Olasz fórum

Olasz fórum

Amikor Siena legyőzte Firenzét (Montaperti csata, 1260)

2009. március 24. - mbemba

Mikor a hétvégi Firenze-Siena meccs eredményét beírtam, akkor ugrott be a gondolat, hogy nem ez az első alkalom, hogy firenzeiek és sienaiak összemérik erejüket. Komoly meccs volt az is, amelyiket 1260-ban rendeztek a derék toszkánok. A helyszín Montaperti volt.

A firenzeieket a guelfek vezették, a sieniakat a másik párt a ghibellinek. A csatát máig úgy emlegetik, mint a legnagyobb sienai diadalt. Az esemény máig közszájon forog, mai napig megünneplik, mikor évente kivonulnak szeptember 4-én a Siena közelében lévő domboldalba és hatalmas énekléssel és zabálással tort ülnek a nagy-nagy csata helyszínén, a gyönyörű lankán. Az eseménynek ezernyi támogatója van és még több résztvevője. Érdemes rákukkantani ebből a szempontból is az esemény honlapjára.
 
De mi is történt, akkor sok évszázada? A városok közötti rivalizálás régóta dúlt, Firenze gazdag kereskedőváros volt, Siena pedig úgyszintén, ráadásul rengeteg hasznot húzott a Rómába zarándoklók egyik fontos állomáshelyeként. A ma kisebbik város (Siena) vágyairól beszélnek a Dóm tervezett méretei is. A vetélkedés eme pontján köttetett egy megegyezés, mely szerint Siena nem fogad be Firenzéből száműzött ghibellineket. Ezt a megegyezést, ha minden igaz megszegték a sienaiak, amit a firenzeiek nem hagytak annyiban és felvonultak.
 
A csata helyszíne Montaperti volt. A két oldalon nem egyenlő felek álltak szemben: az olasz wikipédia szerint 18 ezer gyalogos és 1800 lovas küzdött a sienaiak becsületéért, a jövendőbeli vesztes viszont 30 ezer gyalogossal és 3000 lovassal küzdött a győzelemért. A vereség hatalmas volt: 10 ezren haltak meg a firenzeiek közül és még több fogoly bánta, hogy hadba vonult.
 
A helyszínen lévő emlékhely
 
A csata emléke valószínűleg így is, úgy is fennmarad, azonban valószínű, hogy az emlékmegőrzés sikerének fontos tényezője, hogy Dante (a híres csata után 5 évvel született) az Isteni Színjátékban is emlegeti a battagliát, mégpedig a firenzei Bocca degli Abati kapcsán. 1260 szeptemberében a nevezett, árulóként a sienaiak oldalán harcolt, mitöbb ő volt az, aki a csata sorsát megfordította, amikor levágta az ellenség zászlóvivőjének kezét. Ez volt a pillanat, ami után a sienaiak felülkerekedtek és az Arnia folyó firenzei vértől lett vörös. Dante a malvagio traditorral (aljas árulóval) természetesen a pokolban találkozik és kicsit sem kíméletes vele.
 
Che hai, tu Bocca?
Non ti basta sonar con le mascelle,
se tu non latri? Qual diavol ti tocca?
 
,,Mi bajod te, Bocca?
Ugatsz? Nem elég, hogy fogat csikorgatsz?
Mi ördög lelt már?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr911020787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banyanyanya 2009.03.24. 19:13:08

De jó erről újra olvasni... :) még anno az egyetemen olvasgattuk a mindenféle korabeli költők szinte érhetetlen verseit erről a csatáról mert ez olyan híres volt. Köszönöm, hogy eszembe juttattátok... :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.03.24. 19:39:31

" 18 ezer gyalogos és 1800 lovas küzdött a sienaiak becsületéért, a jövendőbeli vesztes viszont 30 ezer gyalogossal és 3000 lovassal "

Tehát kb 50.000 ember küzdöt.. Nyilván túlzás, akkoriban Firenzének volt összesen ennyi lakosa, Siennának meg kevesebb.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.24. 22:23:57

@Sigismundus: Sajnálom, hogy csak most olvasom a kommenteket, de csak most értem haza Én úgy emlékszem, hogy a fénykorban Qauttrocento, Cinquecentóban 100 ezer volt a lakosok száma, és most néztem meg Firenze rövid történetében, hogy a Dudzsento második felében 80 ezerre teszik a számot.
Meg hát tudtommal egy csomó-csomó zsoldos harcolt.

@banyanyanya: Nekem nem az egyetemről, hanem kinti (sienai) matricákról maradt meg. :))
Gyertek máskor is!:)

Calogero 2009.03.24. 23:15:14

Ígéretesnek tűnik nagyon a honlap alapján ez a megemlékezés, voltál esetleg ilyenen már valamikor?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.24. 23:47:00

@Calogero: Ilyesminek nevezhető, talán a perdonanza-nap, -ünnepség. De az inkább felvonulás. Ott beöltözve, szerkóba mászkáltam, masíroztam, mint zászlós. Meg volt lakoma is.:)) Sienában pedig a Palión. Ott csak, mint egy hónapig ott csatangoló. Mindkettőről van poszt, mégha nem is személyes.
Ha konkrétan erre gondoltál, vagy csatához kötődőre, olyanon nem voltam.:(

Romanista 2009.03.25. 10:52:06

Hétvégén is ez kellett volna legyen az eredmény....
egyébként jó cikk és jó kis tipp is.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.03.26. 07:44:33

@mbemba: Mbemba, csak azért írtam amit írtam, mert történelmet valamennyire ismerőként tudom hogy korabeli krónikások tolla bizony néha vastagon fogott, ha hadseregekről volt szó.:-)

No meg, abban a korban néhány ezer fős sereg már nagynak számított.

De ha mai kutatások állítják az 50000 főt, akkor elfogadom.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.26. 08:05:43

@Sigismundus: persze, persze. Én csak azt akartam jelezni, hogy nem nagyon elrugaszkodott. Talán! :)

Ez már csak így van, a csaták - legyenek kisebbek, vagy nagyobbak - résztvevőinek száma többnyire túlbecsült. Ez így logikus a győztes (sokakat győztünk le) és a vesztes oldalról (az ellenség óriási volt) is.
süti beállítások módosítása