Olasz fórum

Olasz fórum

Ribollita (mbemba főz 1.)

2008. november 21. - mbemba

Az úgy történt, hogy D azt mondta: ,,Olaszórán készítsünk ribollitát! Közben pedig beszéljünk olaszul!”. Én pedig hajlottam arra, hogy eleget tegyek ennek a kívánságnak. Giovedi reggelén, délelőttjén pedig el is készítettük a ribollitát.

Egy remek szakácskönyvet kinyitva feszültünk neki a feladatnak: D az érdemi részét végezte az ügymenetnek, mbemba viszont manuálisan próbált aládolgozni D-nek.
 
A kályhán két edényre volt szükség: egyikben császárszalonna és korábban beáztatott fehérbab kényeztette egymást a fövő vízben, a másikban pedig ezer zöldség volt együtt sülve-főve. Ezer zöldség, annyi mint: vöröshagyma (3 db) és fokhagyma (5 gerezd), póré (mondjuk egy jó nagynak a fele), káposzta (vörös és fehér, kisebbfajták 1-1), kelkáposzta (1), zeller (2), cékla (fél), cukkini (1), meg spenót és sárgarépa, alias murok. Utóbbiak alá szükséges néha átmerni a fehérbabos alapléből, nehogy odaégjen az a sok zöldség. A taktikai utasítás 40 percet írt a zöldségek együttlétére, mi némiképp továbbhagytuk.
 
Ezután összeengedtük a két edény tartalmát, majd kábé egyharmadát összeturmixoltuk, így sűrítve be az egészet. Ezek után külön edénybe billentettük a masszát, majd alaposan megszórtuk parmezánnal és azt mondtuk: ,,Sütőbe vele!” 5 perc múlva kiszabadítottuk a katlanból az immár kész ribollitát és nekiestünk.
 
Véleményem szerint 6-7 adag jött ki belőle. Borajánlat: ami van. Csak finom legyen!
 
A ribollita (újraforralt, újrafőtt), tudtommal a hétvégi főtt kajából maradt zöldségeknek, tésztának az újrafelhasználására találták ki Toszkánában, annak idején. De több forrás is arról ír, hogy azért a ribollita név, mert az étel az elkészítés másnapján az igazi.
 

Ki kell próbálni!

Squisitissimo!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr90780624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andi 2008.11.21. 17:14:27

én meg éveken át azt hittem, h a ribollita leves...
mindig tanul újat az ember! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.21. 18:49:34

A többség levesről beszél, ír, de megnézve különböző könyvekben a képeket, vagy az olasz Wikipédiát (it.wikipedia.org/wiki/Ribollita), szerintem a mi fogalmaink szerint, inkább egy főzelékállagú kajáról van szó. A mienk biztos, hogy nem levesszerű volt:)) Lehet, hogy a zuppa di pane ezt az állagot jelenti?
Valaki odakinn kajált már ribollitát? Például Andi?

andi 2008.11.21. 21:21:37

nem, andi nem leveses :)
báááár egyszer cagliariban megesett, hogy az egyik néne olyan lelkesen beszélt rá a piacon az idényzöldségekre, hogy vettem tőle olyanokat, és a tanácsai alapján főztem belőlük levest, és az sztem jó volt (volt köze a friss fejtett babhoz, répák/hagymák/zöldfűszerek kombójához, pancettához, olívolajhoz, bele érlelt pecorino forgácsai)
babos híg ribollita-e volt? XD

www.youtube.com/watch?v=jOX0L-hIoDI

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.21. 22:35:14

Hát persze, hogy babos volt, mint a Ricse kendője. Próbáltunk cannellinót beszerezni, olyan hosszúkás, apró és fehér babot beszerezni, de nem sikerült, ehelyett volt hosszúkás, apró és fehér, és az is jó volt.
Híííííg? Olyannyira sűrű volt, hogy a kenyeres kísérőt elképzelni nem tudtuk. A kenyér ott szerepel a recepteken.
Az ízek itt annyira elválaszthatatlanok voltak, hogy csak a spenótot véltem külön érezni, meg a parmigianót.
A jútyúb nekem is (ezáltal Andinak és mindenkinek, aki szereti:)) szolgált meglepetéssel.

it.youtube.com/watch?v=lIXBuSOCXuA

Jaj, szinte elfelejtettem: Globus majonézet is tettünk rá, hogy íze legyen, annak a sok zöldségnek
süti beállítások módosítása