Olasz fórum

Olasz fórum

Vendéglő a Mocskos Szájhoz (videókkal)

2009. február 12. - baraonda

Rómában, a Trastevere negyedben van egy étterem  Da Cencio - La Parolaccia a neve , ahol a vendégnek soha nincs igaza

Egy étterem, ahol mindenki ugyanazt a menüt kapja enni. Egy étterem, ahol a pincér éppen csak a fejedre nem önti az ételt, de ezen kívül válogatott sértésekkel fűszerez minden egyes fogást mikor az asztalodhoz lép. A minimum beszólást, a „zabálj vagy menj haza” rikkantást fel sem veszik a vendégek, ez a leggyengébbek közé tartozik… És a nép, az istenadta, szót fogad. „Zabálják” a helyet. Asztalt kapni foglalás nélkül lehetetlen. Itt senkit nem zavar, ha „stronzo” –ként (seggfej) köszöntik, és azt vágják a képébe, hogy randa, mint a bűn… Este 9 körül indul a banzáj, a pincérek a folyamatos sértegetés, káromkodás mellett olykor dalra fakadnak és úgy szórakoztatják a vendégeket.
 
A konyhája római, a vendégei szerencsésebb esetben nem túl sértődékeny olaszok vagy olaszul jól beszélő külföldi turisták.
 
Da Cencio - La Parolaccia (A Rongyhoz - A Káromkodás): egy ének, egy szöveg

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr21937739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.12. 15:14:23

Magyar fórumozókat és blog kommentelőket kéne odavinni egy tolmács kíséretében, akik ártatlan szurka-piszkákat a lelkükre vesznek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.02.12. 15:38:01

Ehhhh, Transtebere.... iszonyat jó hely, állítólag egész Rómában itt főznek a legjobban, legtradicionálisabban. Nekem nagyon bejött. Omladozó környék, egyébként, kicsit hasonlít a budapesti VI., VII. kerületi romos részekhez, de csak állagában.

Az ételek elképesztően finomak - aki magyar vendéglátáshoz van szokva, csak kapkodja a fejét. Gyors a kiszolgálás, de megadják a módját a jó vacsorának. A "meglio" (a fél liter vörösbor) alap minden vacsorához.

Utálom leírni, de alig várom, hogy visszakeveredjek oda, és megint végigkóstolhassam a helyi kajákat. Csak ezért megér egy utazást.

A sok kaját kövek nézegetése közben lehet lesétálni. Roma pass-t vegyetek, 3 napos bérlet mindenre + 2 db ingyen múzeum (kivéve Vatikán, de azt nem érdemes megnézni). Ha a Vérfarkas tart misét a főtéren, jókat lehet nevetni a minden mondata után éljenző, kis zászlókat lengető dinnyéken. Vérfarkasos rózsafüzér nélkül ne gyertek haza.

Egyetlen hátulütője a helynek, hogy hazaérkezés után kb. 3-4 hét újra megszokni a hazai éttermek által felszolgált fekáliát.

Calogero 2009.02.12. 15:47:04

@RAMBO: a Trastevere Nekem is a legek legje, ülni este a tér közepén, közben hallgatni ahogy gitároznak melletted, vagy épp a néppel együtt szídni a Laziót :-) a kajáról nem is beszélve. Egyetlen egy olyan olasz éttermet sem találtam még itthon, ami a legrosszabb kinti konyha ízeinek akár halvány másolata is lehetne. Megoldás; vagy ott kell élni, vagy as often as you can ki kell menni. daje Roma!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 15:50:10

@RAMBO: Első felével teljesen egyetértünk, de a második felével nagyon nem. Olvashatnak olyanok is, akiket sért a második fele (szóval, ne írjunk ilyeneket!!). Az utolsó rész pedig egyszerűen nem igaz! Te is tudod!
Egyébként, irány TRASTEVERE!!

Calogero 2009.02.12. 16:14:11

@mbemba: Ne légy ilyen szigorú, jó olasz kajákban tényleg hiány van itthon, gondolom az alapanyognak nem tesz jót a hűtés, utaztatás, stb. de az igaz, hogy a magyar ízek mindent pótolnak, nem véletlenül imádják annyira ők is a kajáinkat :-)

Calogero 2009.02.12. 16:14:51

alapanyagoknak - bocs

pipistrello 2009.02.12. 16:19:52

@Calogero: bár kevés hozzám hasonlóan radikális olasz gasztronómiapárti egyént ismerek, azért létezik jó olasz étterem idehaza is. És valószínűleg kint is van rosszabb fajta is. Például Rómában marhahúst csak a legvérmesebb romanaccio-k esznek:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 16:21:15

@Calogero: A megjegyzés a magyar éttermekre - nem az itteni olasz kajákra - vonatkozott. Az pedig tényleg nem igaz, hogy itthon nincsenek nagyon jó helyek!

pipistrello 2009.02.12. 16:22:01

ja igen annyira imádják a kajánkat, hogy a legtoleránsabb olasz is már a 3. napon (lehet, hogy 2.) gyilkolna egy pasta-ért.:)

pipistrello 2009.02.12. 16:25:33

viszont az való igaz, hogy az átlag magyar(os) étterem olasz viszonylatban nem élne meg, ember be nem tenné a lábát oda.

Calogero 2009.02.12. 16:25:46

@pipistrello: nekem nem ez a tapasztalatom, de ezen biztos nem fogunk összeveszni. A barátaim például megőrülnek a gulyáslevesért, a pörköltért, meg a magyar szalámikért. Volt is egy olasz reklám anno, ami valami szalámit reklámozott és az volt a mottója, hogy van olyan jó, mint egy magyar :-)

pipistrello 2009.02.12. 16:28:30

volt egy nagyon jó riport kb. fél éve a RadioCafén egy bizonyos Herceg Zoltán gasztomenedzserrel, aki olasz Michelin csillagos helyeken tanulta ki a mesterséget. Nagyon jókat mondott az olasz szakácsok és az alapanyagok viszonyáról.

pipistrello 2009.02.12. 16:31:36

nem azt mondom, hogy az olaszoknak nem tetszik néhány jó magyar étel, de szerintem túl finnyásak ők ahhoz, hogy általában véve a "magyar konyhát" szeressék.

pipistrello 2009.02.12. 16:35:33

Persze, amikor néhány olasz ismerősöm kritizálja a főztjeinket, akkor mint az anyatigris védem a kelkáposzta főzeléket is, de az igazat megvallva, ha választhatnék, akkor sertéspörkölt és spaghetti alle vongole között (akár egy életre), akkor nem sokat vacillálnék.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 16:38:52

@pipistrello: @Calogero:
édesanyám töltött káposztája után az olasz haverok csak úgy ájuldoztak és utána évekig írták levelekben, hogy...
Nagyokat kuncogtak azon, hogy hogy lehet nem tengeri halból bármit is készíteni. Aztán a halászlé után csak annyit mondtak: őőőő, nem a halak miatt jó, hanem a papriika, a magyar paprika aaaaaz igen.

Kobaljov 2009.02.12. 17:35:29

Karinthy Ferencnek van egy Parolaccia című elbeszélése, ha jól tudom az éppen egy ilyen helyről szól (múlt vasárnap reggel a Kabarématinében a Kossuthon volt róla szó, úgy rémlik)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 17:57:16

@Kobaljov: Tehát nem csak aput kell olvasni:))
Nem ismerem az elbeszélést.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.12. 18:30:39

Tudnám, hogy mi ebben az extra?

Magyarországon minden étterem ilyen. A pincérek káromkodnak, szarba sem vesznek, a szakács beleturházik, belehamuzik a kajába. A végén pedig még a nap-föld távolságot is hozzáadják a számlához, Ja és ha már elég részegek a felszolgálók még dalra is fakadnak.

Ez nálunk az alap. Haha, a hülye olaszok meg azt hitték, hogy kitaláltak valami újat. Ugyan....

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 18:32:32

@Skulo: Szakadatlanul mondom: itthon lehet jól enni!:))

pipistrello 2009.02.12. 20:41:57

@mbemba: persze, így van!
Nekem is van egy barátom, aki 3 évig nálunk lakott, és természetesen rendesen kajálta azt amit anyukám főzőtt, természetesen kellett hozzá a főzőtudomány is. Neki is megvoltak a kedvencei, pl. Jókai bableves krumplispogácsával, meg hát apukám halászleve, aki maga fogta bele a halat, mindenfélét. De sokszor feltette a kezét, hogy köszöni, de ma inkább kihagyná, mert ez neki már sok.
Míg például nekem, kb. a halas polentán, meg a vajbabos krumplin kívül bármi jöhet, szinte feltétel nélkül. Ja meg a csirke cuccok kint minősíthetetlenek a hazaihoz képest.
Amikor először meglátták anyukám rántott csirkecombját nem hittek a szemüknek, mert azt hitték ilyen csak képeken van:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 21:45:45

@pipistrello: halas polenta? Valahogy nem jutott eszembe, pedig puliszkazabáló vagyok. A polenta köretként szolgál a halhoz, ugyí? Sok kis hal? Egy nagy? Fejjel, meg mindennel? :))

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.02.12. 22:01:22

@mbemba: amit mondtam, azt úgy értettem, hogy odakinn nagyjából minden étterem legalább olyan szinten dolgozik, mint a hazai éttermek felső 10%-a.

Nem a magyar kaják rosszak (pláne nem az anyukák főztje) hanem az szar, amit eléd raknak egy átlagos helyen. Itt nem a hazai olasz éttermekre gondolok, hanem pl. egy olyan helyre, ahová munkaidőben ki tudsz ugrani. Egészségtelen, szar alapanyagokból készített, szar ételeket raknak eléd. Az V. kerületben, "a belváros szívében" melózom, és vagy nyavajás lehúzóhelyek, vagy retkes, színvonalatalan moslékot gyártó kajáldák vannak csak a környéken. Amikor Rómából hazajöttem, TÉNYLEG nem tudtam 3 hétig bemenni egy magyar étterembe sem.

Itt írtam erről:
szolo.blogspot.com/2008/11/vino-della-casa.html

A vérfarkasról meg ennyit: imagecache2.allposters.com/images/pic/PGM/PAP03~Pope-Benedict-XVI-Posters.jpg

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 22:15:05

szar, vérfarkas, fekália, retkes,... miért kellenek ezek? A posztoddal végtelenül egyetértek, s könnyen lehet a kommented első mondatával is (sajnos, Rómához nem volt annyi szerencsém mint neked).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.02.12. 23:10:31

Beleolvastam jobban a blogodba, a vatikáni postod után értem, mi a kifogásod a vérfarkas megjelöléssel.

Javaslom, egyszer ballagj el a vatikáni múzeumba, nézd meg azt az elképesztő pazarló felesleges gazdagságot, és utána vesd ezt össze Krisztus tanaival (öklömnyi rubint a pápai tiarán, karvastagságú aranykeresztek). Gyere ki a múzeumból (ami a Bazilikában van) az AJÁNDÉKBOLTON ÁT - honnan is seprűzte ki Jézus a kufárokat? Én jártam ott, és meglehetősen elhidegültem az élmény hatására az egyháztól (nem Istentől). A kereszténység egyik legszentebb helye a rongyrázásról szól.

Arra viszont nem tudtam rájönni, hogy mi a bajod a "szar kaja" kitétellel.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 23:23:51

@RAMBO: mikor a Giubileo évében voltam Olaszországban, akkor teljesen hasonlókat éreztem a kufárok, butaság, pénzszórás és üzletelés kapcsán. Andrea barátomnak pedig azt mondtam én is, hogy szétvernék az üzletelük portékáin, ha bátrabb lennék. Nem voltam az. Most sem vagyok.
A vatikáni múzeumokban járkálva nem volt ez az érzésem.
A szar kajával összességében nincs bajom - mámint írásban :) -, azt némiképp figyelmetlenül tettem a sorba.
Hozzáteszem, nem a Giubileóért voltam akkor arrafelé.:))
süti beállítások módosítása