Olasz fórum

Olasz fórum

Menekülnie kell a Gomorra szerzőjének

2008. október 17. - mbemba

Roberto Saviano, a Gomorra című könyv szerzője elhagyja Olaszországot. ,,Elhagyom Olaszországot, élni akarok! Egy házat akarok, szerelmes akarok lenni, meg akarok inni egy sört a szabadban!” Döntéséről honlapján is ír.

 A maffia üldözöttje, Roberto Saviano
A fiatal író a Repubblicának elmondta, hogy mivel nem érzi biztonságban magát, ezért elhagyja az országot. A ,,nem érzi magát biztonságban” ebben az esetben nem egy közhelyszerű fordulat: egy pentito, vagyis egy vádalkut kötött bűnöző, arról beszélt, hogy tud egy olyan leszámolási tervről, melynek célpontja Roberto Saviano. A Nápolyban született szerző a rengeteg fenyegetés miatt, immár két éve él nagyon szigorú védőőrizet alatt.
 
A Gomorra, 2006-ban jelent meg, óriási sikert aratott. Aki ismertetőt szeretne olvasni róla az kattintson, míg kéket lát. Az talán közismert, hogy az említett könyvben, a camorra ügyes és bajos dolgairól ír Saviano, kinek írása 33 országban jelent meg. Igen, itthon is! A könyvre vonatkozó adat még, hogy Olaszország-szerte 2008 januárjáig 1 millió 200 ezer példány kelt el belőle. Aztán filmet is forgattak a könyvből, mely film Cannes-ban díjat nyert és már azt is tudni, hogy 2009-ben Itália ezzel a filmmel próbál meg sikert elérni.
 
Visszatérve az eredeti hírhez: a nápolyi ügyészség nyomoz a fenyegetés ügyében. A nyomozás vezetője szerint sokkal konkrétabb fenyegetések érik, például a Casertában dolgozó rendőröket, legfőképpen azokat, akik az utcán dolgoznak: ,,Ezek a bűnözők, egy ellenőrzés idején, ha veszélyben érzik magukat, kétség ne férjen hozzá, hogy lőnek.”
 
A Savianót érő fenyegetésről, érdekes módon, a már említett pentito, annak ellenére tudomást szerzett, hogy már évek óta átállt a hatóságok oldalára.
 
Amint a fiatal, 79-es születésű író bejelentette, hogy elhagyja a Félszigetet, rengetegen üzentek, illetve mondták el a magukét a hírrel kapcsolatban. A kollégák között volt ilyen vélemény is, olyan is, vagyis: volt, aki egyetértett a döntéssel, és azt mondta, hogy az ország nem érdemli meg őt – mármint az írót –, de az idézettek között a többség megértette a döntést, talán azért, mert ismerik a körülményeket és reálisan fel tudták, tudják mérni a Savianóra leselkedő veszélyt. A politikusok, függetlenül, hogy melyik oldalhoz tartoznak, kinyilvánították, hogy mennyire kell garantálni az olyan emberek biztonságát, akik az ország bajait feltárják és bemutatják és azt is mondták, hogy ők mellette vannak.
 
Friss hír, hogy öt vádalkus a bíróság előtt vallotta, hogy egy államtitkár, nevezetesen Nicola Cosentino a rendelkezésükre, vagyis a camorra rendelkezésére állt.
 
Szakszervezetek tervezik, hogy egyperces munkahelyi csenddel fejezik ki szolidaritásukat ,,Saviano és mindenki más mellett, aki a szervezett bűnözés ellen küzd.”
 
A Gomorra szerzőjének édesapja ezt mondta: ,,Fiam, csináld tovább! Ne hagyd el Olaszországot!”

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr35718242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása