Olasz fórum

Olasz fórum

Milánóban nincs alkohol 16 éven aluliaknak

2009. július 21. - mbemba

Letizia Morattinak, Milánó polgármesterének – férje, az Inter első emberének testvére –, rendelkezése nyomán a lombard fővárosban a 16 év alatti fiatalok nem ihatnak alkoholt. Egyelőre csak egy kísérletről van szó, szóval próbajellegű a rendelet.

Moratti – volt oktatási és fejlesztésekkel foglalkozó miniszter – azt mondta, hogy jelezni szeretnék a családoknak, hogy a helyi intézmények nem hagyják magukra őket. Először vezetnek be teljes tilalmat Itáliában, a Repubblica szerint. A büntetés 450 euró – 7 napos késés után pedig 500 (136 ezer forint). Természetesen a gyerekek szülein hajtják majd be a summát.

 
A rendelkezés abban tér el az eddigi gyakorlattól, hogy nem csak az eladást tiltja, hanem a fogyasztást is. Róma polgármestere, a balos Gianni Alemanno pontosan ezt a részletet emelte ki, mikor véleményét kérdezték az ügyben. Azért is kellett Alemannónak elmondania az alapállását, mert Berlusconi nagyszerű ötletnek tartja a rendelkezést, és ami még fontosabb minden önkormányzat által bevezetendőnek gondolja. Pavia polgármestere (Alessandro Cattaneo) máris arról beszélt, hogy ő bizony bevezeti ezt a tiltást. Így egészítette ki mondandóját: ,,Már az általános iskolák diákjaival kell érzékeltetni, hogy az alkohol mennyi gondot okozhat az évek során.” Bergamo, szintén jobbos vezetője említette, hogy előbb-utóbb ott szintén értekeznek egyet a témában.
 
A milánói kísérlet 4 hónapig (egy másik forrás 40 napot említ) tart, utána megpróbálják leszűrni a következtetéseket.
 
Az intézkedéseket sürgette az a 2008 vége felé készült felmérés, melyet három minisztériumnak (munka- és egészségügyi, illetve a szociálpolitikai) a kérésére készítettek el. Ez pedig igen-igen figyelemfelkeltő adatokat hozott a köz tudtára: 9 millió alkoholtól veszélyeztetett él Itáliában (az összlakosság száma most kúszott 60 millió fölé), és közülük 740 ezer kiskorú. A 11 és 15 év közöttiek közül pedig 20 százalék mondta el a kérdezőknek, hogy az általános tiltás ellenére már ivott alkoholt.
 
Van egy európai felmérés, amelyik egy átlagot vont az alkoholt először fogyasztók életkorából: Olaszország az első 12,2-es életkorral. A sorrendben Írország és Ausztria következett 12,7-es átlaggal. Az európai átlag egyébként 14,6.
 
A nem baráti sajtó szerint a rendelkezés sújtani fogja a kulturáltan iddogáló fiatalokat is, a például a bort kóstolni tudókat is, azonban a Moratti asszonnyal egyetértők azt mondják, hogy a rendőrök a lepusztultabb negyedekben és a parkokban fognak ellenőrizni, nem pedig családi asztaloknál.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr501258580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.07.21. 14:16:01

kíváncsi vagyok, hogyan tudják ezt betartani, betartatni. Nem a szabálytiszteletről ismertek az emberek arra felé.:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.21. 14:27:43

@madbalee: Bezzeg erre! :))

Barátok, ismerősök mesélgetik, hogy a cigizésről szólót sikerül betartatni!

cellimega 2009.07.21. 16:12:49

Forza Italia!
USA-ban is büntetik a fogyasztást.
Sokkal jobban vigyáznak fiataljaikra, az állam és a szülők is.
Itthon is sokak élete alakult volna másképp, ha nem szoktak volna rá az ivásra 18 éves koruk előtt. A társasági élet kellékévé válik, aztán már nemigen lehet leszokni.

kalannenikalandjai 2009.07.21. 16:30:25

Szorongatják a drogosokat arrafelé is.

nemuccaszoc 2009.07.21. 17:10:03

Jól teszik, de...18 a limit nálunk 14 évesen mégis vehettem sört.

lózung 2009.07.21. 17:26:10

"A bor az Magyarnak Istene, böcsülete!" Három gyermekem van, és bizony étkezések alkalmával lehetőséget kapnak a fogyasztására. Ritkán élnek vele. Sajnos az italmérő helyeken és a rossz társaságban meg fogják ezt tenni. Szabályozástól függetlenül. A szülőnek kötelessége megtanítani a gyerekét a kulturált alkoholfogyasztásra.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.22. 12:16:34

@cellimega: Én meg azt mondom, hogy a tiltás kontraproduktív is lehet, a tiltott gyümölcs mindig édes. Az alkoholizmus meg hajlam kérdése, tökmindegy mikor kezdi, rászokik. egyébként én az európai átlagnak megfelelően kábé 14,6 éves korban piáltam először és meg kell mondjam tinédzser koromban jobban is bírtam, mint manapság.

Tiltás helyett prevenció!
süti beállítások módosítása