Olasz fórum

Olasz fórum

Maffiózó kisokos

2008. december 29. - baraonda

Nemrégiben harsogta be a tv, hogy cellájában felakasztotta magát az az olasz maffiavezér, akit éppen egy nappal azelőtt kapcsoltak le Palermóban. Az olasz rendőrök nem bízták a véletlenre, mindjárt letartóztattak majdnem 100 feltételezett „maffiavezért”… Talán éppen itt az ideje, hogy rendbe tegyünk néhány képzavart…
 
Induljunk a kályhától. Mi is a Maffia? Bűnszervezet. Amolyan gyűjtőfogalom. Ebbe a körbe tartozik a Cosa Nostra, Camorra, ’Ndrangheta, Sacra Corona Unita…  (neeem, nem a magyar filmről beszélünk) és még sokan mások…
 
A maffia a csizma sarkánál a Cosa Nostrát (mi ügyünk) jelenti. Állam az államban. Megesik, hogy egyszerre oltalmazza a fűszerboltost és azt is, aki kirabolja… Szerencsétlen palermói fűszeres pedig kétszer adózik. Egyszer Berlusconinak egyszer pedig a Cosa Nostrának. Így megy ez. Lényeg, hogy a Cosa Nostra élet-halál ura Dél-Olaszországban. Meg a szervkereskedelemé, a kábítószer-kereskedelemé, a műtárgyhamisításé és így tovább…
Az már csak hab a szicíliai tortán, hogy a Cosa Nostra legfőbb értéknek a családot tartja. Nincs lumpolás, nincs császkálás félhomályos bordélyházakba, nincs összevissza cicázás, a feleség szent dolog. Az más lapra tartozik, hogy a besúgók között gyakran akad olyan özvegy, akinek sötétkalapos, csíkosöltönyös férjura valamilyen leszámolásban költözött a túlvilágra. 
Elmondható, hogy hiába folytat széleskörű tevékenységet a Cosa Nostra, mégis viszonylag ismeretlen területen járunk, mert tagjai nem túl bőbeszédű gyerekek. Ez az a bizonyos „omertà” azaz hallgatás törvénye. Ha valaki megszegi, nos, annak nem ajánlott tartós tejet vennie, hogy ezzel az elcsépelt poénnal éljek. Az „omertà” viszont nem csak a Cosa Nostra tagjaira vonatkozik, hanem a kívülállókra is. Értsd, ha Szicíliába tévedve utcai lövöldözést látsz, lehetőleg tedd el a nagy látószögű objektíves, vadi új kamerádat, és fütyörészve menj el mellette.
 
A Camorra Szicíliától északabbra folytat ,,áldásos” tevékenységet, Campania tartományban és keletkezése valamivel hamarabbra datálódik a legdélebbi tesónál. Valaha kalózkodás volt a nem létező iparengedélyükbe írva, mára kinőtték az unalmas hajókázást. Napjainkban olyan bagatellnek tűnő ügyek is a Camorra hatáskörébe tartoznak, mint például a szemétszállítás.  Az a hír járja, hogy Nápolyban és környékén a lakosság több, mint 20 (!) százaléka valamilyen módon köthető a Camorrához. Körülbelül ugyanannyira nézi hülyének az olasz kormányt, mint a Cosa Nostra és a többiek. Hogy az olasz kormány miért „hagyja magát”, az nem ennek a posztnak a témája :) 
 
Camorrista nem lehet akárkiből. A camorrista-kezdeményt úgy hívják: picciotto. (kicsike) néhol tanurro vagy razzo a neve (a ragazzo-fiú szóból) Ha a kicsike összeszedi minden bátorságát és mondjuk egy ellenérdekű család picciottójának meglövi a bal lábát, neadj’ Isten megöli, rögtön fentebb lép a ranglétrán, picciotto di sparro lesz. A bökkenő ott van, hogy ha még a bal láb eltalálása sem jön össze, mert a picciottónak – teszem azt – remeg a keze az idegességtől… Akkor bizony a klán másik tagjával kell késpárbajoznia. (ezt úgy hívják tirata) A picciotto növendékélete több évig tart, amíg köteles hű talpnyalója lenni főnökének. Aztán ha elég ügybuzgó, elég ütemesen nyírja ki a rendszer zavaró elemeit, akkor a főnök egy szép napon beajánlja camorristának. Az egykori picciotto pedig leteszi a nagyesküt, hogy márpedig ott csesz ki a rendőrséggel ahol tud, a tolvajokat puszipajtásának fogadja, a rivális családok nőtagjait kellő alázattal rabolja el, társaihoz pedig hű marad. (na jó, egészen addig míg saját üzleti érdekeit nem bántják a többiek, de ezt csak úgy maguknak hümmögik el általában) A Camorra elterjedt a fegyintézményekben is, a rabok a belépéskor „olio per le madonna” – szent szűz olaja – címen fizetnek sarcot.
 
A ’Ndrangheta vidéki szervezetként kezdte, vezetői később költöztek a nagyvárosokba. Ugyanarra specializálódtak, mint a többiek, bár korrumpálásban kiemelkedő eredményességgel dolgoznak, így talán nem is meglepő, hogy jelenleg a ’Ndrangheta  terjeszkedik leginkább. A beavatási szeánszokon vérszerződést kötnek, és elhadarják a többieknél már emlegetett közhelyeket az összetartásról, hűségről…
 
A Sacra Corona Unitá a legfiatalabb bűnszervezet. Egy kis emberrablás, egy kis drogterjesztés, néha egy kis tűzpárbaj… Állítólag azért Sacra, mert nem gyengébb beavatási rituáléval kedveskednek az újoncoknak, minthogy kapnak 1-1 szép töviskoronát, pont mint Jézus annak idején… Rendkívül szervezett csapatról van szó, itt a legtöbb a besúgók száma. Talán azért is, mert tagjai között többen a Camorrából, Cosa Nostrából valók vagy éppen a S.C.U.-tól mennek át oda, ha tele a zacsijuk a capo-val. (capo=főnök)
 
Mivel is lehetne zárni az olasz bűnszervezetek felületes áttekintését, mint Charles „Lucky” Luciano örökérvényű aforizmájával, miszerint: „Egy illegális millió összeszedéséhez ugyanannyi ész kell, mint egy legális millióéhoz”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1845270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2008.12.29. 12:54:39

Ha ide írok ezzel most megszegtem az omertát vagy nem? :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 13:06:22

@a_tom: Ellenkezőleg, itt speciális szabályok érvényesek: ha egyszer írtál ide, akkor valóban büntetnek az omertá ellen, viszont, ha többször írsz, akkor nagyon jó lesz! Neked is!

loláb 2008.12.29. 13:14:42

Jó kis összefoglaló, gratulálok.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.29. 13:17:57

@sHelf: A mafia eredetére több elmélet van. Mint ahogy arra is, hogy mafia vagy maffia a helyes írásmód. Egyébként tényleg a Szicíliaiban volt. Az is érdekes, hogy igaz történetet dolgoz fel, csak eléggé hiroizálta Turi történetét.

@baraonda- hogy az olasz kormány miért hagyja magát, anélkül hogy aktuálpolitikát vennénk alapul vagy belekevernénk egyes politikusokat akár alaptalanul, akár kevésbé, megmagyarázható. Olaszország, mint önálló állammal rendelkező ország az 1860-as egységesítéstől létezik. Korábban Szicília folyamatos megszállás alatt áll, nem volt egy jól kiépült államhatalom. Egyes "tiszteletre méltó emberek" sikerült magukhoz ragadják a területükön az irányítást. Az olasz állam megalakulása után a kormányzat nem volt képes kikényszeríteni olyan alap dolgokat, mint mondjuk az erőszak monopóliuma:)És épp ez az, amiért a maffia nagyra tudott nőni, mert nem volt egy erős(vagy akár egy közepes kormányzat), amely szembeszállt volna vele.

Aztán az államigazgatásba történő beszivárgása(ha csak Andreottira gondolunk, vagy a '90-es években az olasz pártrendszer összeomlására), tovább bonyolítja a dolgot.

Sorry, hogy hosszú voltam, a cosa nostra a gyengém:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 13:27:59

@sHelf: Igen, hallottuk ezt, és pl nekem tetszik is, de valószínűbbnek tűnik az arab mahias (nagyzolás) szó (nem fejből írom). Fejből:))aztán hallottam toszkán szóból történő eredeztetésre is, ott mizériát jelentett a mafia, vagy vajmi hasonlót. Az egység létrejöttével érkezett volna Szicíliába a szó. Nem teljesen ide tartozik, de... a mafiózó eleinte derék embert jelentett.

terran 2008.12.29. 13:30:14

hú ez érdekes volt.
kösz!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 13:37:29

@Bányapeat: az előbb elírtam én is a kommentemben:))
magyarul: maffia, olaszul: mafia

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.29. 13:49:04

Egy kis kiegészítés.

A Ndrangheta klasszikusan calabriai szervezet, bár az érdekszférájuk ma már sokkal tágabb. A Camorra tudtommal a legkevésbé hierarchikus, leginkább balhés szervezet, a klánok közti leszámolás itt a leggyakoribb.

Szemétszállítás.

A sajtóban néha pontatlanul hozzák le a működését.
Először is, Rómától délre nem létezik a mi fogalmaink szerinti szemétszállítás. A házakban, de a társasházakban sincs szemetes, mindenki utcai konténerekbe hordja a napi, heti outputot (best: BMW Z7 cabrio anyósüléséről kihajított napiszemét)
A szemétszállítás költségei tehát jelentősen alacsonyabbak, a díjak nem feltétlenül. Ehhez jön a szemétmegsemmisítés technikája, ami általában teherhajókra pakolva északnémet hulladékégetőkben valósul meg. Erre jön a legnagyobb támogatás, hiszen zöld. :D

A hulladékbizniszt a Ndrangheta és a Camorra is tolja, csak az utóbbin belül a szokásos klánharcok miatt olykor a szutyok hajóztatása is bizonytalanná válik, ez rendszeres, csak tavaly tovább húzodott a patthelyzet a szokásosnál.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.29. 13:51:01

@mbemba: Nem csak ezért:) Az írásmódja attól is függ, honnan eredeztetik a kialakulását. A sHelf által említett francia ellenes jelszó, amit valójában tévesen írt le a kedves Kollega, mert nem Morte Alla Francia Italia Anela, hanem Morte Ai Francesi, Indipendenza Anela, azaz a függetlenség. Egy igazi szicíliai ma sem tartja magát olasznak:)

Aztán van egy másik elmélet, mely szerint a szicíliai vecsernye abból indult, hogy megerőszakoltak a franciák egy szicíliai lányt, akinek az anyja felindultságból a ma-ffia, ma-ffia szavakat kiáltozta, a "mia figlia" (a lányom) szavakat összemosva.

Én nem a nagyzolás szót azonban teljesen elvetném a mafia eredetével kapcsolatban. Inkább jelentett olyan egy olyan büszke embert, aki kikényszerítette a tiszteletet, és nem hagyta hogy uralkodjanak fölötte.

Kökény6 2008.12.29. 13:51:30

a mafia szó héberül meg pékséget jelent, a laof=sütni igéből eredeztetve.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.29. 13:56:30

"Én nem a nagyzolás szót azonban..." Természetesen a nem szó nélkül, csak átírtam a mondatot, aztán ezt benne fejeltettem:)

terran 2008.12.29. 13:56:44

@Kökény6:
muhaha cionista maffiózók, világuralomra törés, összeesküvés!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 14:01:07

@Bányapeat: Nem csak a békesség kedvéért: annak ellenére, hogy én az utolsót gondolom helyesnek, nem gondolom, hogy annak idején - nem tudom mikor:)) - nagyzoló lett volna a maffiozó. Ellenkezőleg, pont úgy gondolom, mint te, vagyis büszke, derék ember lehtett, aki nem hagyta, hogy uralkodjanak felette, felettük.

bazalttufa: ha jól emlékszem a pár hónapja történt németországi (valamelyik Hansában) gyilkolászásban is a ndrangheta volt a ludas.

andfod 2008.12.29. 14:01:42

Camorra kapcsán külön posztot érdemlő téma lehetne még az elmúlt évek olasz sikerkönyve, Gomorra címen, ami a Nápoly környéki bűnszövetkezet működési mechanizmusát tárgyalja, esettanulmányokkal bőven megfűszerezve, gazdasági érdekszférákat boncolgatva. Film, színdarab is készült belőle, előbbi jelentős díjakat söpört be, és Olaszországot képviseli az Oscar-díjért folyó versengésben: www.origo.hu/filmklub/20081207-a-napolyi-maffia-mindent-vitt-europai-filmdij-gomorra-kristin.html
A szerzőt a maffia azóta is üldözi, hiába áll rendőri védelem alatt, az ország elhagyását fontolgatja.
mbemba, ha látta/olvasta, írjon már róla ;)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.12.29. 14:02:58

Bányapeat:

"nem volt egy erős(vagy akár egy közepes kormányzat), amely szembeszállt volna vele"

Javíts ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy pontosan egy ilyen kormányzat volt a húszas évektől kezdve... A háború vége felé viszont pont az USA-nak állt érdekében, hogy a maffiát ("szabadságharcosokat") támogassa.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.29. 14:06:13

mbemba

Igen. Két éve valami szokásos családi ok miatt egymásnak esett két ndrangheta család, aztán egy évig kölcsönösen irtották egymást. Előtte viszont jó ideig béke volt Calabriában.

ui: Az egyik calabriai vendéglátóm most épp sitten ül a fenti balhé miatt. :D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 14:08:41

@andfod: hónapokkal zelőtt jelent meg poszt Savianoról :))) olaszforum.blog.hu/2008/10/17/menekulnie_kell_a_gomorra_szerzojenek
mbemba nem olvasta, mbemba csak Tündér Lalát olvas:))
Ha valaki elolvassa és posztot ír róla, fórumot kap: olaszforumot

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 14:11:24

@bazalttufa: egyik calabriai vendéglátóm most épp sitten ül a fenti balhé miatt. :D

God save bazalttufa az ilyen vendéglátoktól. Tényleg?
Amúgy Kalábriában találkoztál valamiképp a maffia-jelenséggel?

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.29. 14:24:10

ööö

Az egyik klánvezér vendége voltam 20 másik magyar diák társaságában (az egyik beszállítójának barátnője magyar volt, csak ezért). Kurva jó fej volt egyébként, kedvesen fogadott, kajával, piával egy elég brutális luxusvilla-komplexumban (a villa név önmagában megalázó lenne arra a helyre).

Tkp elég meseszerű, de megtörtént. :D

Tudnék vicceseket mesélni a helyi kommunisták és a maffiózók együttéléséről is. Csajozni, piálni gond nélkül tudnak együtt, nem veszik a szívükre a hinterlandot.

andfod 2008.12.29. 14:25:36

@ mbemba: most lebuktam, h nem olvasom _elég_ figyelmesen a blogot :D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 14:34:46

@bazalttufa: Nyilván, az említett együttélés leírásának helyet biztosít az olaszfórum egy poszt formájában!

A Gomorráról más ís írt: theitalianjob.hu/archives/2008/10/20/gomorra/

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.29. 14:35:32

:D

Kössz! Nem ígérem biztosra, de igyekszem valami érdekeset összehozni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 14:41:30

@bazalttufa: Ahogy gondolod. Holnap, öt hét múlva, bármikor! :))

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.29. 14:59:27

@mbemba: Miért ne lenne békesség? :)

@Fue: A Mussolini-rezsim alatt Cesaro Mori, a híres-hírhedt vasprefektus ( nem összekeveredő Gergényivel:) ) majdnem felszámolta teljes egészében a maffiát. A demokratikus játékszabályokat a szőnyeg alá seperte(mindenki, aki csak gyanús volt, internálás, börtön; nem kell tanúskodni- így megfélemlíteni sem lehetett, aki "köpött", mert nem tudták, ki az. persze kurva sok ártatlant is ezért elítéltek, na meg az ellenzéket, de ez más kérdés).

Azt, hogy a háború alatt a maffia mennyire segítette az amerikai partraszállást, rengeteg legenda övezi. Ott van pl Lucy Luciano esete. Nos, róla szinte egész biztosan elmondható, hogy legenda. Azonban volt egy Don Calo nevű férfi(aki a Szicíliaiban a nagy Don), és ő valóban segítette oly módon a partraszállást, mint ahogy a regényben is írja Puzo. Persze ott sokkal nagyobb hatalmat írt neki, mint a valóságban volt. Az usa és a brit titkosszolgák pedig tudták, hogy kik az új pajtások. Itt viszont az az érdekesség, hogy a maffia abban reménykedett, hogy sikerül elszakadni Olaszországtól és Szicília önálló államá válik. Ehhez pedig Amerika támogatását akarta megnyerni. De aztán végül a kerdemekkel összeborultak, és elvetették ezt az egészet

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 15:18:26

@Bányapeat: Mori neve nem mondott sokat nekem. Olvasgatok majd róla. A szövetségesek a maffiozóktól alighanem leginkább a helyismeretet igényelték, gondolva itt a helyi társadalom ismeretere is.
Az olvasottságot látva holnap-holnapután megpróbálok egy másik maffia-poszttal kirukkolni!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.29. 15:42:12

@mbemba: Morival kapcsolatban: lemil.blog.hu/2008/04/30/rendvedelem_cesare_mori

A helyismeret és a helyi társadalom ismerete szvsz nem olyan számottevő, hogy azért a maffiával szövetkezzen. Sokkal inkább a befolyás és a meggyőződés, hogy a maffia emberei képesek lesznek stabilizálni a felszabadított területeket. Nem lesznek fosztogatások, stb. Ez a legfontosabb. A maffiának volt a legnagyobb érdeke a fasizmus felszámolása, hiszen a létét fenyegette, ezt tudták a szövetségesek is.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.12.29. 15:48:54

Helló,

Moriról a lemil.blog.hu-n van valahol írás, ha érdekel.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 15:52:14

@Bányapeat: Köszi a Mori posztot! Hami megelőztek:))

popp · http://koncertblog.com/ 2008.12.29. 16:47:42

jajaja, erről a témáról: még, még, még! Érdekes poszt, még érdekesebb hozzászólások: bravo!

baraonda · baraonda.blog.hu 2008.12.29. 17:53:31

Szégyellem magam, hogy írkálok mindenfélét összevissza, jönnek a kommentek, aztán jól magára hagyom a blogot, de szerencsére a blog házigazdája, mbemba itt volt, válaszolt helyettem is, én sem tudtam volna jobban. :o) Cserébe mindenkinek ajánlok egy igen jó filmet, ami Giuseppe Puglisi meggyilkolásáról szól. A palermói maffia ölte meg, mert Puglisi próbálta a gyerekeket a törvény tiszteletére "átnevelni". A film címe: Alla luce del sole, a főszereplő Luca Zingaretti. Az egyik legjobb "maffiatörténet" amit láttam, már csak azért is, mert megtörtént eseményen alapul.

Jobbos Bobby 2008.12.30. 11:35:21

Szakirodalom:
Paul Lunde: Titokzatos alvilág, Aréna 2000 Kiadó, Budapest 2005.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.30. 11:40:17

@Jobbos Bobby: Nem szakirodalom: Foci olasz módra, Napkút, Alexandra:))))

don rooster · http://mindennapieletunk.blog.hu 2008.12.30. 14:04:14

A beavatásban van valami igazság, de nem minden maffiózó lövöldözésekből kerül a csúcsra, van aki csak műtárgyakkal

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.30. 16:24:55

Ha már szakirodalom: John Dickie- Cosa Nostra

banyapeat.blog.hu/2008/04/30/cosa_nostra_2_0

Nem önreklám, tényleg:)

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2009.06.12. 22:20:43

Ha egyszer ráérek, majd elmesélem... ;-) ;-P
süti beállítások módosítása