Olasz fórum

Olasz fórum

A moral suasion kevés, hatalom is kell

2009. március 30. - mbemba

Hétvégén egyesült két párt és létrejött a Partito della Libertà (Szabadság Népe). Az elnök Silvio Berlusconi.

A cél az, hogy a jobbközép összpontosítsa erejét és a nagy olasz betegség a szétaprózottság kisebb legyen. Berlusconi, aki egy 1 órás beszédet (volt, aki 91 percet említett – mindenképp kevesebb volt, mint Castro átlaga) rittyentett a hatezres hallgatóság elé. A Cavaliere megemlítette azt is, hogy így már 44 százaléka van a jobbközépnek. Ne feledjük, hogy a kormányban ott van a Liga is, vagyis további százalékok vannak a jobboldalon.
 
Berlusconi eddig a Forza Italia vezetője volt, róla sok mindent tudunk – és még többet nem – a másik fele az új pártnak az Alleanza Nazionale, vagyis a Gianfranco Fini által vezetett tömörülés (a pozíciók elosztása százalékban kifejezve: 70-30 a Forza Italia javára). Finit itthon és máshol is gyakran ilyen és olyan fasisztaként emlegetnek. Tény: bő-bő tíz éve mondott olyanokat, hogy Mussolini igenis nagy volt államférfiként, ritkábban idézik, hogy azóta már Izraelben is elmondta, hogy a XX. század legnagyobb fenéje volt a fasizmus (a fascismo szót használta).
 
Egyébként pedig két-három éve Berlusconi maga mondta, hogy Finit utódjának szeretné. Talán pont ezért jegyzik meg többen, hogy vasárnap nem volt ott a nagygyűlésen. Mindenki erősködött, hogy ennek semmi különös oka nincs.
 
Berlusconi a beszédében mondott olyanokat, hogy az ellenzék már az országnak az ellenzéke és hogy ott mindenki nagyon pártos, de legfőképp maradi. Ami tény, a nem kormányon lévők bajban vannak: volt két választás is az utóbbi hónapokban (Szardínián és Firenzében) mindkettőn buktak és azóta Walter Veltroni, az addigi ellenzéki első ember azt mondta, hogy jöjjön más. És úgy igazából nem akar az a valaki jönni.
 
Aztán Berlusconi beszédében szóba kerültek a nők (kevesebb a vezető közöttük és kevesebbet is keresnek. Ez nem jó, kell tenni ellene), a föderalizmus (az nem egy ajándék Bossinak, az nem értük van, az mindenkinek jó lesz), az egyetemek (135 ezer szegényebb sorú diáknak lesz komoly ösztöndíja).
 
Ami még fontos lenne nagyon Berlusconinak: a miniszterelnöknek nagyobb ereje legyen! ,,Én csak kiadom a minisztertanács napirendjét és a moral suasion (persuasione=meggyőzés) erejével próbálok hatni (készül a poszt az idegen szavakról az olasz nyelvben:). Az országnak kormányozhatóságra van szüksége!”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr151033852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.30. 16:26:24

Megmondom őszintén, hogy nekem nagyon nem jön be ez az Európa jórészén előrenyomuló populista-jobbos irány, de politikáról csak bor mellett ;-). Fini persze, hogy próbál szalonképessé válni, ha az EU-s Olaszországban tényeleg Berlusconi utódjává válna, akkor muszáj volt megtennie a fasizmust tagadó kijelenetését. Politikusról lévén szó viszont nem tudhatjuk, hogy melyik kijelentését gopndolja komolyan. De lehet, hogy x és egyiket sem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.30. 23:23:22

@popp: Vártam hátha valaki még elmondja a magáét.:)) Én úgy fordítanám meg, hogy nekem nagyon nem jött be a piac mindent megold és csak a magán a jó, az állam rossz gazda irány. Szeretném, ha az állam kevésbé venné figyelembe a multik, meg a bankok érdekeit, inkább törődne a hazaiakkal: kicsikkel és még kisebbekkel. Finiről sokat nem tudok, de úgy gondolom, ha Napolitanótól elfogadjuk, hogy már nem a szovjetekkel van, akkor Finitől is el kell fogadjuk, hogy másképp látja már (Napolitanótól elfogadtam).

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.31. 12:14:58

Van igazad, de ez a jobbos populista irány veszélyes szerintem. Igen, a tőkét lehet és kell is korlátozni, de nem szabad, hogy ezzel párhuzamosan, illetve arra hivatkozva a szabadságjogokat is korlátozzák. Ilyen korlátozó hajlamokat meg látok a Berlusconi-féle brigádban. Nekem jobban tetszene, ha szociáldemokrácia találna vissza önmagához.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.31. 12:42:27

@popp: Elvonatkoztatva Olaszországtól, írtam, amit írtam.
Vannak országok, ahol, aki hirdette a nagy szabadságot, a szólás- és mindenféle szabadságjogok határtalanságát, az kezdte a szabadságjogok korlátozását.
A szociáldemokráciának pedig csak szurkolni lehet!:)) De inkább ne legyen, csak olyanok ne emeljék magasba, akik nem érdemlik meg!

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.04.01. 08:36:55

Veltroni egyébként mit csinál, mióta lemondott? Ő elég régóta politikus már, vagy?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.01. 12:12:28

@cpandacsoki: Igen, ő volt kitalálva Berlusconi ellen, mert sikeres volt Róma polgármesterekén. Ebben az évben Szardínián voltak regionális választások és ott a PD jelöltje bukott, vele együtt ment ő is!
Bocsesz a késést, most értem haza!
süti beállítások módosítása