Olasz fórum

Olasz fórum

Szelíd kerekesek (mindenki megállt és tiltakozott, Giro, Milano show 100)

2009. május 17. - mbemba

Milano show 100. Ezt a nevet kapta ez a szakasz, mint egy érdemet. Érdemet, azért, mert száz éve itt született meg a Giro, minden olasz egyik főmulatsága, és mert hosszú évekig az utolsó befutó itt volt.

A szervezők azt ötlötték ki, hogy a kerekesek 165 kilométeren át fogják szórakoztatni a milánóiakat a város utcáin, 10 kört fognak száguldani a tükörsima utakon – néha a macskakövön. Lehet, hogy ott az asztal mellett fantáziálva ez még elképzelhető volt, azonban a versenyzők nem úgy gondolkodtak, mint a pályát tervezők. A tegnapi szörnyű Horrillo sérülés pedig egyértelművé tette a versenyzőkben, hogy nem akarnak hősi halottak lenni a lombard fővárosban (a baszk Horrillót a gyógyszerekkel fenntartott kómás állapotból felébresztették).
 
A verseny megkezdődött, a versenyzők szelíden keringtek a körpályán, aztán hat körrel a vége előtt szépen megálltak és az összetettben vezető Di Luca szólásra emelkedett: ,,Elnézést kérünk a közönségtől, de ma nem kockáztatunk, mert a pálya túlzottan veszélyes. Folytatjuk a szakaszt, de nem adunk bele mindent!” Előtte a versenyszervezők egyértelművé tették, hogy a szakaszon az egyetlen dolog, amit figyelembe vesznek az csakis az elsők érkezési sorrendje, vagyis az időket nem számolják bele.
 
Ennek megfelelően lassan gyorsultak a kerékpárok, azonban az utolsó körben csakis a sprinterek, illetve az őket felvezető csapatok iparkodtak. Di Luca, Armstrong, Basso, Leipheimer csak nézegettek és diskuráltak. A verseny előtt a szakértők azt mondták, hogy Petacchi vagy Cavendish fog nyerni és utóbbi ott is volt a hajrázók között, azonban a fő vetélytárs végül Davis és Farrar volt, azonban ők is csak próbálkoztak, a brit nagyon erősnek bizonyult, komoly vetélytárs nem volt. Petacchi ötödik lett. Giro 2009: Petacchi-Cavendish 2-1.
 
A 23 éves Cavendish az idén kilencedszer nyer szakaszt, de a Girón sem először győz, ugyanis a tavaly kétszer is első lett.
 
Érdekes, hogy a versenyzők döntésével – a tiltakozással kapcsolatosan – elítélőek a vélemények – a Gazzetta szerint. A verseny főszervezőjének (Angelo Zomegnan) véleménye talán érthető, hiszen neki a látvány kell, de mindenféle kerékpáros-szövetségek vezetői is egyetértettek Zomegnannal. Cipollini szintén megmondta a magáét: ,,Ez nem volt egy bicikliverseny! Én nem láttam még lejtőspecialistákat arra panaszkodni, hogy jeges a lejtő! Itt leállítottak egy várost és az emberek nem kaptak érte semmit!”
 
Ahogy a tévéből látni lehetett a nép a reklámok között, mellett, fölött tapsolt!
 
Hétfő pihenő! 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr961127150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brunella 2009.05.18. 15:37:55

Én is! Egyébként, ha mindannyian egyetértettek abban, hogy veszélyes a pálya, biztosan így volt. Egy ilyen sokkoló zuhanás után, mint Horrilloé volt, elhiszem, hogy magukba néztek egy kicsit.
Cipollini pedig egy díszmajom! Láttátok, hogy néz ki a La Gazetta-n lévő interjúban? Hehe, műmacsó!!!! De azért szeretem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.18. 16:16:00

@Azért az kérdés, hogy miért nem tiltakoztak a pálya kijelölésekor, akkor is tudták, hogy csúszik, meg, hogy trutyi a milánói pálya.

Cipollini, mit műmacsó? Műmájer!! :)) Én meg nem is szeretem!! :((

Horrillo, hát ez hihetetlen. Itt látszik, hogy mennyit esett. Hatvan métert mondanak!

http://www.youtube.com/watch?v=yGW8uJQLtwk

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.18. 16:37:23

Az összetett: http://it.eurosport.yahoo.com/17052009/8/giro-classifica-maglia-rosa.html

Műmacsó:

www.lastampa.it/multimedia/multimedia.asp?p=1&pm=1&IDmsezione=36&IDalbum=17803&tipo=FOTOGALLERY#mpos

ave 2009.05.18. 19:56:13

Elfogadadhatatlan. Oke, latszott par rossz helyen parkolo auto, de igazan szeles volt ott az ut. Nem volt ez veszelyesbb, mint technikas szakaszok.

A bizonyitek, hogy az utolso korben igazan gyorsan mentek es nem volt baleset.

Brunella 2009.05.18. 20:02:53

@mbemba: Mint Ernyey Béla, hehe

Aradebil 2009.05.18. 20:41:40

elfogadhatatlan,ennyi erővel rajthoz sem kéne állni egyik tavaszi benelux klasszikuson sem,a kemmelbergre mer rá se mernének nézni,oszt mégis ilyenek történnek arrafelé...

http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/00716/kemmelberg_716008b.JPG

csúnya ami Horillo-val történt,de ne tegyünk már úgy mintha ez valami hú de extra dolog lenne,sajnos ez is hozzátartozik

nemuccaszoc 2009.05.18. 21:29:35

Kell a hírverés, a reklám, nem baj, ha a néző nem lát. A kényenckedés meg profikra vall.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.19. 01:16:44

@uccaszoc: Éppen hogy ők hajtják másoknak is a pénzt, akiknek legkevésbé az ő testi épségük számít. Ők viszik el a balhét dopping ügyekben is, pedig nem egyéni partizán akció a kokszolás. És nálam egy ember élet többet ér, mint ez az egész kivaszott cécó. Ha vasárnap nem is voltak veszélyben - bár ezt talán ők jobban meg tudják ítélni -, akkor is fölhívták figyelmet valamire és szolidárisak voltak egy társukkal.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.19. 17:28:20

Már megint nem sikerült megnézni a hajrát. Di Luca nyert, méghozzá úgy hogy elszakadt a mezönytől. Pellizzottira, Sastre-ra és Mencsovra 9 másodpercet vert, Leipheimerre és Bassóra 28-at. Sipos mester szerint Armstrong nagyon jól teljesített a hegyeken (neki pedig elhisszük, hogy így volt).

Di Luca már hatodik napja van rózsaszínben.

Meghalt az a Fabio Saccani, aki 33 éve folyamatosan tudosított a Giróról, ezért a díjátadó ünnepségen kerülték az ünnepi gesztusokat (közlekedési baleset volt, kedden hajnalban, Saccani pontosan a Giro újabb szakaszára készült). Saccani közelibb barátságban volt Armstronggal is, ha minden igaz az hozta közelebb őket, hogy az amerikaihoz hasonlóan Saccani is rákos beteségből gyógyult meg. Ezúttal Bettinivel együtt fényképezték a Girót!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.20. 17:37:20

Cavendish nyerte a sprintet, Di Luca maradt rózsaszínben. Össze lehet így foglalni a 11. szakaszt, de talán még lényegesebb az egész Giro szempontjából, hogy Armstrong erődemonstrációja szépre sikerült. Holnap pedig időfutam van (60 kilométernél is hosszabb, ráadásul két súlyosabb emelkedővel) és azt mondja Sipos is, hogy az amerikai nagyon feljövőben.

Átmentek Tortona városán is, ahol Coppi meghalt.

Meg egy érdekes múzeumot is mutatott a kamera, de ez nem ott van, hanem Nove Liguriban:

Museo dei Campionissimi a neve és virtuálisan a neten is meg lehet nézni, de csak akkor ha ide kattintasz: http://www.museodeicampionissimi.it/home23.php?id_argomento=11

Nekem nem sikerült! :((
De ha arra megyek, akkor jól megnézem!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.21. 20:33:48

Mencsov megnyerte az egyéni időfutamot és egyúttal rózsaszínbe öltözött, 34 másodperc az előnye Di Lucával szemben és 40 Leipheimerhez képest. Megmondtam, hogy jó lesz az orosz.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.21. 22:25:59

@popp: Sajnos, ma semmit nem láthattam, meló volt sokáig, de olvasom, hogy Garzelli villantott kicsit, meg hogy Armstrong is javult és Di Luca sem tette le a lantot.

Basso ellenben zsenge volt, pedig ő az én favoritom, de lehet leveszem a kezem róla. Nem, még nem! :))

Holnap Cavendish vagy Petacchi? Ez itt a kérdés! A yahoo azt írja így lesz, hacsak valaki nem robbant 70km/óra feletti tempóval a hajrában. Befutó Firenzében!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.30. 08:27:21

A Vezúvon sem tudott Di Luca erősebb lenni Mencsovnál, aki emberfogással védekezett az abruzzói ellen. Mintha tandemen jöttek volna fel (azért jó tudni, hogy 8 perc jóvírás Di Lucáé).

Lényeg, Sastre nyerte a vulkanikus szakaszt, Mencsov pedig már kis túlzással győztesnek mondható, ezt Di Luca is érzékeli. Ő azonban így fogalmaz: a római időfutamon ő az esélyesebb, de velem vannak a szurkolók.

A köztársasági elnök Napolitano fogja átadni az aranyat! Vasárnapi program ez!

Róma előtt ma is van szakasz: Nápolyból Anagniba megy a sereg! 203 km, mi mégis azt mondjuk pipepurc! :)) Nekik!
süti beállítások módosítása