiból, vagy a Bibliából neveket, és hanyagolták a fantázia világát.
 
Mbembának csalódást jelentett, hogy az állateledeles cég (Purina) a honlapján nem közli a kutatást, annak módszerét. Annyit azonban lehet tudni, hogy 15 év alatt 150 ezer telefonhívást fogadtak és ezekből szűrték le a poszt törzsanyagát.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr30693660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása